Het was erg druk op de terrasjes van de Oude Markt in Leuven, de eerste avond van het academiejaar...
Volledig scherm
PREMIUM
Het was erg druk op de terrasjes van de Oude Markt in Leuven, de eerste avond van het academiejaar... © Patrick Vertommen

Studentenbuurten zoeken oplossingen om coronaproof te blijven: “Minder volk toelaten? Nee, juist meer feestzones maken”

Met veel volk en bij een frisse pint, zo trappen studenten de start van het nieuwe academiejaar traditioneel af. Ook dit jaar, corona of niet - tot ontzetting van de burgemeesters in de studentensteden. Maar jongeren zullen altijd willen fuiven, redeneert de horecasector. "De oplossing ligt in méér feestzones. Niet in het beperken van de capaciteit."

 1. HET DEBAT. Moet de zomervakantie (permanent) ingekort worden? Dit vinden jullie ervan

  HET DEBAT. Moet de zomervakan­tie (permanent) ingekort worden? Dit vinden jullie ervan

  In het jaar 2020 konden we onder meer proeven van een herfstvakantie die twee weken duurde. Een uitzondering, omdat de coronacrisis ons daartoe dwong. Al opperen experts dat het goed zou zijn om van deze situatie gebruik te maken en de schoolvakanties te herzien. Het voorstel? De zomervakantie inkorten tot zes weken, in ruil voor twee weken herfst- en krokusverlof. Wat zijn de voordelen en, misschien nog belangrijker, zijn er ook nadelen? Eerder lieten we al enkele experts aan het woord, nu is het aan jullie.
 2. Leerachterstand door corona blijkt groter dan gedacht. “Leerlingen kunnen dit levenslang meedragen”
  PREMIUM

  Leerachter­stand door corona blijkt groter dan gedacht. “Leerlingen kunnen dit levenslang meedragen”

  De impact van het sluiten van de scholen door de coronacrisis is veel groter dan tot hiertoe werd aangenomen. Kinderen die nu in het eerste middelbaar zitten, hebben een leerachterstand die overeenkomt met het missen van een half schooljaar. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven. Heeft afstandsonderwijs dan niets geholpen? Kan de achterstand ooit nog ingehaald worden? En wat kan je als ouder doen? Experts leggen uit.
 1. Vluchtende moordverdachte belandt in water
  Play

  Vluchtende moordver­dach­te belandt in water

 2. Het zal je kat maar zijn: man redt huisdier van hoge elektriciteitsleiding
  Play

  Het zal je kat maar zijn: man redt huisdier van hoge elektrici­teits­lei­ding