"Studenten die vaker met smartphone bezig zijn, behalen lagere punten"
Studenten die meer tijd spenderen met hun smartphone, behalen lagere examenresultaten en ook meer onvoldoendes. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent en de UAntwerpen. De onderzoekers gingen na hoe de resultaten van eerstejaarsstudenten van vorig academiejaar samenhingen met hun smartphonegebruik.
Het onderzoek analyseerde de examenresultaten voor de eerste examenperiode van januari 2017. De 696 studenten studeerden aan de faculteiten Economie en Bedrijfskunde (UGent), Toegepaste Economische Wetenschappen of Sociale Wetenschappen (beide UAntwerpen). De studenten vulden een vragenlijst in die peilde hoe vaak zij hun smartphone gebruikten voor negen activiteiten, zoals het lezen van e-mails, informatie opzoeken en foto's nemen.
Studenten met een bovengemiddeld smartphonegebruik haalden gemiddeld 1.1 punt op 20 minder op hun examens dan studenten met een smartphonegebruik dat lager lag dan het gemiddelde.
De lagere examencijfers bij een hoger smartphonegebruik zorgen ook voor meer buizen. De bevraagde studenten met een bovengemiddeld smartphonegebruik slaagden voor 60,6 procent van hun afgelegde examens, studenten met een benedengemiddeld gebruik voor 68,9 procent van hun examens.
Deze negatieve bevindingen worden bevestigd wanneer gefocust wordt op smartphonegebruik tijdens het bijwonen van colleges en tijdens het studeren. Gemiddeld controleerden de bevraagde studenten 3 à 5 keer per les en iets meer dan 2 keer per uur studeren hun smartphone. Ook hier geldt dat wie dit vaker deed, lagere examenresultaten behaalde, aldus de onderzoekers in een persbericht.
De smartphone vergemakkelijkt het verzamelen van studiegerelateerde informatie en het samenwerken voor groepsopdrachten. Toch is de negatieve samenhang tussen smartphonegebruik en studieresultaten geen verrassing voor de onderzoekers. "Uit eerder onderzoek blijkt dat studenten hun smartphone eerder zien als een bron van ontspanning dan als een werkinstrument. Verder kan de wens om via de smartphone niks te missen van wat zich online afspeelt en in interactie te zijn en blijven met iedereen ('fear of missing out') leiden tot een gebrek aan (studie)focus. Ook kan het voortdurend heen en weer switchen tussen studieactiviteiten en activiteiten op de smartphone zorgen voor cognitieve overbelasting en inefficiëntie", aldus doctoraal onderzoeker Simon Amez (UAntwerpen).
Professor Stijn Baert (UGent) wijst er verder op dat een hoog smartphonegebruik ook samenhangt met slechtere slaapkwaliteit, waarvan eerder is aangetoond dat dit een drempel is voor goede studieprestaties.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Alle Vlaamse rectoren ondertekenen Taalcharter en duiden op het belang van taalcompetenties
-
Mijnenergie
Welkomstkorting van 500 euro voor gas en stroom? Zo mispak je je niet aan de kleine lettertjes
De energieleveranciers hengelen weer intensief naar nieuwe klanten. Ze gebruiken onder meer welkomstkortingen als geliefd lokmiddel. Vooral de grote marktspelers kennen interessante voordelen toe, tot zelfs meer dan 500 euro wanneer je een contract voor aardgas en elektriciteit bij hen afsluit. Bij vaste tarieven blijven de kortingen voorlopig onbestaande of zeer beperkt. Mijnenergie.be maakt een overzicht. -
Senaat vraagt verlaging leerplichtleeftijd van vijf naar drie jaar
De Senaat heeft vrijdag een resolutie goedgekeurd waarin gevraagd wordt een wettelijke leerplicht in te voeren voor kinderen vanaf de leeftijd van drie jaar. De groenen onthielden zich, CD&V en Vlaams Belang stemde tegen. -
-
HLN Shop
De grote plas over aan een scherpe prijs: dit mag je niet missen op citytrip in New York
-
Scholen zijn klachten tegen klassenraad beu: “Ouders vragen nooit: wat heeft mijn kind niet gedaan?”
Steeds meer leraren en directies krijgen te maken met leerlingen die de beslissingen van de klassenraad aanvechten. “Het wordt in de richting van de school gegooid. Wat heeft de school niet gedaan? Ouders vragen nooit: wat heeft mijn kind niet gedaan?”, getuigt een schooldirecteur in de podcast DS Vandaag. -
Proefballon Conner Rousseau: “Waarom verlagen we leerplicht niet naar 16 jaar?”
Conner Rousseau, voorzitter van Vooruit, wil nadenken over het verlagen van de leerplicht van 18 naar 16 jaar. Dat zegt hij zaterdag in een interview met ‘Het Nieuwsblad’. -
Mijnenergie
Elk zonnepaneel een eigen omvormer? Dit zijn de voor- en nadelen
24 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerTim Claes
Elias De Sloover
Andre Perneel
Sander Nihillie
Marko Decandt