thinkstock
Volledig scherm
© thinkstock

Sterke toename van het aantal zorgleerlingen

Het aantal kinderen dat extra ondersteuning krijgt op school, is vorig jaar met 20 procent gestegen tegenover twee jaar geleden. Vooral autismestoornissen worden gemeld, schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag.

 1. Hoogbegaafde Jacotte en Gitte over de studierichting speciaal voor hoogbegaafde tieners: “Hopelijk ligt de nadruk niet te hard op presteren”
  PREMIUM

  Hoogbegaaf­de Jacotte en Gitte over de studierich­ting speciaal voor hoogbegaaf­de tieners: “Hopelijk ligt de nadruk niet te hard op presteren”

  “‘Je bent slim, dus je kan het wel op je eentje’, dachten mijn leerkrachten. Ondertussen haalde ik op studeervakken steeds slechtere punten. En toch kreeg ik geen ondersteuning.” Jacotte (28) en Gitte (36) zijn hoogbegaafd. Maar in tegenstelling tot wat je zou verwachten, maakte dat hun schoolcarrière niet bepaald makkelijker. Wat vinden zij ervan dat ons land vanaf dit schooljaar een speciale studierichting voor hoogbegaafde tieners heeft? “Ik was altijd een makkelijk doelwit voor pestkoppen.”
 1. Primeur: eerste studierichting voor hoogbegaafde tieners. “We zullen nooit om een IQ-test vragen”
  PREMIUM

  Primeur: eerste studierich­ting voor hoogbegaaf­de tieners. “We zullen nooit om een IQ-test vragen”

  Een primeur voor ons land: in september zullen 16 twaalfjarigen kunnen starten in een A+-klas, in de eerste middelbare school die zich óók richt op hoogbegaafden, in Houthalen. “De nood is hoog”, aldus de directie. Er zijn nochtans niet méér slimme leerlingen dan vroeger, ze worden alleen sneller ontdekt. Wanneer ben je hoogbegaafd en wat doet zo’n school wel en niet?
 2. Smartschool grijpt in na kritiek: geen melding meer voor ouders na elke toets

  Smart­school grijpt in na kritiek: geen melding meer voor ouders na elke toets

  Smartschool zal niet meer na elke toets een melding van het resultaat naar de ouders sturen. Dat schrijft ‘Het Nieuwsblad’. Het softwarepakket kreeg veel kritiek van ouders wegens de constante infostroom, die ook in het weekend doorliep. Smartschool grijpt nu dus in. Scholen kunnen voortaan kiezen wanneer ze een bericht sturen. “Een goede zaak om ouders én leerlingen wat rust te gunnen”, zegt pedagoog Pedro De Bruyckere in “Het Nieuwsblad”.