Sp.a wil incassobureaus toegang tot scholen ontzeggen: "Impact op ouders en kinderen haaks op vertrouwensrelatie met school"
Sp.a wil dat de inzet van incassobureaus in het onderwijs wordt verboden. Dat is een van de vier voorstellen die de partij in het Vlaams parlement indient voor een betaalbare schoolfactuur. Ook het Gemeenschapsonderwijs staat weigerachtig tegenover inzet van incassobureaus door scholen.
Uit cijfers van 2016 blijkt dat een kwart van de scholen incassobureaus zou inschakelen om onbetaalde schoolfacturen te innen. Dat zijn er een pak meer dan vijf jaar eerder. Steeds meer scholen doen inderdaad een beroep op incassobureau of zetten andere juridische middelen in als ouders hun schoolfacturen niet of te laat betalen. Dat blijkt ook uit een onderzoek van de vzw SOS Schulden op School. "De schuldindustrie heeft duidelijk een nieuwe afzetmarkt gevonden: de onderwijswereld", zegt Johan Van Biesen, voorzitter van SOS Schulden op School. Twee jaar geleden deed één school op de vier een beroep op incassobureaus. Momenteel is dat volgens het onderzoek van de vzw één school op de drie. "Tegelijk lopen steeds meer getuigenissen binnen over hoe een schuld van 100 euro al snel oploopt tot 1.030 euro. De inzet van een incassobureau lijkt een wondermiddel te zijn als we de reclame geloven", legt Van Biesen uit.
Dat is volgens de vzw een vergissing. "Een school zal hoogstens een quick-win hebben voor de eerste onbetaalde factuur. Nadien blijven de facturen nog langer liggen omdat men eerst de intresten, portkosten en andere onduidelijke kosten van vorige facturen moet betalen om te vermijden dat deze nog hoger oplopen. En zo komt een kwetsbaar gezin als vanzelf in een negatieve spiraal terecht", aldus Van Biesen.
Volgens SOS Schulden op School is de schuldindustrie "niet de oplossing, maar juist een deel van het probleem". "Men gaat op den duur geen schulden meer afbetalen, enkel nog kosten", luidt het.
Armoedebril
De vzw heeft naar eigen zeggen slechts één belangrijke boodschap: "Onbetaalde schoolfacturen moeten vanuit een armoedebril worden bekeken. Niet vanuit het standpunt van een consument van een of ander verbruiksgoed. We weten dat het voor scholen niet altijd makkelijk is. In heel veel scholen vormen onbetaalde facturen een probleem."
Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (GO!) is geen voorstander van de inzet van incassobureaus in het onderwijs. "Wij raden onze scholen af om met hen in zee te gaan", zegt woordvoerster Johanna Laurent. De meeste scholen slagen er in het grootste deel van de schulden van ouders te recupereren zonder incassobureaus te moeten inschakelen, zegt Laurent.
Scholen kunnen niet verplicht worden
"Met de hulp van instanties als SOS Schulden op School en het OCMW kunnen we bij het GO! veel gezinnen met schulden helpen. We geven aan onze scholen het advies om kostenbeperkend te werken zodat ouders niet te veel extra moeten betalen voor bijvoorbeeld de aankoop van boeken of voor reisjes", aldus Laurent. Het Gemeenschapsonderwijs benadrukt dat het zijn scholen adviseert maar niets kan verplichten. Het heeft geen cijfers over het aantal scholen dat gebruik maakt van incassobureaus.
Oppositiepartij sp.a start een strijd tegen de 'schuldindustrie' en vraagt in een voorstel van decreet een verbod op incassobureaus. "De werkwijze van die bureaus en de impact op ouders en kinderen staat haaks op de vertrouwensrelatie", zegt parlementslid Caroline Gennez. De Vlaamse regering stelt weliswaar voor om MyTrustO - een app die mensen helpt met onbetaalde facturen - te gebruiken, maar dat hangt af van de goodwill van de scholen, stelt ze.
Daarnaast wil de partij een andere omgang met de aankoop van schoolmateriaal als handboeken en sportkleding. De scholen zouden dat met groepsaankoop moeten doen, waarna het materiaal tegen vergoeding wordt uitgeleend aan de jongeren.
Schoolfactuur transparanter
Tot slot moet de schoolfactuur transparanter worden gemaakt en gespreid over het volledige jaar. "Een gespreide factuur maakt het voor ouders een stuk makkelijker om tijdig te betalen." Ook in het secundair onderwijs zou er een maximumfactuur moeten komen, net als in het basisonderwijs. "Door één limiet voor heel Vlaanderen te stellen, wordt het hanteren van de schoolfactuur als een selectiemechanisme onmogelijk gemaakt", is te horen.
Incassobureaus: "Zou spijtige zaak zijn voor scholen"
Met het voorstel om de inzet van incassobureaus te verbieden voor de inning van onbetaalde schoolfacturen, zouden vooral de scholen worden getroffen. Zo klinkt het althans in een reactie van de incassobureaus zelf. "Het zou een heel spijtige zaak zijn, vooral voor de scholen", zegt de Belgische Vereniging van Incasso-ondernemingen (BVI).
BVI heeft het over 10.000 dossiers bij naar schatting een duizendtal scholen. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 217 euro per factuur. De incassobureaus zien zelf in elk geval geen heil in het sp.a-voorstel. "Dit komt de scholen niet ten goede. Hiermee ga je hen alleen maar straffen", zegt woordvoerder Yves Van Nieuwenburg. "Het is voor hen heel belastend en tijdrovend om achter die onbetaalde facturen aan te gaan. Ze hebben daar ook de middelen niet voor."
Geen klachten
De incassobureaus stellen ook dat ze niet verantwoordelijk zijn voor het oplopen van onbetaalde facturen. "Er wordt gewerkt binnen een wettelijk kader, waarbij het ons verboden is om extra kosten aan te rekenen op die facturen", aldus Van Nieuwenburg. "Ik denk dat onze leden zich daar ook aan houden. We hebben daar nog geen klachten over gehad."
"Vaak hebben de scholen al verschillende herinneringen gestuurd voordat ze bij ons terechtkomen", zegt de woordvoerder nog. "Maar wij hebben meer tijd om die dossiers af te handelen. Daardoor kunnen we betere afspraken maken, bijvoorbeeld over een betaling van de factuur in verschillende fases."
Alternatieven
Volgens Van Biesen zijn er alternatieven. SOS Schulden op School lanceert het project "Menswaardig innen van schoolfacturen". "Met dit project willen we concrete middelen aanreiken die een alternatief zijn voor de inzet van incassobureaus of andere juridische methodes. Daarnaast roepen we alle netten op om met onmiddellijke ingang de incassobureaus de deur te wijzen."
Van Biesen heeft ook advies voor de politiek. "Aan de Vlaamse regering vragen we om dringend werk te maken van de invoering van een maximumfactuur in de eerste graad van het secundair onderwijs. Van de federale regering vragen we een sluitende aanpak van de schuldindustrie zodat mensen een faire kans krijgen om schulden af te betalen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
“Het is belangrijk om een lichte helling te voorzien voor de afwatering": alles wat je moet weten over de plaatsing van een terras
Een terras plaatsen doe je beter niet in de winter. Negatieve temperaturen kunnen dan immers roet in het eten gooien. De lente ligt gelukkig om de hoek: hét moment dus om na te denken over deze verbinding tussen je woning en je tuin. Maar waar moet je zoal rekening mee houden bij het aanleggen van een terras? Bouwsite Livios vroeg het aan Denis Squedin van Tegels Depaepe uit Wevelgem. -
GENT
Studieondersteuning in bibliotheken
-
TV
STREAMINGTIP. ‘H4Z4RD’: Dimitri Vegas ruilt de beats voor het witte doek
Hij werd wereldberoemd als de helft van dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike, maar sinds een tijdje slaat eerstgenoemde z’n vleugels uit. Na enkele kleinere filmrollen draait het in ‘H4Z4RD’ - vanaf nu op Streamz - volledig rond de oudste van de Thivaios-broertjes. -
-
OOSTENDE
Jeugd Rode Kruis neemt nieuwe start met initiaties
-
WIJNEGEM
"Op mijn 18de gestopt met studeren"
Isabelle Storme (30) is met haar bedrijf CenEnergy genomineerd voor 'Antwerps Vrouwelijk ondernemer van het jaar' en 'Antwerpse jongeren ondernemer van het jaar'. Ze produceert en verdeelt laadpaalinfrastructuur en speciale laadpassen. Opvallend: Storme is een autodidact die zich van onderaan heeft opgewerkt naar een bloeiende zaak. -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
OUDENAARDE/OOSTERZELE
Leerkracht staat terecht voor zedenfeiten
Een 49-jarige leerkracht van het Bernarduscollege van Oudenaarde stond gisteren terecht voor zedenfeiten. De man is blijkbaar niet aan zijn proefstuk toe, want naast de zaak van gisteren loopt er nog een tweede onderzoek tegen de man uit Oosterzele voor gelijkaardige feiten.
54 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerAnoniem
Tom Faes
rita vdbergh
Jan Janssens
marc castermans