Tanja Biebaut, algemeen directeur Scholengroep Priester Daens College in Aalst, leerkracht godsdienstwetenschappen Audrey Dusoir en Mieke Genbrugge, directrice gemeentelijke basisschool van Evergem.
Volledig scherm
PREMIUM
Tanja Biebaut, algemeen directeur Scholengroep Priester Daens College in Aalst, leerkracht godsdienstwetenschappen Audrey Dusoir en Mieke Genbrugge, directrice gemeentelijke basisschool van Evergem. © RV, Photonews

Sneller benoemd, maar ook sneller ontslagen. Hoe reageren leerkrachten zelf? “Niet te snel afscheid nemen van oudere leerkrachten”

Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) zorgt voor een omwenteling in het onderwijs. Jonge leerkrachten krijgen sneller hun vaste benoeming. En de zekerheid geldt niet meer eeuwig. Wie niet goed functioneert, kan sneller ontslagen worden. Het akkoord van de onderwijspartners moet echter eerst nog naar het Vlaams Parlement, waardoor uitstekende leerkrachten ook vandaag nog steeds uit de boot kunnen vallen. 

24 reacties

 • Gert Van Bunderen

  2 maanden geleden
  Het nieuwe systeem is het systeem van de vriendjes politiek ten top. Evaluatie dient er te zijn maar dan wel op objectieve wijze door een onafhankelijk comité, de inspectie. Leerkrachten dienen eerst geëvalueerd te worden op inhoudelijk vakkennis wat kan via een examen en vervolgens kan een evaluatie op pedagogische bekwaamheid volgen. Wat heb je aan een vaste benoeming als je een jaar later al ontslagen kan worden om plaats te maken voor een 'vriendje' van de directie.
 • jan geens

  2 maanden geleden
  Untouchables kunnen maar bestaan daar waar rechtelozen zijn; liefst nog in de juiste verhouding. Je krijgt vastbenoemde werkzekerheid gewoon niet verzoend met een goeie organisatie of een normale arbeidsverhouding voor instromers . Hoe gaan we dat oplossen ? Met meer vastbenoemden?? Ik zou het omkeren: Een normale bescherming zoals in de prive voor iedereen a rato van ancienieit ; maar ook niet meer dan dat .
 • Gino Denil

  3 maanden geleden
  Als een directeur de moeite niet wil doen om een benoemingsdossier in te dienen dan blijf je tijdelijk. Er zijn er die dat bewust niet doen omdat ze niet benoemden en benoemden dan beter tegen elkaar kunnen uitspelen. Sommigen schermen zelfs met het argument dat ze van de Vlaamse overheid een bepaalde verhouding niet en wel benoemd niet mogen overschrijden. En wanneer gedetacheerden of verlofnemers hun job 5 jaar lang mogen reserveren dan komen er ook geen ambten vrij. Doet Weyts daar iets aan.
 • nicole desseyn

  3 maanden geleden
  Iemand die ik ken werkt op drie scholen na vele jaren nog altijd niet benoemd zit uren in de auto om van de ene naar de andere school te rijden om maar een uurtje les te geven
 • Gerd Deketelaere

  3 maanden geleden
  Als afgestudeerde gedurende de eerste 4 jaar in 26 scholen lesgegeven. Na elke vakantie, ook met Kerst en Pasen, grote onzekerheid over werk. Heb daarna totaal met iets anders gedaan: telemarketeer om, via examens, te eindigen als VDAB-consultant en tenslotte PWA-verantwoordelijke. Nog één keer in het onderwijs gestapt en onmiddellijk weer zelfde miserie.
 1. Minister Weyts (N-VA) wil nog dit schooljaar voltijds contactonderwijs voor alle leerlingen: “Daarvoor is kentering nodig in positiviteitsratio”
  43

  Minister Weyts (N-VA) wil nog dit schooljaar voltijds contacton­der­wijs voor alle leerlingen: “Daarvoor is kentering nodig in positivi­teits­ra­tio”

  Het blijft de ambitie van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) dat alle leerlingen nog dit schooljaar weer voltijds les krijgen op school. “We gaan de situatie minstens om de twee weken blijven monitoren”, maakt de minister zich sterk. Maar er moet vooral een kentering komen in de positiviteitsratio. Dat heeft hij verklaard in de studio van VTM NIEUWS.
 1. Twaalfjarige Allie uit VS krijgt haar eerste vaccin: "Ik kan niet wachten"
  Play

  Twaalfjari­ge Allie uit VS krijgt haar eerste vaccin: "Ik kan niet wachten"

 2. Dankzij deze simpele TikTok-hack krijg je meer spullen in jouw vaatwasser
  Play

  Dankzij deze simpele Tik­Tok-hack krijg je meer spullen in jouw vaatwasser