Getty Images/Hero Images
Volledig scherm
© Getty Images/Hero Images

Schrijnend tekort aan schrijnwerkers

De voorbije vijf jaar is het aantal zelfstandige schrijnwerkers in Vlaanderen met 11,5 procent toegenomen, maar het aantal leerlingen in de houtopleiding volgt die stijging niet. Dit schooljaar is het aantal leerlingen met 8,4 procent gedaald tegenover vier jaar geleden. Dat blijkt uit een analyse van de Confederatie Bouw - Vlaamse Schrijnwerkers.

10 reacties

  • Jurgen Vermaut

    4 jaar geleden
    @Leonarda, De nagel op de kop mevrouw. Vanwege een vakleerkracht!
  • Sam Valkenborgs

    4 jaar geleden
    We zitten met een verloren generatie.
  • Emi Hergersberg

    4 jaar geleden
    @Leonarda.U heeft gelijk; ik deel uw mening. Probleem is dat geen enkele leerling nog de school mag verlaten zonder diploma. Je zult ze achteraf maar op de werkvloer krijgen.
  • Leonarda Van Opbroecke

    4 jaar geleden
    Niet verwonderlijk. Vakscholen zijn tegenwoordig omgezet naar Bijzonder Onderwijs. Er is sterk vergeten dat echte vakmensen zowel intelligentie als handigheid moeten hebben. Maak in die vakscholen terug een scheiding , waardeer de leerlingen en probleem is zo opgelost.
  • Alexander Kleutghen

    4 jaar geleden
    Er is nood aan een systeem dat buitenlandse arbeiders op gelijke voet zet met de lokale stielmannen. Geen nut om een stiel te leren als alle buitenlanders zonder erkenning in die sector het voor de helft van de prijs kunnen aanbieden in ons land. en de eindklant kiest effectief voor de goedkoopste oplossing blijkt in de realiteit.
  1. Leerachterstand door lerarentekort: beste leerlingen lopen “bijna een schooljaar achter”

    Leerachter­stand door lerarente­kort: beste leerlingen lopen “bijna een schooljaar achter”

    De leerachterstand die veroorzaakt werd door de coronapandemie zindert nog na. In scholen met een minder ervaren lerarenkorps is sinds 2019 de gemiddelde leervertraging groter dan die in scholen met een meer ervaren lerarenkorps. Ook het ambitieniveau voor Nederlands en wiskunde mag wat hoger liggen om de leervertraging bij de beste leerlingen weg te werken. Dat blijkt uit de analyse van de meest recente IDP-toetsen van Katholiek Onderwijs Vlaanderen door onderwijseconomen Kristof De Witte en Letizia Gambi (KU Leuven).