Veel scholen hebben lokalen waar amper ramen zijn die openkunnen - in het Gentse HTI Sint-Antonius moet de directeur op een tafeltje klimmen om bij het kiepraam te kunnen.
Volledig scherm
PREMIUM
Veel scholen hebben lokalen waar amper ramen zijn die openkunnen - in het Gentse HTI Sint-Antonius moet de directeur op een tafeltje klimmen om bij het kiepraam te kunnen. © Florian Van Eenoo Photo News

Ramen open in de klas, zelfs in putje winter? Ventilatie helpt tegen verspreiding Covid-19, maar niet elke school heeft er de middelen voor

De meeste scholen beschikken niet over een ventilatiesysteem en dus wordt lesgeven in lokalen met de ramen wijd open straks het nieuwe normaal. Mogelijk zelfs in putje winter. De bedoeling van dat openvensterbeleid is verse lucht aanvoeren en coronabesmettingen via aerosolen voorkomen. Maar minstens één op de zes scholen heeft een zodanig verouderde infrastructuur dat zelfs natuurlijke ventilatie niet lukt.

16 reacties

 • Michel Oyen

  2 jaar geleden
  Nog een geluk dat het raam open kan@deze school.
 • Bartje-Jessica Wirix-Campanella

  2 jaar geleden
  Zijn kinderen van de lagere school verplicht tussen de middag op school te eten??
 • Martine Laloup

  2 jaar geleden
  En de openluchtscholen in Schilde,Schoten en Brasschaat dan? Dat werkt toch
 • Norbert Corten

  2 jaar geleden
  Alle woningen zouden en moesten geïsoleerd worden de mensen op kosten jagen en nu dat weer.Alle vensters open om te ventileren tegen de covid19.
 • rene vreys

  2 jaar geleden
  STOP nu eens met al dat gezever en doe normaal .
 1. CD&V: “Waar blijven proeftuinen tegen lerarentekort?”

  CD&V: “Waar blijven proeftui­nen tegen lerarente­kort?”

  CD&V vraagt zich af waar de proeftuinen blijven die Vlaamse scholen zouden mogen opzetten tegen het lerarentekort. "Samen met de start van het nieuwe schooljaar zouden dertig Vlaamse scholen de kans krijgen een tijdelijk proefproject op te zetten in de zoektocht naar het terugdringen van het lerarentekort en de herwaardering van het lerarenambt", zegt parlementslid Loes Vandromme. Twee weken ver in het schooljaar zijn die er nog niet. De definitieve lijst zou in oktober voor de ministerraad moeten komen, zegt het kabinet van Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) in een reactie.