BELGAIMAGE/RV
Volledig scherm
PREMIUM
© BELGAIMAGE/RV

Plons de gekke kikker en kardinaal Danneels: heel wat schoolboeken zijn al flink verouderd, of bevatten zelfs fouten

Komen uw kinderen binnenkort weer thuis met een karrenvracht aan nieuwe schoolboeken, dan bladert u best eens kritisch door de pagina's. Heel wat boeken zijn namelijk flink verouderd en in sommige staan zelfs feitelijke fouten. 'VTM Nieuws' en 'Het Laatste Nieuws' doken in tientallen schoolboeken en spraken met meer dan honderd leerkrachten. Wat blijkt: het niveau van sommige van onze schoolboeken is flink ondermaats.

24 reacties

 • Peggie Van Audenhove

  3 maanden geleden
  Zijn er überhaupt actuele en historisch 'correcte' schoolboeken voorhanden of al op de markt? Begin daar misschien eerst mee om dat alvast te checken. Wij hadden in onze kindertijd atlassen op school waarin tal van landen intussen van naam waren veranderd. En toen sprak een stem vooraan in de klas: "jullie mogen de naam doorstrepen en correcte naam eronder schrijven met de hand". Waanzinnig toch hoe vooruitstrevend het onderwijs toen al was? Ze gaan er precies nu eerder op achteruit.
 • patrick feyen

  3 maanden geleden
  De leerlingen kunnen niet meer nadenken of vragen? De leerkrachten hebben geen tijd of zin om dit te duiden? Dat was vroeger ook al zo, niets nieuws onder de zon. Het wordt echt om te lachen, slappe koffie tegenwoordig, zagen en zaniken, maar initiatief zit er niet meer in.
 • Gino Denil

  3 maanden geleden
  Een van de mogelijkheden om het onderwijs te digitaliseren en het niveau op te krikken is bij het Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap een afdeling oprichten met pedagogen, ICT mediaspecialisten en specialisten in vakkennis om digitaal lesmateriaal aan te maken. Leraren kunnen het niet op zichzelf. Private bedrijven die kostenbesparend en winstgevend willen werken gaan het nooit zo doen. En dan blijft het in veel gevallen steken bij veel goede wil en bedroevend amateurisme.
 • Jean-Pierre Rzoska

  3 maanden geleden
  gendergelijkheid, correctheid en wat nog meer ? er zal wel altijd iets zijn! We hebben jaren enkel met echte boeken gestudeerd en ik heb nooit van bacteriën geweten - mss met Detol wassen ?
 • Gaston Batsleer

  3 maanden geleden
  Wanneer gaat men eens onderscheid maken tussen details en prioriteiten in het onderwijs? Alsof het vervangen van schoolboeken niet kan wachten tot er voldoende (gemotiveerde) leraars zijn, hun job stabiel is (zeker voor tijdelijken), het onderwijs geen gepamper is maar weer inhoudelijke kennisoverdracht? Belgie/Vlaanderen: niks marcheert hier nog. Niks dynamiek in de juiste richting. Cirkels draaien of ter plaatse trappelen
 1. Klassiek spaarboekje bij grootbank? Dan verdubbelen je spaarcenten na… 636 jaar
  Spaargids.be

  Klassiek spaarboek­je bij grootbank? Dan verdubbe­len je spaarcen­ten na… 636 jaar

  De rente op onze spaarboekjes is al lang geen vetpot meer. Bij de wettelijke minimumrente voor gereglementeerde spaarrekeningen, die de meeste grootbanken hanteren, duurt het liefst 636 jaar vooraleer je spaarcenten verdubbelen. Wie kiest voor spaar- of beleggingsproducten met een hoger rendement, slaagt er mogelijk wel nog in om bij leven zijn kapitaal met 100% te zien aangroeien. Spaargids.be beschrijft hoe dat kan.
 2. Juline (7) kampt met onzekerheid, maar wordt verrast door Camille D’Hont: “Jij bent een prachtige meid”
  Play
  3

  Juline (7) kampt met onzeker­heid, maar wordt verrast door Camille D’Hont: “Jij bent een prachtige meid”

  In de reeks Kinderwens van HLN worden dromen van kinderen werkelijkheid. Deze week is het de beurt aan Juline, een 7-jarig meisje uit Zwevele. Ondanks haar jonge leeftijd heeft Juline al gekampt met onzekerheid en een laag zelfbeeld. Ze kijkt enorm op naar de personages uit #LikeMe. Ze droomt er dan ook van om een van de acteurs te ontmoeten... In bovenstaande video zie je hoe ze de verrassing van haar jonge leven beleeft.
 3. Onderwijsvakbond vernietigend voor voorstel om mensen met enkel secundair diploma voor klas te laten staan: “Hallucinant idee dat kwaliteit verder zal doen afbrokkelen”
  47

  Onderwijs­vak­bond vernieti­gend voor voorstel om mensen met enkel secundair diploma voor klas te laten staan: “Halluci­nant idee dat kwaliteit verder zal doen afbrokke­len”

  Nu scholen geen leerkrachten meer vinden, willen de koepels in hun plaats een legertje mensen zónder lerarendiploma aanwerven. Van de koepel van steden en gemeenten (OVSG) mogen ook mensen met enkel een middelbaar diploma mee voor de klas staan. "We worden gedwongen om dit op tafel te leggen", zegt algemeen directeur Patriek Delbaere in de Mediahuis-kranten. De Christelijke Onderwijscentrale (COC), de grootste onderwijsvakbond in Vlaanderen, reageert vernietigend. “Dit hallucinant idee zal de onderwijskwaliteit verder doen afbrokkelen”, zegt Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van de COC, die ook waarschuwt over de onvrede die sluimert in het onderwijsveld. “Er hangt elektriciteit in de lucht.”