Een lerares bereidt in een leeg leslokaal aan het einde van de zomervakantie alvast haar lessen voor.
Volledig scherm
PREMIUM
Een lerares bereidt in een leeg leslokaal aan het einde van de zomervakantie alvast haar lessen voor. © ANP

ONZE OPINIE. Veel leraars zijn niet mee met kortere zomervakantie zoals in Wallonië. Zorgt zomerschool dan niet voor extra werkdruk?

Op 29 augustus 2022 keren de Franstaligen al terug naar de klas. Wallonië kort de zomervakantie in. Wie had dat gedacht? De regio die wordt geleid door progressieve partijen maar te boek staat voor stilstand en conservatisme neemt ineens het voortouw. Wij, Vlamingen kijken zo graag naar het hoge noorden, maar in het zuiden van het land verandert er ook wel eens wat. 

77 reacties

 • Karel Belmans

  9 maanden geleden
  Dat er een tekort is aan onderwijzend personeel, is ook de schuld van de ouders zelf! Een school is geen opvangcentrum voor kinderen! Daarvoor dient ze niet. De kinderen van vroeger zijn niet meer de jonge kinderen van nu. Ze zijn veel assertiever geworden. Maar de opvoeding begint thuis en niet op school. Sta maar voor een klas met opstandige kinderen daarin gesteund door de ouders... Daarom haken heel wat leraars af, daarom zijn er grote tekorten. .
 • Marcel Willems

  11 maanden geleden
  Beseffen velen hier dat in de bedrijfswereld maar 21 dagen verlof zijn ,met soms hier of daar ancieniteits dagen.sommige bedrijven sluiten maar twee weken inde zomer en gebruiken de rest bv voor kerst vacantie.Wordt wel in januari aangekondigt zodat de werknemers er rekening mee houden..En denk nu niet dat er in de prive ook wernemers die verantwoordelijkheid dragen weken van 40 a 50 uur werken aan hetzelfde loon ,wel met compensatie dagen als surplus
 • Emi Hergersberg

  11 maanden geleden
  Wie denkt dat het lesgeven een leuke job is met teveel vakantie : waarop wachten..Je zal door iedereen met open armen ontvangen worden. (lol) . Heb ooit in 12 verschillende scholen (waarvan soms 3 provincies tegelijk) verschillende vakken gewerkt en kreeg telkens verschillende vakken en klassen toegewezen.Verder is er nog de psychische belasting van zeer veel kinderen waarmee je ook geconfronteerd wordt. Lange zomervakantie is een verademing. Niet aan raken !
 • Sara Peeters

  11 maanden geleden
  Ik zie het probleem niet ze worden ingekort met twee weken maar de herfstvakantie en krokusvakantie wordt verlengd met 1 week. Dat lijkt me toch beter. In Wallonië gaat die regel in vanaf volgend jaar.
 • Ghislain Claerbout

  12 maanden geleden
  6 weken zomervakantie zou beter zijn voor de leerlingen. Het doel is toch om de leerlingen beter te maken en niet de vraag waarop de leerkracht het liefst zijn vakantie spendeert? Volgens mij is het niet aan hen. De leerling is de klant en klant is altijd koning. Maar in het onderwijs is het precies altijd de leerkracht die koning is. Hoeveel Vlaams geld moeten we nu nog extra besteden. Binnen enkele jaren meer psychologen dan leerkrachten in het lerarenlokaal. Wanneer zal dit gepamper ophouden?
 1. Vlaamse Onderwijsraad: “Scholen verplichten om zich open te stellen voor verenigingsleven is contraproductief”

  Vlaamse Onderwijs­raad: “Scholen verplich­ten om zich open te stellen voor vereni­gings­le­ven is contrapro­duc­tief”

  De Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) wil financiële en administratieve drempels wegnemen, in plaats van scholen te verplichten hun infrastructuur open te stellen voor het lokale verenigingsleven. In een voorontwerp van een decreet wil Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) de financiering voor scholenbouw en infrastructuurwerken namelijk koppelen aan de voorwaarde om schoolgebouwen open te stellen.
 2. Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
  Gouden Formule 1
  9

  Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1

  De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen.