Onderwijsraad wijst structurele verankering zomerscholen af: “Middelen kunnen beter naar regulier onderwijs gaan”
De Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) is erg scherp voor de plannen van de Vlaamse regering om de zomerscholen structureel te verankeren. Zomerscholen kunnen voor de onderwijsraad enkel in crisistijden. Buiten die crisistijden is het aan het reguliere onderwijs om kwaliteitsvol onderwijs te garanderen, staat te lezen in een advies. De middelen voor de zomerscholen kunnen dan ook "beter ingezet worden voor kwaliteitsvol regulier onderwijs".
In een zomerschool krijgen kinderen en jongeren gedurende minimaal 10 dagen in juli of augustus een aanbod op maat om leerachterstand te voorkomen of te verhelpen, in combinatie met spel, cultuur en sport. De zomerscholen zagen het levenslicht na het uitbreken van de coronacrisis en de gevolgen op het vlak van leerachterstand. In de zomer van 2020 ging het om 138 scholen en vorige zomer om 190 scholen.
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) zijn enthousiast over de werking van de zomerscholen en willen het initiatief ook graag verankeren. Ze hebben daarvoor ook een decreet uitgewerkt.
Enkel in crisissituaties
Maar de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) heeft stevige kritiek op die plannen. De onderwijsraad wil niet weten van een structurele verankering van de zomerscholen. Volgens de Vlor moeten zomerscholen de uitzondering blijven. "Ze kunnen alleen georganiseerd worden wanneer er door overmacht tijdens het schooljaar onderwijstijd verloren is gegaan. Dat was het geval in 2020 en 2021, en zal in 2022 allicht ook zo zijn", klinkt het.
Maar wanneer de crisissituatie voorbij is, kan er perfect tijdens de gewone onderwijstijd gezorgd worden voor kwaliteitsvol onderwijs. Scholen kunnen gedurende het hele schooljaar rekenen op het gelijke onderwijskansenbeleid met extra remediëring en ondersteuning voor kwetsbare leerlingen. "De middelen voor structurele zomerscholen kunnen dan ook beter naar het reguliere onderwijs gaan", klinkt het.
De Vlor betreurt ook dat er met de geplande verankering van de zomerscholen een soort "voorafname" gedaan wordt op de discussie over de organisatie van de schoolvakanties.
Niet-formele educatie
Ook de term 'scholen' is volgens de onderwijsraad slecht gekozen. "Door de term 'school' te gebruiken, wordt de verwachting gewekt dat zomerscholen behoren tot het formeel onderwijs. Dat klopt niet: zomerscholen zijn een vorm van niet-formele educatie. De term 'school' is verbonden aan erkenningsvoorwaarden, regels en kwaliteitscontrole. Dat geldt allemaal niet voor zomerscholen", zo staat in het advies. De Vlor spreekt dan ook liever van 'zomerinitiatieven' of 'zomerprojecten'.
De raad waarschuwt er ook voor dat zomerinitiatieven "geen verplichte of aanbevolen verlenging van de onderwijstijd mogen worden voor kwetsbare leerlingen". "Ze mogen ouders niet voor een dilemma plaatsen door impliciet of expliciet verwachtingen te creëren of de verantwoordelijkheid bij hen te leggen. De realiteit van de voorbije zomers leert ons dat er wel degelijk een zekere druk ervaren wordt."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vlaamse regering weigert meerdere aanvragen voor anderstalige opleidingen aan universiteiten
De Vlaamse regering heeft vorige week meerdere aanvragen van universiteiten om een anderstalige opleiding in te richten geweigerd, onder meer omdat de masteropleiding burgerlijk ingenieur anders nergens in Vlaanderen nog in het Nederlands zou worden aangeboden. Dat meldt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). "Ik ben niet het soort flamingant dat met een Frans brood onder zijn arm zal sterven van de honger, maar onze Vlaamse jongeren hebben wel recht op een opleiding in hun eigen taal", zegt hij. -
31
Scholen mogen personeelswetgeving loslaten om lerarentekort aan te pakken
216 Vlaamse scholen krijgen de kans om de bestaande regelgeving even terzijde te schuiven en te experimenteren met nieuwe formules om leraren aan te trekken. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts maandag aangekondigd. -
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
-
PREMIUMSpaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
PREMIUM
Straks kan elke Vlaamse school online lesgeven, ook zónder lockdown
Leerlingen die ook zonder lockdown afstandsonderwijs volgen? Het kan. De Vlaamse regering heeft een kader goedgekeurd, waarbij secundaire scholen tot maximaal 40 procent van hun lessen online kunnen organiseren. -
De ramadan heeft een positieve impact op de schoolresultaten: “Hoe zwaarder de vastenmaand, hoe hoger de scores”
De cijfers liegen niet: islamitische scholieren presteren beter op hun toetsen dankzij de ramadam. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Dit effect is zelfs nog sterker als er meer leerlingen met een moslimachtergrond op een school bijeen zitten. Goed om te weten dus nu de ramadan weer gestart is. Hoe dit komt weten de onderzoekers niet zeker, maar ze hebben wel enkele hypotheses. -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet.