Onderwijskoepels reageren tevreden op nieuwe minimumdoelen
De onderwijsverstrekkers reageren opgelucht dat er een consensus is bereikt over de minimumdoelen voor de basisvorming voor de tweede en derde graad secundair onderwijs. Ze lijken het er allemaal eens over te zijn dat scholen met wat nu op tafel ligt, een eigen project kunnen uitwerken.
"Onderwijskwaliteit heeft niets te maken met kwantiteit van eindtermen, maar gaat over de diepgang waarmee je die kan realiseren. En daarvoor heb je voldoende onderwijstijd nodig", zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, de onderwijskoepel die naar het Grondwettelijk Hof stapte om de vorige eindtermen te laten vernietigen. Volgens hem zullen de scholen die tijd nu krijgen. "Het decreet vraagt dat we de eindtermen letterlijk opnemen in onze leerplannen. Dat kon niet met de vernietigde eindtermen, maar wel met deze minimumdoelen", zegt hij nog.
Boeve erkent dat het een compromis is, maar spreekt over een "aanvaardbaar geheel". "Wat voor ons vooral belangrijk is, is dat er geen bepaalde aanpak wordt opgelegd. De leraar behoudt zijn pedagogische en didactische vrijheid", aldus de topman van het Katholiek Onderwijs.
Ook het gemeenschapsonderwijs GO! vond de vorige eindtermen te overladen. "Dat probleem is nu opgelost. We zijn vertrokken van de vernietigde eindtermen en hebben die versoberd", verklaart afgevaardigd bestuurder Koen Pelleriaux.
Hij beseft dat het nog veel werk zal zijn om de minimumdoelen te inplementeren, niet alleen voor de scholen en leerkrachten maar ook voor bijvoorbeeld educatieve uitgeverijen die didactisch materiaal moeten voorzien. "Het zal een moeilijk jaar worden, maar er is geen alternatief", zegt hij.
De Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG) is tevreden dat er ook ruimte wordt gegeven aan arbeidsmarktgerichte richtingen. "Aan de hand van heldere minimumdoelen kan elke school een eigen curriculum uitwerken. Het is aan de school om daar praktijk of verdieping aan toe te voegen. Onze scholen met een praktijkgerichte component hebben er altijd sterk op aangedrongen om daar voldoende ruimte voor te krijgen. Het is een goede zaak dat die mogelijkheid er nu is", verklaart algemeen directeur Walentina Cools.
Ook het Provinciaal Onderwijs Vlaanderen (POV), dat voornamelijk beroeps- en technische scholen vertegenwoordigt, is tevreden met de ruimte die hun scholen krijgen. "Het uitschrijven van de leerplannen geeft ons de kans om onze ambities en eigen klemtonen te leggen voor het provinciaal onderwijs. Wij gaan voor een uitstekende opleiding in technische vakken en praktijkvakken", legt voorzitter Luk Lemmens uit.
Het POV maakt al meteen van de gelegenheid gebruik om twee nieuwe vakken te lanceren: STEM en denkatelier. In het eerste vak is het de bedoeling dat leerlingen oplossingen bedenken voor maatschappelijke problemen. In denkatelier wordt ingezet op het ontwikkelen van cruciale denkvaardigheden waaronder analytisch, computationeel, creatief en kritisch denken.
Tot slot klinken ook positieve geluiden bij de steinerscholen, die net zoals Katholiek Onderwijs Vlaanderen naar het Grondwettelijk Hof stapten tegen de vorige eindtermen, omdat die hen te weinig ruimte zouden geven om eigen accenten te leggen. Voor de meeste sleutelcompetenties is er geen probleem om deze minimumdoelen te integreren in de leerplannen van de steinerscholen, klinkt het. Voor sommigen is er wel een probleem en daarvoor zal de Federatie Steinerscholen een aanvraag tot gelijkwaardige onderwijsdoelen indienen. De steinerscholen werken al met afwijkende eindtermen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM108
250 euro netto extra voor ‘leerkracht-specialisten’? “Alsof je een bom laat ontploffen in de leraarskamer”
-
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
Gedaan met handtassen vol glitters, goud en tierlantijntjes. Cleane, gestroomlijnde tassen zijn deze zomer een echte hit. Want dat past perfect bij de nieuwste modetrend, quiet luxury, waarbij je kiest voor eenvoud. Simpel, maar niet minder luxueus! Wij selecteerden 15 minimalistische tassen die passen bij de hype én een levenlang meegaan. -
Seksuele voorlichting op maat van leerlingen van elke leeftijd: Sensoa komt tijdens ‘Week van de Lentekriebels’ met tips om leerkrachten te ondersteunen
Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, lanceert vier nieuwe leerlijnen. Die moeten leerkrachten helpen zodat ze weten welke seksuele voorlichting ze kunnen geven op welke leeftijd. De lancering van de leerlijnen kadert in de 'Week van de Lentekriebels' die dinsdag start, meldt Sensoa. -
-
CD&V en Open Vld niet te spreken over "zeer tendentieuze en negatieve" vragen bij Vlaamse Toetsen, Katholiek Onderwijs Vlaanderen eist intrekking
-
Kwaliteit opleiding verpleegkunde baart grote zorgen
Een rapport van de Onderwijsinspectie is bijzonder kritisch voor de secundaire scholen die verpleegkundigen opleiden, dat schrijft De Standaard vandaag. Zowat 40 procent van de studenten verpleegkunde, of 6.900 studenten, kiest voor zo'n traject. Velen van hen komen in de ouderenzorg en de thuishulp terecht. -
Update58
Vakbonden vrezen voor spanningen rond leraars-specialisten die 250 euro netto per maand extra kunnen verdienen
Vanaf 1 september krijgen scholen de mogelijkheid om leerkracht-specialisten aan te duiden. Die zullen zo’n 5.700 euro bruto per jaar extra verdienen of 250 euro netto per maand. Zo komt er voor het eerst loondifferentiatie tussen leerkrachten, meldt ‘De Standaard’. De onderwijsvakbonden vrezen dat de maatregel zal leiden tot frictie in de leraarskamers. -
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg