In Schaarbeek blijven de ouders van de kinderen in het eerste leerjaar van basisschool Sint-Lukas niet bij de pakken neer zitten. Zij vangen de leerlingen op in de klas en spelen spelletjes met hen.
Volledig scherm
PREMIUM
In Schaarbeek blijven de ouders van de kinderen in het eerste leerjaar van basisschool Sint-Lukas niet bij de pakken neer zitten. Zij vangen de leerlingen op in de klas en spelen spelletjes met hen. © Marc Baert

Onderwijs kreunt onder quarantaines bij personeel en leerlingen: zelfs ouders moeten leerkrachten vervangen

Volgende maand zullen onderwijsinspecteurs uitgevallen leerkrachten vervangen en in Schaarbeek staan zelfs ouders voor de klas. Toch blijven tienduizenden leerlingen thuis in quarantaine zitten, wat de CLB’s doet aandringen op - alweer - een aanpassing van de quarantaineregels voor het onderwijs. Hoe erg is het gesteld met school- en klassluitingen, wat wil het onderwijsveld eraan verhelpen en in hoeverre gaat Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) daar in mee?

8 reacties

 • Serge Aernoudt

  4 maanden geleden
  Het zijn altijd die tegenstrijdigheden tussen Frank Vandebroucke en Ben Weyts die voor onrust zorgen. Voorts, enerzijds de scholen moeten open blijven, anderzijds moeten ze sluiten omdat leerkrachten uitvallen en dan leggen ze beslissing bij de scholen zelf. Wat is het verschil uiteindelijk tussen moeten openblijven en niet mogen/kunnen?
 • kris platteau

  4 maanden geleden
  Het is een virus dat vooral ouderen treft, maar het zijn vooral de kinderen die lijden onder de maatregelen. Stop daarmee aub!
 • Ria Adams

  4 maanden geleden
  Zo dus 3 weken kerstvakantie hebben geen soelaas gebracht in het onderwijs, misschien de krokus vakantie een paar weken eerder starten en ook uitbreiden tot 3 weken waarna dan even later de paasvakantie volgt dat zou een oplossing kunnen zijn.
 • Walter Bar

  4 maanden geleden
  De afwezigheid in het onderwijs van leraren valt te vergelijken met de industrie. Ook hier is een enorm probleem ontstaan. Met alle respect voor de zorg, maar nu zijn zij niet meer de frontlinie, gelukkig maar want ze werkten zich kapot. Nu werken de andere sectoren zich ook meer en meer kapot. Zorg voor correcte verloning en minder belastingen voor overwerk, zoals je btw liet vallen voor de horeca. Zo kan je nog het onderwijs én de economie redden.
 • Filip Van Holsbeeck

  4 maanden geleden
  Niet enkel het onderwijs maar ook werknemers in de industrie draaien overuren dat het geen naam heeft. De meeste nog voor mensen die van het huidige systeem profiteren. Nog geen covid gehad maar wel al 85 keer thuis met de voetjes omhoog omwille van een hoog risicocontact.
 1. Opnieuw zomerscholen in 2022: “Élk jaar waardevol, los van pandemie”

  Opnieuw zomerscho­len in 2022: “Élk jaar waardevol, los van pandemie”

  “Zomerscholen zijn hoe dan ook een blijver”, zeggen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) woensdag. De ministers trekken tien miljoen euro uit voor de organisatie van zomerscholen in juli en augustus 2022. Vanaf deze jaargang zijn de zomerscholen structureel verankerd in een decreet. “Zeker voor de meest kwetsbare kinderen en jongeren bieden de zomerscholen veel kansen”, menen de ministers.
 2. Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
  Livios

  Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttij­den

  Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin.