Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © EPA

OESO: "Enkel examens van belangrijkste vakken en examenperiode van twee weken"

“Beperk de eindejaarsexamens tot de echt belangrijke vakken en kort de traditionele examenperiode van drie of vier weken in juni in tot maximaal twee weken.” Dat zegt Dirk Van Damme, Belgische onderwijsspecialist van de OESO, in een nieuwe nota over de heropening van de scholen na het coronavirus. Hij voorspelt ook dat scholen volgend schooljaar opnieuw zullen moeten sluiten. 

 1. Nooddecreet goedgekeurd: Oekraïense leerkrachten mogen lesgeven in nooddorpen en Vlaamse scholen

  Noodde­creet goedge­keurd: Oekraïense leerkrach­ten mogen lesgeven in nooddorpen en Vlaamse scholen

  Het Vlaams Parlement heeft vandaag unaniem een nieuw nooddecreet met onderwijsmaatregelen voor Oekraïense vluchtelingen goedgekeurd. Om meer leerkrachten te vinden, zullen Oekraïense leerkrachten bijvoorbeeld verloond kunnen worden als ze lesgeven in nooddorpen of Vlaamse scholen. Dat is uitzonderlijk, omdat hun diploma normaal eerst erkend moet worden en ze Nederlands moeten machtig zijn. Om de drempel naar het volwassenenonderwijs te verlagen, vervalt het inschrijvingsgeld voor vluchtelingen uit Oekraïne.
 2. Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
  Mijnenergie

  Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten

  De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips.