Aline Van Bever (26) en Ilke Goovaerts (40).
Volledig scherm
PREMIUM
Aline Van Bever (26) en Ilke Goovaerts (40). © Gregory Van Gansen / Joel Hoylaerts / Photo News

Net geen 60 procent van leraren geeft vak waarvoor ze zijn opgeleid

In het Vlaams secundair onderwijs is het aantal leerkrachten die een vak onderwijzen waarvoor ze zijn opgeleid, gezakt tot net onder de 60%. Vooral voor een aantal knelpuntvakken - wiskunde, Frans - is het soms moeilijk om een titularis met het juiste bekwaamheidsbewijs te vinden. En dan mag of moet iedereen inspringen. Ook de leerkracht LO.

6 reacties

 • Albert Jacobs

  1 jaar geleden
  Is dat wel nodig, ze weten hun dagelijkse stof uit boeken toch wel uit hun hoofd. Of het nu wiskunde, geschiedenis of eender welk vak is
 • bob jansens

  1 jaar geleden
  tja zo lang het wervingssysteem in zeer grote mate gebaseerd is op het "ons-kent-ons"-principe, zullen veel bekwame mensen met nochtans het juiste pedagogisch diploma, in niet-onderwijs gerelateerde jobs terechtkomen. Een oud zeer dat reeds decennia bestaat, en welk door de politici niet opgelost geraakt.
 • Marc VB

  1 jaar geleden
  klopt , mijn schoonvader was leraar en moest ook plots een heel ander vak gaan geven , wat kan je dan verwachten van de kwaliteit van het onderwijs
 • Tamzin Andersen

  1 jaar geleden
  Hoe zeer die mensen ook hun best doen, het zal de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede komen.
 • Jan hertogs

  1 jaar geleden
  80% van de mensen denk ik
 1. Nieuw schooljaar met nieuwe eindtermen, laptop voor leerlingen en taaltest voor kleuters

  Nieuw schooljaar met nieuwe eindtermen, laptop voor leerlingen en taaltest voor kleuters

  De start van het schooljaar gaat gepaard met enkele nieuwigheden, zoals een verplichte taaltest voor kinderen van de derde kleuterklas, nieuwe regels rond de vaste benoemingen en beoordeling van leerkrachten, nieuwe eindtermen in het derde middelbaar en een gratis computer voor alle leerlingen vanaf het vijfde leerjaar. Het cruciale probleem in het onderwijs is het lerarentekort. Het onderwijsveld trok al regelmatig aan de alarmbel.