Meer krokusvakantie en minder zomervakantie: experts pleiten in rapport voor systeem met “afkoelingsperiodes”
In de strijd tegen het coronavirus wordt de herfstvakantie verlengd tot en met 11 november, maar in een rapport pleiten de experts ervoor om de oefening te herhalen voor de krokusvakantie. “Zo maak je het moeilijker voor het virus om zich te vermenigvuldigen”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs in VTM Nieuws.
Delen per e-mail
“Door de krokusvakantie een week te verlengen, kan in het tweede semester opnieuw even op de ‘reset-knop’ gedrukt worden”, klink het. Als de netwerken tussen leerlingen en leerkrachten zo lang doorbroken worden, kan de situatie afkoelen. Een week volstaat daar niet voor.
“Als een paar langere vakanties maken dat het onderwijs maximaal openblijft, dan is dat verdedigbaar. Het kost de scholen ook niet ongelofelijk veel lestijd”, verduidelijkte viroloog Marc Van Ranst aan De Standaard. Het schooljaar zou vier blokken van twee ‘afkoelingsweken’ krijgen: de herfst-, kerst-, krokus- en paasvakantie.
Als je op dat ogenblik zoveel als mogelijk stillegt, dan is dat pure winst om het virus een fatale knak te geven
Ook biostatisticus Geert Molenberghs is het idee genegen. “Wat we nu zien vandaag is dat een afkoelingsperiode heel belangrijk is. We zitten, hopelijk, bijna aan de piek. Als je op dat ogenblik zoveel als mogelijk stillegt, dan is dat pure winst om het virus een fatale knak te geven en dat is wel echt nodig”, zegt Molenberghs aan VTM Nieuws.
“We krijgen met de kerstvakantie weer een tweewekelijkse afkoelingsperiode. Dan zou de idee kunnen volstaan om nog enkele keren hetzelfde te doen, zodanig dat we telkens een afkoelingsperiode hebben van twee weken. Dat is twee of zelfs drie incubatieperiodes van het virus, waarmee je het dus iets moeilijker maakt voor het virus om zich te vermenigvuldigen”, aldus Molenberghs nog, die benadrukt dat het “een voorstel” is en “iets om te bespreken”.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGent
Commotie over koude temperaturen bij examens UGent kan op weinig bijval rekenen: “Slechte studenten vinden altijd zwakke excuses”
-
Livios
Koken op inductie: dit zijn de troeven (en de kostprijs)
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
23
Onderwijspartners buigen zich over verlenging krokusvakantie en ruimere mondmaskerplicht
Het onderwijsveld buigt zich vandaag tijdens een overleg onder meer over de verlaging van de leeftijd voor mondmaskerplicht en een extra week 'afkoelingsperiode' voor of na de krokusvakantie. Het belangrijkste is dat de veiligheid gewaarborgd wordt, klinkt het bij de onderwijsbonden. Of de scholen binnenkort zelfs opnieuw moeten sluiten? Dat hoeft misschien met deze vier maatregelen zo ver niet te komen. -
-
PREMIUM63
Lezen en rekenen gaan minder goed: bijna 9 op de 10 leerkrachten lagere school zien leerachterstand in hun klas
-
PREMIUM
Steeds meer scholen wachten herfstvakantie niet af en nemen zelf al maatregelen: “Besmettingen stijgen ook bij ons plots heel snel, er moet nú iets gebeuren”
Veel middelbare scholen wachten niet op een beslissing van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en nemen nog voor de herfstvakantie zelf maatregelen nu de coronabesmettingen overal lijken te stijgen. “Want er moet nú iets gebeuren”, klinkt het. Sommige scholen sluiten hun deuren helemaal en schakelen volledig over op afstandsonderwijs, anderen doen dat gedeeltelijk. Hieronder vindt u wat, waar en hoe. -
PREMIUM
Slangen op maandag. Het versterken van ons onderwijs begint met het versterken van de leerkracht
Er is in Vlaanderen een tot op heden onbekend werk van de schrijver Franz Kafka opgedoken. Daarin beschrijft hij hoe de heersende elite een lijst opmaakt van de kennis die de perfecte burger zou moeten creëren. Vervolgens worden kinderen verzameld in afgesloten gemeenschappen waar begeleiders die kennis moeten overbrengen. -
Multimedia
Geen geld voor een dure smartphone? Dit zijn onze aanraders onder de 300 euro
Niet elke consument wil 500 euro of 1.000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone, en terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook bij de budgetsmartphones echt wel goede toestellen te vinden. Dit zijn je beste opties met een winkelprijs tot 300 euro.
41 reacties
Hannah Vansevenant
walter De Witte
Walter Lippens
PETER MARLE
eduard janssens