Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Geert De Rycke

Meer dan 19.000 middelbare scholieren kregen een C-attest: “De mildheid tijdens corona wreekt zich nu”

Dit schooljaar kregen 19.166 middelbare scholieren te horen dat ze hun jaar moeten overdoen - quasi evenveel C-attesten als vorig jaar. Zorgwekkend is vooral dat het aantal A-attesten daalt. “Het onderwijs voelt nog altijd de naweeën van corona.”

79 reacties

 • Chris Hom

  3 maanden geleden
  Het oude schoolmodel moest verdwijnen, was niet meer van de 21ste eeuw, nochtans de generaties op de arbeidsmarkt of op pensioen zijn hun diploma waard. Maar de "modernisering" van lesgeven en het ontbreken van het naleven van het schoolreglement binnen de schoolmuren én gebrek respect voor de leerkrachten, nu ontbreekt er structuur in de school. En 30 juni was de laatste schooldag om de klas en lessenaar op te ruimen.
 • Gino Denil

  3 maanden geleden
  Er zijn klasnormen, Jeannine Berckmoes. Die bepalen dat een klas groot genoeg moet zijn om er een leraar voor te krijgen. Er staan geen twee of drie leraren voor een klas. Als een school er dus beduidend meer heeft dan vroeger dan is die school waarschijnlijk gegroeid.
 • Anne Marie De Keersmaecker

  3 maanden geleden
  Toen ik nog school liep kregen wij op de lagere school tot 17u les, in het middelbaar kreeg ik op woensdagnamiddag zelfs tot 18u les, dat was praktisch elke dag zo maar we hadden heel ons lessenpakket gezien. Zelfs op de middelbare school moest er tot 30 juni tot 17 u naar school gegaan worden en kregen we na de examens nog les tot 29/06 leerstof van het volgende schooljaar. De laatste schooldag was om ons leslokaal volledig op te kuisen. Niemand kon vóór 30/06 met vakantie vertrekken.
 • Jeannine Berckmoes

  3 maanden geleden
  Ik hoorde van een een collega dat zijn vader directeur is geweest op een lagere school en er waren daar 6 leerkrachten als hij nu door de zelfde school wordt uitgenodigd met open deur kan hij ze niet meer op 3 handen tellen en vraagt zich af wat doen die allemaal .
 • Gino Denil

  3 maanden geleden
  Er klopt hier iets niet met de hele redenering. Blijkbaar zijn er geen minder begaafde leerlingen. En faalt het onderwijs als niet iedereen een A attest krijgt. Is dat dan niet het niveau naar onderen nivelleren en de lat dus lager leggen. Wat in het verleden al gebeurde met eindtermen die niet als minimum maar als einddoelen behandeld werden.
 1. Les op woensdagnamiddag? “Tijd om heilige huisjes te slopen tegen lerarentekort”, vindt onderwijstopvrouw
  Onderwijs
  264

  Les op woensdagna­mid­dag? “Tijd om heilige huisjes te slopen tegen lerarente­kort”, vindt onder­wijstop­vrouw

  De manier waarop scholen zich organiseren, moet flexibeler kunnen, op basis van de specifieke noden van die school, zeker in tijden van lerarentekorten. Dat vindt Walentina Cools, algemeen directeur van de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG). “Waarom vasthouden aan lesdagen van maandag tot vrijdag van 8.30 uur tot 16 uur?”, zegt ze. De fundamentele oorzaak van het lerarentekort is het gebrek aan werknemers in het algemeen, klinkt het bij Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). Hij vindt het dringend tijd om de werkloosheidsuitkering te beperken in tijd.
 1. Smartschool grijpt in na kritiek: geen melding meer voor ouders na elke toets

  Smart­school grijpt in na kritiek: geen melding meer voor ouders na elke toets

  Smartschool zal niet meer na elke toets een melding van het resultaat naar de ouders sturen. Dat schrijft ‘Het Nieuwsblad’. Het softwarepakket kreeg veel kritiek van ouders wegens de constante infostroom, die ook in het weekend doorliep. Smartschool grijpt nu dus in. Scholen kunnen voortaan kiezen wanneer ze een bericht sturen. “Een goede zaak om ouders én leerlingen wat rust te gunnen”, zegt pedagoog Pedro De Bruyckere in “Het Nieuwsblad”.