Shutterstock
Volledig scherm
© Shutterstock

Meer dan 1 op de 5 taalleerkrachten heeft geen specifiek talendiploma

Steeds meer taalleerkrachten in het Vlaamse onderwijs beschikken niet over een specifiek talendiploma. In het schooljaar 2018-2019 is dat aandeel gestegen naar 21,2 procent of meer dan 1 op de 5 taalleerkrachten. In het schooljaar 2013-2014 lag dat cijfer nog op 15,5 procent. "Die evolutie moet ons zorgen baren", zo zei Liesbeth Heyvaert, vicedecaan Taal- en Letterkunde van de KU Leuven, vandaag in het Vlaams Parlement. Heyvaert kwam er namens het Vlaams Talenplatform spreken over de dringende noodzaak om het taalonderwijs in Vlaanderen te versterken.

 1. Scholen moeten afspraken maken over sociale media en bereikbaarheid, maar recht op deconnectie voor leerkrachten niet vastgelegd

  Scholen moeten afspraken maken over sociale media en bereikbaar­heid, maar recht op deconnec­tie voor leerkrach­ten niet vastgelegd

  Scholen moeten voortaan een digitaal afsprakenkader vastleggen, voor onder meer de omgang met sociale media en de bereikbaarheid van leerlingen en leerkrachten. Dat zijn de sociale partners overeengekomen met Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. Met de afspraken moet voortaan worden vermeden dat leerlingen en leerkrachten elkaar tot laat op de avond blijven overstelpen met vragen of extra leerstof.
 2. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.
 3. Vlaamse Scholierenkoepel vraagt bevriezing schoolkosten voor 2023, minister Weyts: “Gerichte keuzes maken”
  Update
  7

  Vlaamse Scholieren­koe­pel vraagt bevriezing schoolkos­ten voor 2023, minister Weyts: “Gerichte keuzes maken”

  De energiecrisis en de digitalisering van het onderwijs jagen de schoolrekening van de leerlingen omhoog. Liefst 65 procent van de scholieren uit het secundair zag de kosten stijgen tegenover vorig schooljaar. De Scholierenkoepel adviseert daarom “een onmiddellijke bevriezing van de schoolkosten voor het kalenderjaar 2023". Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) reageert voorzichtig: “We schieten te hulp met extra middelen, maar dit gaat om belastinggeld en dus moeten we gerichte keuzes maken.”