Illustratiebeeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld. © ANP

Maar weinig landen pompen meer geld in onderwijs dan België: waar gaat het naartoe?

Ons onderwijs zit in de hoek waar de klappen vallen. De populariteit van de lerarenopleiding daalt, het lerarentekort piekt en de resultaten in internationale rankings gaan al jaren achteruit. Toch zijn er weinig landen waar er verhoudingsgewijs meer geld naar onderwijs gaat dan België. Hoeveel geld steken we in ons onderwijs? Waar gaat het heen? En hoe komt het dat de kwaliteit toch achteruitgaat?

99 reacties

 • Paul Philippaerts

  2 maanden geleden
  Zoals alle overheidsdiensten dus ook onderwijs moet er een grondige studie gemaakt worden van wat is hier nog echt nodig is en hoe kan dat best georganiseerd worden los van alle heilige huisje en privilegietjes en voorrechten uit het verleden. Sommige van die vogelnestjes zijn mesthopen geworden. Heel veel studierichtingen ten spijt moeten bedrijven en ook overheidsdiensten de werknemers nog helemaal zelf opleiden. Er zijn zelfs studierichtingen die leiden naar niets.
 • Juf Sabine

  2 maanden geleden
  De verzuiling is volgens mij inderdaad ook de grootste oorzaak. Maak één zuil : Vlaams onderwijs. Laat verschillende netten in de diverse steden samenwerken om opledingen aan te bieden en maak het voor vastbenoemd personeel makkelijker om te veranderen van school of scholengroep. Ik sta 37 jaar in het onderwijs en doe het elke dag nog met hart en ziel. Dikwijls is echter het respect voor onze job ver te zoeken zowel van de maatschappij, ouders als directies of scholengroepen.
 • Gino Denil

  2 maanden geleden
  De verzuiling is de belangrijkste oorzaak. Zowel van de meerkost, het mislukken van onderwijshervormingen als een inefficiënt personeelsbeleid. Die verzuiling bestaat niet enkel uit vrij en gemeenschapsonderwijs. Maar ook nog eens uit Vlaams, provinciaal en stedelijk onderwijs. Een vaste benoeming in het vrij is niet helemaal hetzelfde als in het gemeenschapsonderwijs. Overschakelen van het ene schoolbestuur of net naar een ander als benoemde is niet zo maar probleemloos mogelijk.
 • Paul Buckens

  2 maanden geleden
  Veel administratieve last vindt zijn oorsprong in het anticiperen op de processen voor de rechtbanken door de "gebuisden". Maak een beroepsprocedure mogelijk waarbij deze klagers hun examen kunnen overdoen voor een onafhankelijke jury die niets te zien heeft met de betroffen school. De leraars zullen zich dan zoals vroeger op het onderwijzen kunnen focussen. Stop ook die -voor veel ouders onbetaalbare- uitstapjes en de invulboeken en gebruik zoals vroeger de schriften en leerboeken .
 • gina duribreux

  2 maanden geleden
  oorzaak pamperen en pamperen 1vinger dan arm dan is nooit genoeg niet vast benoemen dat wie niet mee wil eruit zoals in de prive en dat zou al veel beter gaan stop met pamperen Weyts moet eruit die moet zeker weg en,liefst uit politiek uitgeven is hij heel goed in besparen zou hij begrijpen wat dat wil zeggen
 1. Scholen krijgen geen afkoelingsweek. Hoe houden directies de boel draaiende? En kunnen de leerkrachten hun afwezige leerlingen aan boord houden? “Sommige raak je voor een stukje kwijt”
  PREMIUM
  27

  Scholen krijgen geen afkoelings­week. Hoe houden directies de boel draaiende? En kunnen de leerkrach­ten hun afwezige leerlingen aan boord houden? “Sommige raak je voor een stukje kwijt”

  Er komt geen afkoelingsweek in het onderwijs, ondanks de stijgende besmettingscijfers. “Afzonderlijk kunnen de scholen dat wel beslissen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs, Ben Weyts (N-VA). Ook mogen scholen zelf kiezen of ze afstandsonderwijs invoeren. Hoe is de situatie nu in de Vlaamse scholen? Houden de directeurs en leerkrachten er de moed in? “We blijven doordoen, ook al kost het steeds meer moeite.”
 1. Zoë (7) verloor tweelingzus maar vindt troost bij dieren. HLN laat haar Kinderwens uitkomen...

  Zoë (7) verloor tweeling­zus maar vindt troost bij dieren. HLN laat haar Kinderwens uitkomen...

  Wekelijks is er een nieuwe aflevering van ‘Kinderwens’ op HLN te zien. Samen met influencer Amir Motaffaf laten we kinderdromen uitkomen. Deze week zien we hoe de 7-jarige Zoë uit Halle verrast wordt en een dag naar Bellewaerde gaat. Zoë werd geboren als identieke tweeling maar heeft haar tweelingzus nooit echt gekend. Maar ze voelt dat er iets aan haar ontbreekt. Hierdoor heeft ze het vaak even moeilijk en haalt ze steun uit haar eigen huisdieren en door het verzorgen van diertjes in het algemeen. Ze wil later dan ook dierenarts worden en daar kon ze al kort van proeven in deze aflevering. Ze mag een dag mee achter de schermen bij Bellewaerde, kijken hoe de dieren daar worden verzorgd en mag ze zelfs enkele dieren zoals tijgers en giraffen zelf voederen.
 2. Minister Weyts kondigt meer dan 100 miljoen euro aan besparingen aan in onderwijs en zal snijden in investeringen
  Play

  Minister Weyts kondigt meer dan 100 miljoen euro aan besparin­gen aan in onderwijs en zal snijden in investerin­gen

  In het Vlaamse onderwijs worden enkele forse besparingen doorgevoerd. Dat maakt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vandaag bekend. De beleidsstimulansen ter waarde van 100 miljoen euro die gepland stonden voor de volgende drie jaar worden geschrapt of uitgesteld. Volgens de minister gaat het om “doordachte keuzes” en wordt er niet geraakt aan investeringen in onderwijskwaliteit, leerkrachten of klaswerking.