Leerkracht Eline Simons in haar nu lege klaslokaal.
Volledig scherm
PREMIUM
Leerkracht Eline Simons in haar nu lege klaslokaal. © Joel Hoylaerts/Photo News

Lezen en rekenen gaan minder goed: bijna 9 op de 10 leerkrachten lagere school zien leerachterstand in hun klas

Een half schooljaar achter een schermpje heeft onze lagere schoolkinderen weinig goed gedaan. Maar liefst 86 procent van de leerkrachten merkt een leerachterstand in hun klas, zo blijkt uit bevraging bij 1.500 juffen en meesteres uit het Vlaamse basisonderwijs. Vooral wiskunde en lezen verloopt niet zonder slag of stoot. “Deze crisis kan nog lang nazinderen”, klinkt het.

65 reacties

 • koen leenknecht

  1 maand geleden
  Zeg , dat weten wij al maanden . De achterstand is schandalig groot en alleen te wijten aan bepaalde leerkrachten . Zoals Ben Weyts zei : De rotte appels moeten eruit !
 • Jan Marens

  1 maand geleden
  Wat hadden we anders verwacht? Uiteraard bouwen we structurele leerproblemen op hiermee.
 • Jacqueline Sels

  4 maanden geleden
  rita malfait: heb ik ook bestudeerd, maar makkelijk gezegd als je 4 verschillende vakken (waarvan een ook nieuw voor jou) moet geven aan 240 leerlingen die je 1 à 2 u per week ziet. Voor Estrada moet je een mix toepassen van individueel onderwijs en kleine groepjes, ieder op zijn tempo en dan moeten de leerlingen nog meewillen en -kunnen natuurlijk. Nu gebeurt er ook al remediëring in verschillende vakken. Maar o wee als dat veel wordt... dan staan de ouders te roepen dat er teveel stress is.
 • rita malfait

  4 maanden geleden
  Vandaag gelezen op "omdenken": "Als een kind niet kan leren door de manier waarop wij lesgeven, misschien zouden we dan les moeten gaan geven op een manier waardoor het kind leert." Ignacio Estrada. stemt tot nadenken...waarom nog wachten?
 • Erik Moens

  4 maanden geleden
  “Lezen en rekenen gaan minder goed: bijna 9 op de 10 leerkrachten lagere school zien leerachterstand in hun klas”. Toegeven van eigen tekorten is begin van alle beterschap, Goed bezig maar volhouden dus mr. Weyts en je lerarenopleidingen!
 1. Man (33) steelt politieauto, wordt omsingeld door 12 agenten en steelt dan doodleuk nog eentje
  Play
  bizar

  Man (33) steelt politieau­to, wordt omsingeld door 12 agenten en steelt dan doodleuk nog eentje

 2. Zo beleefde politie vorige zomer rellen op strand Blankenber­ge
  Play
  Helden van Hier

  Zo beleefde politie vorige zomer rellen op strand Blankenber­ge