Walentina Cools, algemeen directeur van de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG).
Volledig scherm
Walentina Cools, algemeen directeur van de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG). © ThinkStock

Les op woensdagnamiddag? “Tijd om heilige huisjes te slopen tegen lerarentekort”, vindt onderwijstopvrouw

OnderwijsDe manier waarop scholen zich organiseren, moet flexibeler kunnen, op basis van de specifieke noden van die school, zeker in tijden van lerarentekorten. Dat vindt Walentina Cools, algemeen directeur van de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG). “Waarom vasthouden aan lesdagen van maandag tot vrijdag van 8.30 uur tot 16 uur?”, zegt ze. De fundamentele oorzaak van het lerarentekort is het gebrek aan werknemers in het algemeen, klinkt het bij Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). Hij vindt het dringend tijd om de werkloosheidsuitkering te beperken in tijd.

265 reacties

 • Kelly Verlinden

  2 maanden geleden
  Vriend is leraar automechanica. Geeft 20 uur les per week. Krijgt voltijds betaald dmv een uitkering en sleutelt in het zwart verder aan wagens. En dat is allemaal toegelaten.
 • Selina Cyleen

  3 maanden geleden
  Lerarentekort maar hoeveel FT-jobs, de vdab staat vol met opdrachten van 4 tot 8 uur over 5 dagen gespreid. Daarom is er geen instroom meer van mannen. Job is laag betaald, geen zekerheid, geen sociale prestige. Op woensdagnamiddag les, top, maar jammer als je nu al leerlingen laat slagen met 90 onwettige afwezige dagen. Net als in de verzorging zijn leerkrachten maar kaka, geen rechten alléén plichten. Maak een Vl. eindexamen en openbaar. Directie zal vlug niveau opkrikken ipv van pretpedagogie
 • nathan ribidi

  3 maanden geleden
  Leerkrachten te kort inderdaad een interim van 8 uur over 4 dagen gespreid, dit betekent geen kans om elders je uren tot een ft aan te vullen, de TADD benoeming na 1 jaar een lachtertje want heel wat scholen vernieuwen jaarlijks hun personeelsbestand, vroeger hadden de leerkrachten toch een zekerheid van 4 schooljaren voordat ze plots niet meer voldeden.
 • Peggie Van Audenhove

  3 maanden geleden
  Vroeger was er ook les op woensdagnamiddag en trouwens ook op zaterdag! Maak de job van leraar interessanter en financiëel aantrekkelijker en hervorm op een doordachte wijze het hele systeem zodat het werkt. En niet in de ene school zus en de andere zo en dan nog eens voor de franstalige een heel ander systeem, nee op nationaal niveau overal hetzelfde!
 • Monique Bosmans

  3 maanden geleden
  Weeral gaan werkende ouders en grootouders moeten opdraaien voor deze regeling. Misschien eens kijken dat deze sector opgewaardeerd wordt. Terug. Voltijdse banen en zoals in vele sectoren moet men nu een master hebben en juist afgestudeerden zouden al 5 jaar ervaring moeten hebben . Vele ouderen zouden ook zonder diploma kunnen helpen flex job . In de basis school met een lespakket die zij kunnen volgen . Zij kennen nog hoe men Nederlands schrijft en uit het hoofd rekent. Nu alles met diploma..