Stad Leuven
Volledig scherm
© Stad Leuven

Leerlingen worstelen vooral met inzicht in leerstof en vaardigheden

De leerachterstand als gevolg van de coronacrisis uit zich vooral bij het inzicht in de leerstof en bij de vaardigheden. Dat blijkt uit een bevraging van de Arteveldehogeschool bij ruim 1.600 Vlaamse leerkrachten.

9 reacties

 • Catherine MISTIAEN

  4 weken geleden
  Lesgeven is het oudste beroep van de wereld, en dat moet van mens tot mens gebeuren. Maar, zoals de titel zegt: het inzicht is belangrijker dan de theorie. Waarom moeten alle kinderen wetenschapswondertjes zijn? Is het nodig dat alle kinderen kilo's leerstof in hun kop steken enkel voor het examen, om die leerstof zo snel mogelijk toch weer te vergeten en nooit meer te gebruiken? Talen, lezen, schrijven, rekenen en daar inzicht in krijgen, zijn genoeg om te functioneren in het latere leven.
 • Gino Denil

  4 weken geleden
  Inderdaad jos meurrens. De leraar maakt het verschil. Die moet het kunnen bijbrengen. Maar moet eerst elke leerling vertrouwen geven in zichzelf en overtuigen dat hij het ook kan. Beseffen dat elke leerling aan een eigen tempo evolueert en op eigen specifieke momenten drempels overschrijdt. Dat vereist ook veel geïndividualiseerde opvolging en bijsturing. Dat kan niet meer in het huidig model van kant en klaar lopend bandwerk waar de pedagogische inbreng en vrijheid gefnuikt wordt.
 • Miranda Van der sande

  4 weken geleden
  Het onderwijs stelt niet veel meer voor. Ik geef mijn kind zelf les en hij is 5talig op 11jarige leeftijd. Kinderen die al 5 jaar een tweede taal leren, kunnen helemaal zo goed als niets. Is dit kwaliteitsonderwijs? Dan ben ik toch een superlerares en ben hiervoor niet opgeleid.
 • Miranda Van der sande

  4 weken geleden
  Ik stel vast dat er leerstof wordt afgedramd en dan zeggen de leraars de stof is gegeven,maar er zijn geen oefeningen gedaan om te kijken of de leerlingen het wel begrepen hebben. Zo kan iedereen leraar spelen. De kwaliteit van het onderwijs is uiterst ondermaats en zeker in Vlaanderen. Bijkomend stel ik vast dat men kinderen op de wereld zet en opvoeding en iets aanleren aan een ander overlaat. Dus ouders hebben in feite niet veel te bieden.
 • nicole desseyn

  1 maand geleden
  Ze moeten het niet op de pandemie steken er zijn gewoon te weinig” lesuren” hoeveel uren zijn er al verdwenen door bijkomende vakanties crocus- herfstvakantie ,velen kunnen niet volgen omdat alles er wordt ingestampt !
 1. Taskforce gaat na paasvakantie leerachterstand aanpakken: “Leg fundamenten, geef bijles en betrek àlle ouders”
  PREMIUM

  Taskforce gaat na paasvakan­tie leerachter­stand aanpakken: “Leg fundamen­ten, geef bijles en betrek àlle ouders”

  “De week voor de paasvakantie afstandsonderwijs organiseren, had ideaal geweest. Ik was verrast toen dat niet het geval bleek.” Onderwijseconoom Kristof De Witte (KU Leuven) vreest dat de leerachterstand in basis- en secundair onderwijs nog toeneemt, maar legt ook uit hoe je die achterstand kan aanpakken. Een taskforce gaat na de paasvakantie over tot actie.
 2. Onderwijsexpert vraagt leerstof te schrappen: “L.O. in Latijn-wiskunde: laat dat vallen”
  PREMIUM

  Onderwijs­ex­pert vraagt leerstof te schrappen: “L.O. in La­tijn-wiskunde: laat dat vallen”

  "Laat alle kinderen weer naar school gaan. Voltijds. En wel nú." In een forse open brief dringt de Belgian Pediatric Covid-19 Task Force aan op een volledige opening van de scholen, ook voor de tweede en derde graad. Onderwijsexpert Wouter Duyck roept scholen intussen op om voor de laatste acht weken van het schooljaar keuzes te maken. Welke vakken zijn essentieel? En welke niet?
 3. Weekendavond voor de buis? Dit zijn de beste nieuwe films en series in streamingland

  Weekend­avond voor de buis? Dit zijn de beste nieuwe films en series in streaming­land

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste nieuwe films en series voor het weekend. Wat staat er deze week op onze menu? Een iconische hereniging van wereldberoemde superhelden op Streamz, een psychologische thriller met tweevoudig Golden Globe-winnares Amy Adams op Netflix en het onvertelde verhaal van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog op Prime Video. Laat dat regenweer maar komen, wij kruipen alvast voor ons scherm.
 1. André Hazes spreekt over de gehoorpro­ble­men van zijn vader: "Zijn stem was zo goed maar hij zong vals omdat hij de toon niet hoorde"
  Play
  Kleine Jongen

  André Hazes spreekt over de gehoorpro­ble­men van zijn vader: "Zijn stem was zo goed maar hij zong vals omdat hij de toon niet hoorde"

 2. Oudste radiopresentator ter wereld (96) stopt na 72 jaar
  Play

  Oudste radiopre­sen­ta­tor ter wereld (96) stopt na 72 jaar