Karen Van de Cruys dook in de boeken van haar kinderen en telde alle taaluitingen op woord-, zins- en tekstniveau.
Volledig scherm
PREMIUM
Karen Van de Cruys dook in de boeken van haar kinderen en telde alle taaluitingen op woord-, zins- en tekstniveau. © Jan De Meuleneir / Photo News

Leerlingen schrijven te weinig, leerkrachten wijzen naar de invulboeken: “Mijn dochter schreef in één jaar 20 zinnen en 4 teksten voor het vak taal”

Omcirkel. Vul aan. Schrap wat niet past. Steeds meer scholen vervangen hun traditionele handboeken door invulboeken, of ‘leer en werkboeken’. Makkelijk, dat wel. Maar vooral ook problematisch, vinden leerkrachten. VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws doken in tientallen schriften en spraken met meer dan honderd leerkrachten, op zoek naar verklaringen. Wat blijkt: door invulboekjes gaat het niveau van onze leerlingen volgens experts zienderogen achteruit.

76 reacties

 • Eddy DESMET

  5 maanden geleden
  Het is gewoonweg aberrant : leerlingen kunnen geen treffelijke volzinnen meer schrijven. Hoe zou dat komen ? Heel eenvoudig omdat er al te veel met invulboeken wordt gewerkt en dat is lonend voor uitgeverijen, maar fataal voor de leerlingen, want die verzuchten al van zodra ze een volledige zin moeten schrijven. Beter zelf notities nemen en invulboeken weren, want die raken toch nooit volledig ingevuld !
 • Sigrid Hendrickx

  1 jaar geleden
  Ik ben het volledig eens met de kritiek op veel invulboeken zowel op het vlak van kwaliteit als van kostprijs. Misschien moet de regering voor algemene en courante vakken (wiskunde, talen, aardrijkskunde,...) handboeken laten maken en invulboeken, zodat leerkrachten deze voor een prikje kunnen laten drukken en/of kopiëren. Dit zou de kostprijs al enorm drukken. Leerkrachten kunnen deze dan op vrijwillige basis gebruiken. Voor talen voor handboeken zodat leerling meer zelf moeten noteren.
 • stefan agneessens

  1 jaar geleden
  Weg met de invulboeken
 • Veerle De Cock

  1 jaar geleden
  Ik kreeg nog punten voor schoonschrift en nu zie ik kinderen die zelfs geen pen correct kunnen vasthouden!!! Niet alles is vooruitgang
 • luc verriest

  1 jaar geleden
  Wie zo iets bedenkt, heeft totaal geen plaats in het onderwijs. Weg ermee!
 1. CD&V: “Waar blijven proeftuinen tegen lerarentekort?”

  CD&V: “Waar blijven proeftui­nen tegen lerarente­kort?”

  CD&V vraagt zich af waar de proeftuinen blijven die Vlaamse scholen zouden mogen opzetten tegen het lerarentekort. "Samen met de start van het nieuwe schooljaar zouden dertig Vlaamse scholen de kans krijgen een tijdelijk proefproject op te zetten in de zoektocht naar het terugdringen van het lerarentekort en de herwaardering van het lerarenambt", zegt parlementslid Loes Vandromme. Twee weken ver in het schooljaar zijn die er nog niet. De definitieve lijst zou in oktober voor de ministerraad moeten komen, zegt het kabinet van Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) in een reactie.