Karen Van de Cruys dook in de boeken van haar kinderen en telde alle taaluitingen op woord-, zins- en tekstniveau.
Volledig scherm
PREMIUM
Karen Van de Cruys dook in de boeken van haar kinderen en telde alle taaluitingen op woord-, zins- en tekstniveau. © Jan De Meuleneir / Photo News

Leerlingen schrijven te weinig, leerkrachten wijzen naar de invulboeken: “Mijn dochter schreef in één jaar 20 zinnen en 4 teksten voor het vak taal”

Omcirkel. Vul aan. Schrap wat niet past. Steeds meer scholen vervangen hun traditionele handboeken door invulboeken, of ‘leer en werkboeken’. Makkelijk, dat wel. Maar vooral ook problematisch, vinden leerkrachten. VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws doken in tientallen schriften en spraken met meer dan honderd leerkrachten, op zoek naar verklaringen. Wat blijkt: door invulboekjes gaat het niveau van onze leerlingen volgens experts zienderogen achteruit.

75 reacties

 • Sigrid Hendrickx

  2 maanden geleden
  Ik ben het volledig eens met de kritiek op veel invulboeken zowel op het vlak van kwaliteit als van kostprijs. Misschien moet de regering voor algemene en courante vakken (wiskunde, talen, aardrijkskunde,...) handboeken laten maken en invulboeken, zodat leerkrachten deze voor een prikje kunnen laten drukken en/of kopiëren. Dit zou de kostprijs al enorm drukken. Leerkrachten kunnen deze dan op vrijwillige basis gebruiken. Voor talen voor handboeken zodat leerling meer zelf moeten noteren.
 • stefan agneessens

  2 maanden geleden
  Weg met de invulboeken
 • Veerle De Cock

  2 maanden geleden
  Ik kreeg nog punten voor schoonschrift en nu zie ik kinderen die zelfs geen pen correct kunnen vasthouden!!! Niet alles is vooruitgang
 • luc verriest

  2 maanden geleden
  Wie zo iets bedenkt, heeft totaal geen plaats in het onderwijs. Weg ermee!
 • De Waarheid

  2 maanden geleden
  Kinderen mogen de dag van vandaag enkel invulboekjes hebben en liefst geen huiswerk want anders worden zij en hun ouders daar zo moe van. Wij hadden vroeger minstens 2 uur huiswerk per dag, moesten in de bib dikwijls nog op zoekwerk gaan doen op woensdag namiddag of zaterdag. We gingen met kameraden voetballen op het voetbalveld van de gemeente. We hadden veel minder vrije tijd als de jeugd nu. Nu moeten ze uit prestige 3 of meer hobby's hebben van de ouders... .
 1. Hun ouders pakken coronacrisis aan, zij mogen weer naar school: “Dat papa maar vaart zet achter vaccinaties. Dan kan ik op Italiëreis”
  PREMIUM

  Hun ouders pakken coronacri­sis aan, zij mogen weer naar school: “Dat papa maar vaart zet achter vaccina­ties. Dan kan ik op Italiëreis”

  Het wordt een 1 september zonder weerga, zonder mondmaskers of gepixelde leerkrachten op een scherm. Oók voor de kinderen die al anderhalf jaar aan de zijlijn toekijken hoe één van hun ouders de coronacrisis probeert bedwingen - als beleidsmaker, in een ziekenhuis, of expertengroep. Wat hopen zij dat het komende schooljaar brengt? “Dat papa maar vaart zet achter de vaccinaties. Dat ik zeker op Italiëreis kan.”