Laptops, internetvergoeding, extra fietsvergoeding: Weyts investeert 188 miljoen euro extra per jaar om leerkrachtenberoep aantrekkelijker te maken

Het onderwijs krijgt jaarlijks 188 miljoen euro extra om de onderwijskwaliteit te verbeteren en het lerarenberoep aantrekkelijker te maken. Dat is het onderwijsveld overeengekomen in de nieuwe Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO), die Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de sociale partners maandag ondertekend hebben. Een loonsverhoging voor leraren komt er niet. Het beroep moet aantrekkelijker worden door de investering in ICT-materiaal voor leerkrachten, de invoering van een internetvergoeding en een verhoging van de fietsvergoeding met 40 procent. Twee onderwijsverstrekkers, het OVSG en het Gemeenschapsonderwijs GO!, ondertekenden de tekst niet. 

195 reacties

 • Leen Demeyer

  1 maand geleden
  En voor alle duidelijkheid, ik heb het hier niét over de echte zieken, maar de profiteurs die door het systeem dit echt blijven doen. En in de privé blijf je echt minder lang ziek thuis, want loonverlies en ontslag zijn realiteit.
 • Leen Demeyer

  1 maand geleden
  Sihame doet hetzelfde: ziektebriefje en volledig loon. Ook in onderwijs is dat perfect mogelijk. En wie betaalt mee? De werknemer uit privé die maar 60% krijgt na amper één maand ziekte. Hoezo tekort aan leerkrachten? Ze blijven "ziek" thuis zonder enig nadeel of kans op ontslag! En die moeten dan vervangen worden en zijn de zogenaamde tekorten? Nee.
 • Wouter Vandervliet

  1 maand geleden
  Weyts, woon werk vergoeding voor zij die niet met het openbaarvervoer op hun school geraken en maaltijdcheques dat zou ook al veel verschil maken tussen onderwijs en privé.
 • Rudi Met den Ancxt

  1 maand geleden
  Druppels op een hete plaat
 • Gino Denil

  1 maand geleden
  Weyts doet iets aan de werkdruk. Bijvoorbeeld geen toezicht tussen de middag. Dan kan je dat uurtje gebruiken om bijles te geven aan leerlingen met achterstand. Met die laptop kan je de online leerinhoud aanmaken waar de overheid zou moeten voor zorgen. Als die snel genoeg is voor dat soort werk. Voor al dat dataverkeer en cloud opslag krijg je wel 20 € per maand internetvergoeding. Online vergaderen als de directie dat goed uitkomt kan nu ook. Gewoon de partner en kinderen in de keuken dumpen.
 1. Eric (69) komt na drie jaar terug uit pensioen om lerarentekort op te vangen: “Ik heb geen seconde getwijfeld”
  PREMIUM
  Berchem/Essen

  Eric (69) komt na drie jaar terug uit pensioen om lerarente­kort op te vangen: “Ik heb geen seconde getwijfeld”

  In 2018 ging hij met pensioen, maar vandaag staat hij weer voor de klas. Historicus Eric Arnst (69) ruilt op vraag van de schooldirecteur zijn imkerpak zes weken in voor een das, blazer en een voltijdse post als leerkracht geschiedenis in de!Kunsthumaniora in Berchem. Tijdens zijn carrière meldde hij zich niet één dag ziek, tot hij tien jaar geleden kanker kreeg. “Ik ben heel betrokken bij de school, maar langer dan zes weken hoeft voor mij niet meer.”