Laptops, internetvergoeding, extra fietsvergoeding: Weyts investeert 188 miljoen euro extra per jaar om leerkrachtenberoep aantrekkelijker te maken

Het onderwijs krijgt jaarlijks 188 miljoen euro extra om de onderwijskwaliteit te verbeteren en het lerarenberoep aantrekkelijker te maken. Dat is het onderwijsveld overeengekomen in de nieuwe Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO), die Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de sociale partners maandag ondertekend hebben. Een loonsverhoging voor leraren komt er niet. Het beroep moet aantrekkelijker worden door de investering in ICT-materiaal voor leerkrachten, de invoering van een internetvergoeding en een verhoging van de fietsvergoeding met 40 procent. Twee onderwijsverstrekkers, het OVSG en het Gemeenschapsonderwijs GO!, ondertekenden de tekst niet. 

196 reacties

 • Lieve Van Tallo

  2 dagen geleden
  Ach onderwijs in België is echt een lachertje. Wij onderwijzen naast ons eigen werk onze kinderen. Na de schooluren moeten wij praktisch alles hernemen omdat sommige leerkrachten geen degelijk uitleg meer kunnen geven. Vooral wiskunde, zelf in hun handboeken staan fouten. Gelukkig is mijn man wiskundige, de basis die ze meekrijgen is al voor deel verkeerd! Dat leerkrachten dat niet zien zegt genoeg!!
 • Leen Demeyer

  1 maand geleden
  En voor alle duidelijkheid, ik heb het hier niét over de echte zieken, maar de profiteurs die door het systeem dit echt blijven doen. En in de privé blijf je echt minder lang ziek thuis, want loonverlies en ontslag zijn realiteit.
 • Leen Demeyer

  1 maand geleden
  Sihame doet hetzelfde: ziektebriefje en volledig loon. Ook in onderwijs is dat perfect mogelijk. En wie betaalt mee? De werknemer uit privé die maar 60% krijgt na amper één maand ziekte. Hoezo tekort aan leerkrachten? Ze blijven "ziek" thuis zonder enig nadeel of kans op ontslag! En die moeten dan vervangen worden en zijn de zogenaamde tekorten? Nee.
 • Wouter Vandervliet

  1 maand geleden
  Weyts, woon werk vergoeding voor zij die niet met het openbaarvervoer op hun school geraken en maaltijdcheques dat zou ook al veel verschil maken tussen onderwijs en privé.
 • Rudi Met den Ancxt

  1 maand geleden
  Druppels op een hete plaat
 1. Eric (69) komt na drie jaar terug uit pensioen om lerarentekort op te vangen: “Ik heb geen seconde getwijfeld”
  PREMIUM
  Berchem/Essen

  Eric (69) komt na drie jaar terug uit pensioen om lerarente­kort op te vangen: “Ik heb geen seconde getwijfeld”

  In 2018 ging hij met pensioen, maar vandaag staat hij weer voor de klas. Historicus Eric Arnst (69) ruilt op vraag van de schooldirecteur zijn imkerpak zes weken in voor een das, blazer en een voltijdse post als leerkracht geschiedenis in de!Kunsthumaniora in Berchem. Tijdens zijn carrière meldde hij zich niet één dag ziek, tot hij tien jaar geleden kanker kreeg. “Ik ben heel betrokken bij de school, maar langer dan zes weken hoeft voor mij niet meer.”
 2. Juline (7) kampt met onzekerheid, maar wordt verrast door Camille D’Hont: “Jij bent een prachtige meid”
  Play
  2

  Juline (7) kampt met onzeker­heid, maar wordt verrast door Camille D’Hont: “Jij bent een prachtige meid”

  In de reeks Kinderwens van HLN worden dromen van kinderen werkelijkheid. Deze week is het de beurt aan Juline, een 7-jarig meisje uit Zwevele. Ondanks haar jonge leeftijd heeft Juline al gekampt met onzekerheid en een laag zelfbeeld. Ze kijkt enorm op naar de personages uit #LikeMe. Ze droomt er dan ook van om een van de acteurs te ontmoeten... In bovenstaande video zie je hoe ze de verrassing van haar jonge leven beleeft.