"Katholiek onderwijs heft zichzelf de facto op"
OnderwijsMet dit onwaarschijnlijke voorstel heft het katholieke onderwijs zichzelf de facto op en vormt het zich om tot het actief pluralistisch onderwijs. Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in een reactie op de plannen van het katholiek onderwijs om moslimleerlingen meer ruimte te geven.
Delen per e-mail
Katholiek Onderwijs Vlaanderen gaat moslims en andersgelovigen een volwaardige plek geven op school. Door een grote omwenteling komt er op scholen met zeer veel moslims meer plaats voor hoofddoeken, speciale plekken om te bidden en vrijwillige islamles buiten de schooluren. "Het is een ambitieus project, maar uit onderzoek blijkt dat onze identiteit helemaal verwatert als we niets doen. Wij houden onze scholen een spiegel voor om een nieuwe stap te zetten", aldus topman Lieven Boeve.
De dag voor Hemelvaart deelt het hoofd van het katholiek onderwijs doodleuk mee dat het een van de fundamenten van zijn project - en dus bij uitbreiding van de Vlaamse samenleving - onderuit slaat
"Waarom geen leer van het vliegend spaghettimonster?"
"Als men naast het traditionele katholieke geloof ook ruimte inlast voor de islam, dan moet men consequent zijn en ook de deur openzetten naar andere levensbeschouwingen", reageert Bart De Wever.
"Waarom dan geen zedenleer? Of de leer van het vliegend spaghettimonster? Dan moet je de lijn doortrekken. En wat is dan nog het onderscheidende project van het katholieke onderwijs?"
Dat de Guimardstraat op een blauwe woensdagochtend met zo'n voorstel tot hervorming komt, is haast niet te vatten, vindt De Wever. "De dag voor Hemelvaart deelt het hoofd van het katholiek onderwijs doodleuk mee dat het een van de fundamenten van zijn project - en dus bij uitbreiding van de Vlaamse samenleving - onderuit slaat. De Guimardstraat is zich blijkbaar aan het specialiseren in zichzelf vernietigende hervormingen. Na de brede eerste graad en de domeinscholen, nu dit. De top van het katholiek onderwijs heeft voor zichzelf uitgemaakt dat een onderscheidend pedagogisch project voor hen niet meer hoeft."
"Waar gaan ze plaats vinden voor gebedsruimtes?"
De Wever vindt wel dat er een hervorming nodig is om jongeren te leren omgaan met een veranderend en divers Vlaanderen. Die moet er echter op gericht zijn "hen op te tillen naar een verlicht burgerschap". "We moeten onze jongeren vertrouwd maken met de waarden van ons burgerschap, en de vrijheden en rechten -maar ook de plichten en verantwoordelijkheden- die daar aan vasthangen."
Vlaams parlementslid Koen Daniëls stelt daarom voor de tijd die zou worden besteed aan islamlessen te gebruiken voor lessen over actief burgerschap en maatschappijvorming. Hij ziet ook enkele praktische bezwaren tegen het plan van Boeve. "Elke school die ik bezoek heeft te kampen met capaciteitsproblemen. Waar gaan zij plaats vinden voor gebedsruimtes?"
Ook Open Vld reageert afwijzend
Na N-VA reageert ook Open Vld afwijzend. "Men maakt handig gebruik van de moslimgemeenschap om de secularisering van de maatschappij tegen te gaan", vindt onderwijsspecialiste Ann Brusseel. "Ik merk al enige weken zenuwachtigheid in katholieke kringen over het feit dat er bij de publieke opinie veel steun is voor de scheiding tussen kerk en staat in de grondwet. Ik heb eerbied voor ieders geloof, maar godsdienst is niet de kerntaak van het onderwijs."
Wat Lieven Boeve wil invoeren is ook geen echte dialoogschool, vindt Brusseel. "Het gemeenschapsonderwijs brengt leerlingen van verschillende religies samen en maakt werk van een echte dialoog tussen de levensbeschouwingen. Dat kan je niet doen in islamlessen na de schooluren."
Het parlementslid ziet in de demarche van het katholiek onderwijs vooral een strategie om meer leerlingen aan te trekken. "Als je het marktaandeel wil vergroten, is het immers belangrijk de groepen aan te spreken die het sterkst groeien."
Vlaams Belang: "Te gek voor woorden"
Vlaams Belang noemt de plannen dan weer "te gek voor woorden". "Met deze nieuwe knieval voor de islam is weer een volgende stap gezet in de islamisering van onze samenleving", reageert Chris Janssens.
"De islam staat haaks op de Europese waarden en op de verworvenheden van onze democratische samenleving. Dat in geen enkel moslimland de vrijheid van godsdienst of meningsuiting is gewaarborgd, maakt dit meer dan voldoende duidelijk. Het katholiek onderwijs weet niet waar het aan begint: islamisering begint met het faciliteren van de islam en eindigt met het verdwijnen van de vrijheid van niet-moslims."
Bovendien lijdt het geen twijfel dat de maatregel de weg zal effenen voor groepsdruk op allochtone leerlingen die geen hoofddoek willen dragen of niet willen bidden op school, denkt Vlaams Belang "Kortom, de maatregel zal segregatie in onze scholen in de hand werken en religieuze conflicten veroorzaken."
Groen: "Klas is ideale plek om samen gesprek aan te gaan"
"Op school is geen plaats voor hokjesdenken. De klas is de ideale plek om samen het gesprek aan te gaan", vindt Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen).
"Het is hoog tijd dat de Vlaamse regering en Onderwijsminister Hilde Crevits een visie en een beleid ontwikkelen dat inspeelt op de diversiteit in het onderwijs. Vandaag moeten we mensen vooral samenbrengen. En dat betekent soms letterlijk, samen in de klas zetten. Een vak levensbeschouwing en burgerschap is zo een moment. Voor Groen kunnen levensbeschouwelijke vakken als optie worden aangeboden."
De partij vindt het wel positief dat het katholiek onderwijs naar "antwoorden zoekt over hoe de samenleving in elkaar zit". "We hopen dat het volledige onderwijsveld in die richting gaat en actief vorm geeft aan pluralisme en zich niet beperkt tot een wat verkrampte neutraliteit."
Sp.a verwelkomt "positief signaal"
Sp.a verwelkomt het "positief signaal" van het katholiek onderwijs. Caroline Gennez is naar eigen zeggen tevreden met elk initiatief dat leerlingen beter leert omgaan met de diversiteit in onze samenleving.
"Deze opening is goed", zegt Gennez. "Ze komt tegemoet aan het toenemend maatschappelijk besef dat de diversiteit van onze samenleving ook weerspiegeld moet worden in ons onderwijs. Het katholiek onderwijs verdient lof voor haar moedige stappen in de goede richting."
"Ik roep iedereen op om de uitgestoken hand van Lieven Boeve te grijpen en tot een dialoog over de koepels heen te komen, over hoe we burgerschapsvorming concreet vorm kunnen geven als essentieel onderdeel van ieders curriculum", vervolgt ze. "Wat mij betreft kan dat nog altijd het beste door een apart vak 'burgerschap' te voorzien in alle richtingen en op alle niveaus."
Aandacht voor specifieke levensbeschouwingen kan jongeren helpen in hun persoonlijke ontwikkeling en ook hier kan de school een plaats voor bieden, vindt de partij. "Het voorstel om godsdienstlessen facultatief aan te bieden, binnen de schoolmuren, maar ook buiten de schooluren, is hiervan een goed voorbeeld. Op deze manier blijven jongeren tijdens de lessen samen, maar wordt de rol van de school als kern van een diverse buurt verder versterkt."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Slimme verlichting en beveiligingscamera’s: met deze ingrepen geef je inbrekers geen kans
In 2019 noteerde de politie 47.021 meldingen van woninginbraak in ons land. De coronacrisis strooit echter ook inbrekers roet in het eten, want dit cijfer is met dank aan de avondklok en het sterk toegenomen thuiswerk sinds de eerste lockdown gedaald. Toch blijf je ook nu beter op je hoede. Met de volgende tips hou je je huis inbraakvrij. -
onderwijs
Moslimleraars ook welkom in katholiek onderwijs
Het katholiek onderwijs wil meer niet-katholieke leraars in zijn basisscholen, en daarom biedt de Karel de Grote Hogeschool volgend schooljaar ook het vak 'levensbeschouwing' aan. Daarmee kunnen voornamelijk moslimleraars makkelijk aan de slag in het katholieke basisonderwijs, aldus Gazet van Antwerpen. -
Revolutie in katholiek onderwijs: lessen islam en hoofddoeken welkom
Katholiek Onderwijs Vlaanderen gaat moslims en andersgelovigen een volwaardige plek geven op school. Door een grote omwenteling komt er op scholen met zeer veel moslims meer plaats voor hoofddoeken, speciale plekken om te bidden en vrijwillige islamles buiten de schooluren. -
-
PREMIUMGent
Commotie over koude temperaturen bij examens UGent kan op weinig bijval rekenen: “Slechte studenten vinden altijd zwakke excuses”
-
Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken
Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek. -
5
GO!-baas Raymonda Verdyck gaat met pensioen, Vlaamse regering zoekt opvolger
Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van GO!, gaat met pensioen. De Vlaamse regering keurde vrijdag de selectieprocedure voor een opvolger goed. Verdyck blijft nog tot 1 september op post. -
PREMIUM36
Ben Weyts neemt geen extra maatregelen in lagere scholen na uitbraken corona
Van de bijna vierduizend scholen in Vlaanderen waren er vrijdag achttien volledig gesloten na uitbraken van het coronavirus, al dan niet van de Britse variant. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft alvast advies gevraagd aan de Risk Assessment Group. Intussen blijft het aantal besmettingen bij kinderen jonger dan tien jaar toenemen.