Caroline Désir (45), minister van het Franstalige onderwijs.
Volledig scherm
PREMIUM
Caroline Désir (45), minister van het Franstalige onderwijs. © Photonews

INTERVIEW. Onderwijsminister Caroline Désir: “Dat Waalse kinderen niet verplicht Nederlands krijgen, is compleet absurd"

Niet op 1 september, maar vandaag al vliegen de schoolpoorten in Franstalig België open. Ook de rest van het Waalse schooljaar ziet er anders uit dan in Vlaanderen. En die vernieuwing mag Caroline Désir (PS) - de onderwijsminister in het zuiden van het land - op haar conto schrijven. “Natuurlijk hoop ik dat Vlaanderen volgt.” Waarom vond ze het nodig om het hele schooljaar door elkaar te schudden? Hoe loopt de samenwerking met haar Vlaamse evenknie, Ben Weyts (N-VA)? En is er iets uit het Vlaamse onderwijs dat ze ook in Franstalig België zou willen invoeren?

85 reacties

 • luc konings

  2 maanden geleden
  Absoluut terecht, maar mogelijks is het te laat. De anti-Vlaamse sentimenten die zowel in politieke als in media-middens werden gepropageerd, hebben dermate effect gehad dat werkloze Walen niet in Vlaanderen willen komen werken, hun franse broeders van over de grens, echter wel. Het anti-Vlaams racisme in Franstalig België is institutioneel geworden en dé grote struikelblok voor een rechtmatig bestaan van dit land.
 • Erik Bervoets

  5 maanden geleden
  Jij bent toch minister, mevrouw? Jij beslist toch?
 • Lena Wouters

  5 maanden geleden
  Nederlands en Frans verplichten in alle scholen. Er zijn nu nog ministers en vooraanstaande (vooral in de sport) die de Nederlandse taal niet machtig zijn.
 • Ilse Campo

  5 maanden geleden
  Wat een verstandige vrouw!
 • Jo Nijs

  5 maanden geleden
  is er dan geen overkoepelend federaal niveau waar de twee landstalen verplicht opgelegd worden ?? zoniet, wel dan is ons "land" eigenlijk al gesplitst !
 1. Vlaamse Scholierenkoepel vraagt bevriezing schoolkosten voor 2023, minister Weyts: “Gerichte keuzes maken”
  Update
  7

  Vlaamse Scholieren­koe­pel vraagt bevriezing schoolkos­ten voor 2023, minister Weyts: “Gerichte keuzes maken”

  De energiecrisis en de digitalisering van het onderwijs jagen de schoolrekening van de leerlingen omhoog. Liefst 65 procent van de scholieren uit het secundair zag de kosten stijgen tegenover vorig schooljaar. De Scholierenkoepel adviseert daarom “een onmiddellijke bevriezing van de schoolkosten voor het kalenderjaar 2023". Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) reageert voorzichtig: “We schieten te hulp met extra middelen, maar dit gaat om belastinggeld en dus moeten we gerichte keuzes maken.”