Onderwijsexpert Wouter Duyck: "Grote winkels als Ikea en Zara die open mogen blijven: dat is de verkeerde prioriteit. Scholen moeten als laatste dicht."
Volledig scherm
PREMIUM
Onderwijsexpert Wouter Duyck: "Grote winkels als Ikea en Zara die open mogen blijven: dat is de verkeerde prioriteit. Scholen moeten als laatste dicht." © Tine Schoemaker

INTERVIEW. Onderwijsexpert Wouter Duyck streng nu scholen sluiten: “Elke dag zonder school is er één te veel”

“Die hoera-stemming van drie weken geleden, daar betaalt het onderwijs nu de prijs voor.” Professor cognitieve psychologie en onderwijsexpert Wouter Duyck (UGent) is streng, nu de scholen alweer sluiten en leerlingen dus nog meer achterstand zullen oplopen. Maar hoe werk je die dan weg? “In Nederland hebben ze daar maar liefst 6 miljard euro voor uitgetrokken. En bij ons? Er is niet eens een plan.”

130 reacties

 • Jos devos

  1 jaar geleden
  Hoe komt? Vakbonden, ambtenarenstatuut... de job van leerkracht komt op de helling als de beste leerkrachten filmpjes gaan maken en online les kunnen geven aan een miljoen leerlingen tegelijk.
 • Gerrit defreyne

  1 jaar geleden
  Mijnheer Duyck, al jaren zijn de leerlingen uit het secundair onderwijs de week voor de vakantie thuis en dit omdat er deliberaties en klassenraden zijn. Dit tot groot ongenoegen van velen, vooral in de centrumsteden waar ze een week rondhangen. Toen was er niemand die dat verloren weken vond , neen, je mocht daar zelf geen kritiek op geven.
 • Bart Dekort

  1 jaar geleden
  School wordt serieus overschat. Echt talent komt bovendrijven door zelfstudie en oprechte interesse. Ook voor de crisis waren scholen in achtergestelde gebieden een vorm van verdekte opvang, maar daar kraaide niemand om. Oh ja, ze konden meer geld verdienen met drugs te verkopen, dus waarom naar school gaan? Alles moet plezant zijn toch, en niet zozeer performant. Dus go with the flow.
 • Mieke Soons

  1 jaar geleden
  Misschien moet men dan ook eens eindelijk ‘aanvaarden’ dat er een leerachterstand is bij bepaalde leerlingengroepen en de lat eens eindelijk wat lager leggen. Inhalen van die achterstand moet niet op enkele maanden tijd gebeuren. Neem de druk er af in plaats van steeds maar te benadrukken dat achterstand moet ingehaald worden. Het mentale welzijn mag nu wel voorrang krijgen vind ik. Dus een plan: ja, maar maak er dan au een meerjarenplan van.
 • Anne Geerts

  1 jaar geleden
  Bruno Bosch, er heeft geen enkele leerkracht geweigerd om afstandsonderwijs te geven. Dus weet waarover je praat voor je zo'n onzin uitkraamt. En mijn zus geeft les in het middelbaar, ze heeft nog nooit zo ver gestaan met haar leerstof dan dit jaar, dus leerachterstand? Ik denk het niet!!