Onderwijsexpert Wouter Duyck: "Grote winkels als Ikea en Zara die open mogen blijven: dat is de verkeerde prioriteit. Scholen moeten als laatste dicht."
Volledig scherm
PREMIUM
Onderwijsexpert Wouter Duyck: "Grote winkels als Ikea en Zara die open mogen blijven: dat is de verkeerde prioriteit. Scholen moeten als laatste dicht." © Tine Schoemaker

INTERVIEW. Onderwijsexpert Wouter Duyck streng nu scholen sluiten: “Elke dag zonder school is er één te veel”

“Die hoera-stemming van drie weken geleden, daar betaalt het onderwijs nu de prijs voor.” Professor cognitieve psychologie en onderwijsexpert Wouter Duyck (UGent) is streng, nu de scholen alweer sluiten en leerlingen dus nog meer achterstand zullen oplopen. Maar hoe werk je die dan weg? “In Nederland hebben ze daar maar liefst 6 miljard euro voor uitgetrokken. En bij ons? Er is niet eens een plan.”

130 reacties

 • Jos devos

  1 maand geleden
  Hoe komt? Vakbonden, ambtenarenstatuut... de job van leerkracht komt op de helling als de beste leerkrachten filmpjes gaan maken en online les kunnen geven aan een miljoen leerlingen tegelijk.
 • gerrit defreyne

  2 maanden geleden
  Mijnheer Duyck, al jaren zijn de leerlingen uit het secundair onderwijs de week voor de vakantie thuis en dit omdat er deliberaties en klassenraden zijn. Dit tot groot ongenoegen van velen, vooral in de centrumsteden waar ze een week rondhangen. Toen was er niemand die dat verloren weken vond , neen, je mocht daar zelf geen kritiek op geven.
 • Bart Dekort

  2 maanden geleden
  School wordt serieus overschat. Echt talent komt bovendrijven door zelfstudie en oprechte interesse. Ook voor de crisis waren scholen in achtergestelde gebieden een vorm van verdekte opvang, maar daar kraaide niemand om. Oh ja, ze konden meer geld verdienen met drugs te verkopen, dus waarom naar school gaan? Alles moet plezant zijn toch, en niet zozeer performant. Dus go with the flow.
 • Mieke Soons

  2 maanden geleden
  Misschien moet men dan ook eens eindelijk ‘aanvaarden’ dat er een leerachterstand is bij bepaalde leerlingengroepen en de lat eens eindelijk wat lager leggen. Inhalen van die achterstand moet niet op enkele maanden tijd gebeuren. Neem de druk er af in plaats van steeds maar te benadrukken dat achterstand moet ingehaald worden. Het mentale welzijn mag nu wel voorrang krijgen vind ik. Dus een plan: ja, maar maak er dan au een meerjarenplan van.
 • Anne Geerts

  2 maanden geleden
  Bruno Bosch, er heeft geen enkele leerkracht geweigerd om afstandsonderwijs te geven. Dus weet waarover je praat voor je zo'n onzin uitkraamt. En mijn zus geeft les in het middelbaar, ze heeft nog nooit zo ver gestaan met haar leerstof dan dit jaar, dus leerachterstand? Ik denk het niet!!
 1. Gemeenschapsonderwijs sluit kleuterscholen, Katholiek Onderwijs adviseert hetzelfde
  35

  Gemeen­schaps­on­der­wijs sluit kleuter­scho­len, Katholiek Onderwijs adviseert hetzelfde

  Het Gemeenschapsonderwijs heeft beslist om al zijn kleuterscholen te sluiten. Ook Katholiek Onderwijs Vlaanderen adviseert haar kleuter- en basisscholen om volgende week ook de lessen in het kleuteronderwijs te schorsen. OVSG, de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten, doet dan weer “een warme oproep om voor zover het mogelijk is toch het kleuteronderwijs open te houden, in te zetten op kwetsbare kleuters en de druk bij jonge ouders enigszins te verminderen”.
 1. IJsbeer voelt zich in haar nopjes in bad vol... ijs
  Play

  IJsbeer voelt zich in haar nopjes in bad vol... ijs

 2. Kenny V. werd ten onrechte beschuldigd van pedofilie: "Mijn vriendin vertrok meteen met onze baby”
  Play

  Kenny V. werd ten onrechte beschul­digd van pedofilie: "Mijn vriendin vertrok meteen met onze baby”