De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar moeten straks weer een mondmasker dragen in de klas.
Volledig scherm
PREMIUM
De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar moeten straks weer een mondmasker dragen in de klas. © Photo by Pieter-Jan Vanstockstraeten

In gesprek met leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar over de mondmaskerplicht: “Die van het vierde doen 'na-na-na-na-na' omdat zij er geen moeten dragen”

De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar moeten straks weer een mondmasker dragen in de klas. Een maatregel die maar weinig jonkies van 10 en 11 jaar kan bekoren. Wij gingen rond de tafel zitten met enkele afgevaardigden van het zesde leerjaar. “Wij krijgen geen kans om ons te laten vaccineren, maar worden wel als enige gestraft met nieuwe regels? Die logica snap ik niet.”

12 reacties

 • Alexander Lethi

  1 jaar geleden
  Die mondmaskers moeten in het onderwijs dringend afgeschaft worden. Een ganse dag daarmee is kindermishandeling.
 • johan van Oevelen

  1 jaar geleden
  Kinderen zijn sponzen qua informatie en als kinderen die geen mondmasker dragen adneren beginnen "uit te lachen" omdat ze het zelf niet moeten dragen is niet de jusite houding. De scholen kunnen de leerlingen beter correct inlichten hoe het virus zich verspreidt, dat iedereen (gevaxt of niet) het virus kan verspreiden (gevaxt minder symptomen etc et). Als ze de reden weten waarom doet het al veel voor een kind om de regels te volgen. Natuurlijk volgens ze het vb van hun opvoeders als eerste...
 • Kim Verpoorter

  1 jaar geleden
  Ik dacht dat scholen nooit de motor waren en nu plots wel?
 • Gilbert Rodts

  1 jaar geleden
  Iemand van die onbekwame politici moeten mij eens uitleggen waarom deze uit het 5de en 6 de laarjaar een masker moeten dragen en deze die lager zitten niet . Kunnen die niet besmet geraken en overdragen misschien?
 • oswald billiet

  1 jaar geleden
  Hoe hygienisch is een mondmasker dan nog na dagelijks een volle schooldag gebruik en 's avonds terug in de boekentas gestopt tot 's anderendaags? Is het niet beter om en geen te moeten dragen? Denken die virologen daar wel eens aan? De leerlingen haten het in dit geval en ze hebben gelijk.
 1. KU Leuven greep niet in na melding van verkrachting door prof

  KU Leuven greep niet in na melding van verkrach­ting door prof

  De KU Leuven was in 2016 meteen na de feiten op de hoogte dat een Limburgse professor pedagogie een studente verkracht had, maar greep niet in. Zelfs na de officiële klacht in 2018 bleef de prof nog maanden aan de slag en mocht hij het academiejaar afwerken. "Een doofpotoperatie van de unief", zeggen verschillende bronnen. Dat schrijven Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad zaterdag. De professor werd afgelopen donderdag veroordeeld.
 2. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.
 1. De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
  Spaargids.be

  De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interes­sant is een rekening bij de overheid?

  Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij.
 2. Laptop gekregen, maar kwart van middelbare scholieren moet die op school laten: “Die leerlingen dreigen digitaal uit de boot te vallen”
  21

  Laptop gekregen, maar kwart van middelbare scholieren moet die op school laten: “Die leerlingen dreigen digitaal uit de boot te vallen”

  Hoewel de beschikbaarheid van digitale toestellen voor zowel leraren als leerlingen toeneemt, mag een kwart van de leerlingen uit het secundair onderwijs een schoollaptop ’s avonds niet mee naar huis nemen. Dat blijkt uit een bevraging van de Onderwijsinspectie bij 7.500 directeurs, leraren, leerlingen en ouders die eind vorig schooljaar werd afgenomen.
 3. Vlaamse Onderwijsraad: “Scholen verplichten om zich open te stellen voor verenigingsleven is contraproductief”

  Vlaamse Onderwijs­raad: “Scholen verplich­ten om zich open te stellen voor vereni­gings­le­ven is contrapro­duc­tief”

  De Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) wil financiële en administratieve drempels wegnemen, in plaats van scholen te verplichten hun infrastructuur open te stellen voor het lokale verenigingsleven. In een voorontwerp van een decreet wil Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) de financiering voor scholenbouw en infrastructuurwerken namelijk koppelen aan de voorwaarde om schoolgebouwen open te stellen.
 4. Onderwijsraad vernietigend voor centrale toetsen van Weyts

  Onderwijs­raad vernieti­gend voor centrale toetsen van Weyts

  De Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) heeft een vlijmscherp advies klaar over de plannen van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts voor de invoering van centrale toetsen. De raad bestempelt de plannen als "juridisch onvoldoende onderbouwd" en zegt dat "de inhoudelijke motivatie voor het invoeren van de Vlaamse toetsen tekort schiet". "Daardoor schuurt het met de vrijheid van onderwijs", zo staat te lezen in het advies. Doorzetten met de huidige plannen is volgens de Vlor gewoon "geen goede zaak voor het onderwijs en de bredere samenleving". De minister is not amused met het advies.