Huidige maatregelen in onderwijs blijven van kracht tot krokusvakantie: experts werken aan plan B om snel te kunnen ingrijpen
Het overleg tussen minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de verschillende onderwijspartners en de virologen om de situatie in de scholen te evalueren is afgelopen. De huidige maatregelen in het onderwijs blijven alvast tot de krokusvakantie van kracht, klinkt het op het kabinet van minster Weys. “We staan er beter voor dan de meeste andere landen, maar voorzichtigheid blijft geboden.”
Delen per e-mail
“We hebben met z’n allen enorme inspanningen gedaan in de voorbije maanden en dat heeft vruchten afgeworpen. Vandaag staan we er beter voor dan de meeste andere landen”, klinkt het op het kabinet-Weyts. Volgens de minister stellen de experts dat de scholen niet de motor van het virus zijn, waardoor de huidige maatregelen op dit moment voldoende zijn. Toch blijft voorzichtigheid geboden, gelet op de situatie in de buurlanden en de nieuwe buitenlandse varianten, klinkt het. Leerlingen van de tweede en derde graad in het secundair onderwijs blijven dus aangewezen op deeltijds afstandsonderwijs.
“Het blijft ontzettend belangrijk dat alle strikte maatregelen, die nu al gelden, streng worden opgevolgd”, zegt Marianne Coopman, algemeen secretaris van de onderwijsvakbond COV. “Dat wil zeggen: geen fysieke bijeenkomsten en vergaderingen meer van personeel. Ook klassenraden, oudercontacten enzovoort gebeuren online. De experten vragen ook uitdrukkelijk om te zorgen voor zoveel mogelijk ventilatie.” Ook Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, laat weten dat zij collega’s en leerlingen zullen blijven sensibiliseren om de maatregelen goed te blijven opvolgen.
In samenwerking met de CLB’s en Rode Kruis Vlaanderen is het onderwijs zelf gestart met de organisatie van sneltesten. Zo kunnen de hoogrisicocontacten van een besmet persoon veel sneller getest worden. Deze sneltesten zullen verder uitgerold worden over heel Vlaanderen.
(Nog) geen bijkomende maatregelen
Een eventuele verlenging van de krokusvakantie, die start op 15 februari, is op dit moment echter nog niet aan de orde. “Daarvoor is het te vroeg, in virustijden is dat nog een eeuwigheid”, klinkt het.
Ook het invoeren van een mondmaskerplicht in de laatste graad van het lager onderwijs, komt er niet zolang die er niet komt voor de volledige samenleving. De situatie wordt echter op de voet gevolgd, en de experts zullen dan ook een ‘plan B’ uitwerken met een breed pakket aan maatregelen voor alle geledingen van het maatschappelijk leven – inclusief onderwijs, maar niet beperkt tot onderwijs. “Als men tot de conclusie zou komen dat de nieuwe buitenlandse varianten van het virus nopen tot een leeftijdsverlaging voor mondmaskerplicht, dan moet dat natuurlijk een algemene leeftijdsverlaging zijn, die bijvoorbeeld ook geldt op het openbaar vervoer, of als kinderen meegaan naar de winkel”, aldus de woordvoerder van Weyts.
Het COV vroeg al langer een grondig advies over een eventuele mondmaskerplicht voor kinderen jonger dan 12 jaar, niet alleen in onderwijs, maar in het hele maatschappelijke leven. “We zijn dan ook tevreden dat de experten van de RAG dit zo snel mogelijk zullen voorbereiden”, zegt Marianne Coopman.
Draaiboeken
ACOD Onderwijs vindt het goed dat de coronamaatregelen, die van kracht waren voor de kerstvakantie, nu worden doorgetrokken tot aan het krokusverlof, zodat dat leerlingen, personeelsleden en ouders weten hoe de komende zes weken er zullen uitzien. “We zijn uiteraard wel ontgoocheld dat men de mondmaskerdracht in het basisonderwijs nu nog niet wil herbekijken”, stelt algemeen secretaris Nancy Libert na het onderwijsoverleg.
Ook voor VSOA-Onderwijs waren versoepelingen, van welke aard ook, helemaal niet aan de orde. De liberale vakbond zal het dan ook “niet tolereren dat er directies en schoolbesturen zijn die het toch nog nodig vinden om klassenraden en personeelsvergaderingen fysiek te laten plaatsvinden”. De draaiboeken schrijven voor dat dit verplicht digitaal moet gebeuren. “Wij zijn dan ook zeer tevreden dat minister van Onderwijs Weyts het engagement is aangegaan om, waar dat nodig zou zijn, persoonlijk tussen te komen om deze toch wel zeer bedenkelijke en onverantwoorde handelswijze en een schoolvoorbeeld van ‘very bad practice’ in de toekomst onmogelijk te maken”, luidt het.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze cognac handtassen moet je zeker hebben in je kledingkast
Hoeveel handtassen heb jij in je kast hangen? En hoeveel van die tassen gebruik je echt? Om nog meer miskopen te vermijden presenteren we je graag dé drie handtassen die iedere vrouw moet hebben. Eén ding hebben ze alvast met elkaar gemeen. Met hun warme cognactint passen ze bij iedere outfit. Ninashop.be selecteert haar favoriete cognac hantassen. -
Katholiek Onderwijs: “Leervertraging wegwerken vereist inspanning op lange termijn”
De coronacrisis heeft vorig schooljaar voor een half jaar leervertraging gezorgd. Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen (KOV) heeft daarom een team van vijftien mensen de opdracht gegeven om de specifieke aanpak van de gevolgen op scholen te ondersteunen. “Die leerachterstand wegwerken wordt een werk van lange adem”, zo klinkt de weinig verrassende conclusie van een perceptieonderzoek dat KOV in januari 2021 bij 1.515 leraren uit het basis- en secundair onderwijs uitvoerde. -
Waarom geven sommige banken nog meer dan 0,11%?
-
-
Scholen kunnen leerlingen weigeren tijdens quarantaine, werknemers die niet kunnen telewerken moeten verlof inzetten
Tijdens de verplichte quarantaineperiode kan je als school leerlingen of personeelsleden weigeren. Het zou een gezondheidsrisico zijn om deze leerlingen of personeelsleden tot de school toe te laten. Andere werknemers die terugkeren uit het buitenland maar niet kunnen telewerken, zullen niet in tijdelijke werkloosheid worden geplaatst. Dat meldt het kabinet van de federale minister van Werk, Pierre-Yves Dermagne (PS). -
PREMIUM
Helft Vlaamse kleuters heeft moeite met letters en cijfers
Volgens hun ouders kunnen de helft van de Vlaamse kleuters bij het begin van het eerste leerjaar ‘niet goed’ letters herkennen of zelfstandig tellen. In andere Europese landen lukt dat beter. Moet ons kleuteronderwijs meer aandacht hebben voor letters en cijfers? -
PREMIUM38
COLUMN. “Online onderwijs helpt ons nu even uit de nood, maar is geen volwaardig alternatief”
-
Akkoord over vaste benoeming leerkrachten
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de onderwijsvakbonden hebben akkoord bereikt over de vaste benoeming en evaluatie van leerkrachten, meldt VRT NWS. De details worden pas bekendgemaakt bij de officiële voorstelling van het akkoord, overmorgen.
265 reacties
Guy Stanbel
Francois staen
Geert BREPOELS
Dominique Vandervekens
Francois De Mol