Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © ThinkStock

Hoogbegaafde kinderen kunnen sneller eerste diploma behalen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts schrapt de minimumleeftijd om een diploma lager onderwijs te behalen. Hoogbegaafde kinderen kunnen voortaan ook vóór de leeftijd van 8 jaar via de examencommissie een getuigschrift behalen. "We moeten niet naar de leeftijd, maar naar de kennis en de kunde van het kind kijken", zegt Weyts. "Wie sneller kan en wil doorstromen, moet dat ook kunnen".

 1. Slechts 42 procent van Belgen past voorschotfactuur energie aan: dit zijn de risico’s
  Mijnenergie

  Slechts 42 procent van Belgen past voorschot­fac­tuur energie aan: dit zijn de risico’s

  58% van de Belgen heeft zijn voorschot voor energie de voorbije maanden nog niet verhoogd. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Luminus. Toch zorgt uitstel in deze situatie in geen geval voor afstel. Integendeel, wie niet in actie schiet, riskeert onaangename verrassingen bij het ontvangen van de slotfactuur. Zeker nu de energieprijzen recordhoogtes bereiken. Mijnenergie.be zet de feiten op een rij.
 2. Krijg tot 50 procent van je verbouwfacturen terugbetaald via de nieuwe Mijn VerbouwPremie
  Livios

  Krijg tot 50 procent van je verbouwfac­tu­ren terugbe­taald via de nieuwe Mijn VerbouwPre­mie

  Vanaf 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Die nieuwe premie omvat verschillende oudere premies voor renovaties en energiebesparende ingrepen. Voor welke werken kan je de nieuwe Mijn VerbouwPremie precies aanvragen? Hoeveel krijg je terugbetaald? En hoe werkt het systeem precies? Bouwsite Livios.be zocht het uit. Energetisch renoveren blijft immers dé manier om je energieprijzen zoveel mogelijk te beperken.
 3. Hoogbegaafde Jacotte en Gitte over de studierichting speciaal voor hoogbegaafde tieners: “Hopelijk ligt de nadruk niet te hard op presteren”
  PREMIUM

  Hoogbegaaf­de Jacotte en Gitte over de studierich­ting speciaal voor hoogbegaaf­de tieners: “Hopelijk ligt de nadruk niet te hard op presteren”

  “‘Je bent slim, dus je kan het wel op je eentje’, dachten mijn leerkrachten. Ondertussen haalde ik op studeervakken steeds slechtere punten. En toch kreeg ik geen ondersteuning.” Jacotte (28) en Gitte (36) zijn hoogbegaafd. Maar in tegenstelling tot wat je zou verwachten, maakte dat hun schoolcarrière niet bepaald makkelijker. Wat vinden zij ervan dat ons land vanaf dit schooljaar een speciale studierichting voor hoogbegaafde tieners heeft? “Ik was altijd een makkelijk doelwit voor pestkoppen.”
 1. Nieuwe postgraduaat rond hoogbegaafdheid is schot in de roos: “Zelfs al mensen op de wachtlijst gezet”
  Hasselt

  Nieuwe postgradu­aat rond hoogbe­gaafd­heid is schot in de roos: “Zelfs al mensen op de wachtlijst gezet”

  Het nieuwe postgraduaat rond hoogbegaafdheid blijkt aan Hogeschool PXL een schot in de roos. De dertig plaatsen waren meteen ingevuld, waarna er nog eens vijf extra plaatsen werden vrijgemaakt en een wachtlijst werd geopend. “Op voorhand weet je nooit in welke mate een opleiding succesvol zal zijn. In dit geval was er vanuit het werkveld veel vraag naar professionalisering rond hoogbegaafdheid in de klas”, vertelt coördinator Michelle Dewulf.
 2. Red Lion Alexander Hendrickx (28), de hoogbegaafde held op het hockeyveld: “Van scouts en voetbal kwam ik wenend thuis, op hockey was ik meteen verliefd”
  PREMIUM

  Red Lion Alexander Hendrickx (28), de hoogbegaaf­de held op het hockeyveld: “Van scouts en voetbal kwam ik wenend thuis, op hockey was ik meteen verliefd”

  Hockey is hot en dat heeft niet enkel met het spelletje an sich te maken. De Red Lions weten sinds olympisch goud heel het land te charmeren met hun stick en rake ballen. Topschutter Alexander Hendrickx (28) is er één van. Hij scoort zeer vlotjes, ook naast het veld. Bij het brede publiek én bij vriendin Nadia, voor wie hij binnenkort het ouderlijk huis verlaat. “Andere mensen kunnen na de werkdag pintjes gaan pakken met de maten, en de dag erna desnoods met een kater gaan werken. Bij ons is elke keuze die we maken in het leven, gelinkt aan hockey.”