Hogescholen gaan miniopleiding zorgkundige aanbieden
De Vlaamse hogescholen zullen in de toekomst een miniopleiding tot zorgkundige aanbieden. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (CD&V) heeft daarover met hen afspraken gemaakt. De bedoeling is om in de loop van volgend academiejaar te starten, zegt vervangend minister van Volksgezondheid Benjamin Dalle (CD&V) vrijdag.
De bedoeling is om studenten binnen het hoger onderwijs de mogelijkheid aan te bieden om een microdegree te halen als zorgkundige, binnen of aanvullend aan hun gekozen bacheloropleiding. De student kan de miniopleiding volgen via een kort aanvullend leertraject en krijgt, nadat hij of zij geslaagd is in de opleiding en stage, een erkend certificaat. De lespakketten bestaan uit opleidingsonderdelen rond thema's afgestemd op onder andere de beroepsuitoefening van zorgkundige.
De miniopleiding richt zich in eerste instantie op zorgverwante opleidingen, zoals ergotherapie, podologie, audiologie, gezinswetenschappen en logopedie. De studenten kunnen dan al tijdens hun studies als jobstudent zorgkundige aan de slag. Maar de miniopleiding staat ook open voor wie zich wil bij- of omscholen. Een microdegree bestaat uit verschillende credits die je combineert. Het gaat om een deeltijds engagement van één of twee semesters dat je kan combineren met je studie, met je job of via avondlessen of afstandsonderwijs, luidt het.
"Binnen de zorg hebben we veel zorgkundigen nodig. Je kan via een relatief kort traject het nodige certificaat in de wacht slepen. Samen met de Vlaamse hogescholen zullen we korte opleidingen samenstellen rond thema's die afgestemd zijn met actuele noden van het werkveld en in het kader van levenslang leren. De bedoeling is om daar in de loop van volgend academiejaar mee te starten", aldus nog vervangend minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Benjamin Dalle.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vtwonen
Kleine(re) woonkamer? Vermijd deze vijf fouten en je maakt die ruimte meteen een pak groter
Niet iedereen is gezegend met een groot huis en, dus, een grote woonkamer. Toch hoeft een klein(er) exemplaar niet automatisch klein aan te voelen, zo weet vtwonen.be. Tenminste, als je rekening houdt met deze vijf vaak gemaakte fouten. -
PREMIUM
Mama (45) steekt tienduizenden euro’s van Oost-Vlaams schoolcomité in eigen zak: “Ik werd zelf slachtoffer van internetfraude”
-
PREMIUM
HLN ONDERZOEK. Leerlingen met autisme uitgelachen, vernederd en zelfs vastgebonden door leerkrachten op middelbare school: “Pure terreur”
-
-
Ben Weyts: "Thuistaal is voor thuis, niet voor in de klas”
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts is niet opgezet met een project van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) waarin meertaligheid en het gebruik van de thuistaal in Nederlandstalige scholen in Brussel gestimuleerd wordt. Volgens de N-VA-minister zaait het project “verwarring” over de rol van het Nederlands als instructietaal en is er geen wetenschappelijke evidentie voor het gebruik van de thuistaal in de klas. Dat heeft hij geantwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Annabel Tavernier. Coalitiepartner CD&V vindt wél dat er “openheid” moet zijn voor het gebruik van de thuistaal. -
Mijnenergie
Van koel-vriescombinatie tot kookplaat: zoveel bespaar je door te kiezen voor een gunstiger energielabel
De keuken is uitgegroeid tot een echte leefruimte. Het is dan ook een kamer waar een groot deel van ons energieverbruik zich situeert. Maar in veel gevallen schuilt er nog een groot besparingspotentieel door te kiezen voor toestellen met een gunstiger energielabel. Mijnenergie.be ging na hoeveel voordeel je dat kan opleveren. -
Groen pleit voor aangepast statuut voor startende leerkrachten om “beroep aantrekkelijker te maken en te houden”
Om te vermijden dat startende leerkrachten uit het beroep stappen - en zo het lerarentekort nog nijpender maken - stelt Groen voor om het statuut van startende leerkrachten te verbeteren. Dat zegt Groen-covoorzitster Nadia Naji, die meteen een eigen voorstel lanceert. -
Livios
Zonnepanelen: na hoeveel jaren vervang je ze? En hoe merk je rendementsverlies op?
De vraag naar zonnepanelen blijft groeien. Maar wat is de levensduur van een installatie? Hoe kun je rendementsverlies detecteren? En ook belangrijk: hoelang blijven de omvormer en andere elementen dienstdoen? Bouwsite Livios vroeg het aan Alex Polfliet van Zero Emission Solutions, een studie- en consultancybureau voor duurzame energie en energie-efficiëntie.