Studenten voeren actie aan de Unief van Gent tegen seksisme, de rector ontvangt hun eisen. (archiefbeeld uit 2019)
Volledig scherm
PREMIUM
Studenten voeren actie aan de Unief van Gent tegen seksisme, de rector ontvangt hun eisen. (archiefbeeld uit 2019) © Photo News

Hoe ‘woke’ zijn onze universiteiten nu echt?

“De academische vrijheid staat onder druk.” Dat meldde rector Luc Sels bij de start van het nieuwe jaar. “‘Woke’ heeft een activistische, militante kant gekregen waar ik me heel erg ongemakkelijk bij voel.” Is dat slechts een aanvoelen, of bestaan daar ook cijfers rond? Jazeker. Wij neusden in vakken en peilingen. Dit zijn onze bevindingen.

28 reacties

 • Roger Poot

  1 jaar geleden
  Niemand is gelijk in deze wereld en dat zal ook nooit zo zijn. Een 'woke' dictatuur zal daar niets aan veranderen.
 • Marianne Foert

  1 jaar geleden
  Ze zullen nog wel eens beseffen dat het niet altijd is zoals zij denken of willen. Zo zit de maatschappij niet in mekaar.
 • Timmy Schroons

  1 jaar geleden
  Woke zijn gaat over bewustzijn van sociale ongelijkheid, racisme en discriminatie van minderheden. Kunnen we in deze woke maatschappij dan ook eens kijken naar de minderheid van niet gevaccineerden die de dag van vandaag ook worden gediscrimineerd en uitgesloten uit de maatschappij? Want deze politiek correcte gedachtengang is wel heel selectief. "Wie vrijheid opoffert voor veiligheid is beiden niet waard" (Benjamin Franklin)
 • marc Deglin

  1 jaar geleden
  wij betalen belastingen zodanig dat de politiek en politie onze manier van leven beschermd. als de politiek toelaat dat anderen hun wil wordt opgelegd op ons , kunnen er slechts 3 opties zijn: 1. de politiek beschermd ons en legt die mensen het zwijgen op 2. de politiek doet niets .3. als punt 2 gebeurd , hebben wij het recht op zelf politie rechter en beul te spelen. of gaat de politiek zeggen dat wij géén belastingen meer moeten betalen ?
 • Guy Stanbel

  1 jaar geleden
  Woke zijn is niet rebeleren, maar het hippe woord voor "kritisch zijn". Zie het probleem niet, enkel dat het weer een stigmatiserend concept is binnen onze cultuur dat voor verdeling zorgt. Gewoon iets zeggen mag niet meer, want wij leven in een slachtoffercultuur...
 1. Banken lanceren massaal nieuwe rekeningen met hogere spaarrentes: waarom? En hoe haal jij er je voordeel uit?
  Spaargids.be

  Banken lanceren massaal nieuwe rekeningen met hogere spaarren­tes: waarom? En hoe haal jij er je voordeel uit?

  Heel wat banken pakten recent uit met nieuwe spaarrekeningen met een hogere rente. Hun vergoeding ligt telkens hoger dan de rente die deze banken op hun andere - klassieke - spaarrekeningen geven. Waarom doen ze dat dan? Ze kunnen toch de rente op hun klassieke spaarrekeningen optrekken, zou je denken. Dat klopt, maar dat zou hen geld kosten. Spaargids.be legt je uit hoe je met je klassieke spaarrekening toch ook een hoge rente kan meepikken.
 2. Volwassen hogeschoolstudent is zeven op de tien een vrouw die voor zorg of onderwijs kiest: “Lesgeven is de mooiste job ter wereld”
  PREMIUM
  11

  Volwassen hogeschool­stu­dent is zeven op de tien een vrouw die voor zorg of onderwijs kiest: “Lesgeven is de mooiste job ter wereld”

  Hogeschoolstudenten ouder dan 25 jaar zijn zeven op de tien keer vrouwen, zo blijkt uit cijfers van Hogeschool Odisee. Die vrouwen hebben meestal al een job, maar opteren vanuit hun maatschappelijk engagement voor een overstap naar het onderwijs of de zorg. “De werkvreugde die ik nu ervaar, is voor mij meer waard dan het loon dat ik verlies”, getuigt de 42-jarige Katrien De Ridder. Zij maakte de overstap van het bankwezen naar het vierde leerjaar.
 1. Onderwijsraad vernietigend voor centrale toetsen van Weyts

  Onderwijs­raad vernieti­gend voor centrale toetsen van Weyts

  De Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) heeft een vlijmscherp advies klaar over de plannen van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts voor de invoering van centrale toetsen. De raad bestempelt de plannen als "juridisch onvoldoende onderbouwd" en zegt dat "de inhoudelijke motivatie voor het invoeren van de Vlaamse toetsen tekort schiet". "Daardoor schuurt het met de vrijheid van onderwijs", zo staat te lezen in het advies. Doorzetten met de huidige plannen is volgens de Vlor gewoon "geen goede zaak voor het onderwijs en de bredere samenleving". De minister is not amused met het advies.
 2. INTERVIEW. Veerle Baetens: “#MeToo en het hele woke-gedoe is nu te zeer aan het doorslaan”
  PREMIUM
  FILM

  INTERVIEW. Veerle Baetens: “#MeToo en het hele wo­ke-ge­doe is nu te zeer aan het doorslaan”

  Ze acteert in de nieuwe film ‘Rookie’, en timmert intussen ook aan een nieuwe carrière: regisseren. Met ‘Het Smelt’ van Lize Spit waagt Veerle Baetens (43) zich meteen aan het verfilmen van een bestseller. Gesprek over prestatiedrang, trauma’s begraven, #MeToo, het schoonheidsideaal en de blik van de ander. “Ik herinner me een fotoshoot waarop je mijn blote rug zag. Achter mij werd toen gezegd: ‘Dat is precies een uitgewrongen dweil.’ Daar sta je dan, naakt.”