Studenten voeren actie aan de Unief van Gent tegen seksisme, de rector ontvangt hun eisen. (archiefbeeld uit 2019)
Volledig scherm
PREMIUM
Studenten voeren actie aan de Unief van Gent tegen seksisme, de rector ontvangt hun eisen. (archiefbeeld uit 2019) © Photo News

Hoe ‘woke’ zijn onze universiteiten nu echt?

“De academische vrijheid staat onder druk.” Dat meldde rector Luc Sels bij de start van het nieuwe jaar. “‘Woke’ heeft een activistische, militante kant gekregen waar ik me heel erg ongemakkelijk bij voel.” Is dat slechts een aanvoelen, of bestaan daar ook cijfers rond? Jazeker. Wij neusden in vakken en peilingen. Dit zijn onze bevindingen.

28 reacties

 • Roger Poot

  2 maanden geleden
  Niemand is gelijk in deze wereld en dat zal ook nooit zo zijn. Een 'woke' dictatuur zal daar niets aan veranderen.
 • Rozemieke Fritz

  2 maanden geleden
  Ze zullen nog wel eens beseffen dat het niet altijd is zoals zij denken of willen. Zo zit de maatschappij niet in mekaar.
 • Timmy Schroons

  2 maanden geleden
  Woke zijn gaat over bewustzijn van sociale ongelijkheid, racisme en discriminatie van minderheden. Kunnen we in deze woke maatschappij dan ook eens kijken naar de minderheid van niet gevaccineerden die de dag van vandaag ook worden gediscrimineerd en uitgesloten uit de maatschappij? Want deze politiek correcte gedachtengang is wel heel selectief. "Wie vrijheid opoffert voor veiligheid is beiden niet waard" (Benjamin Franklin)
 • marc Deglin

  2 maanden geleden
  wij betalen belastingen zodanig dat de politiek en politie onze manier van leven beschermd. als de politiek toelaat dat anderen hun wil wordt opgelegd op ons , kunnen er slechts 3 opties zijn: 1. de politiek beschermd ons en legt die mensen het zwijgen op 2. de politiek doet niets .3. als punt 2 gebeurd , hebben wij het recht op zelf politie rechter en beul te spelen. of gaat de politiek zeggen dat wij géén belastingen meer moeten betalen ?
 • Guy Stanbel

  2 maanden geleden
  Woke zijn is niet rebeleren, maar het hippe woord voor "kritisch zijn". Zie het probleem niet, enkel dat het weer een stigmatiserend concept is binnen onze cultuur dat voor verdeling zorgt. Gewoon iets zeggen mag niet meer, want wij leven in een slachtoffercultuur...
 1. ONZE OPINIE. Subsidies voor bijzaken en allerlei coaches als de kinderopvang in zo'n zwaar weer zit? We verdragen het niet meer
  PREMIUM
  31

  ONZE OPINIE. Subsidies voor bijzaken en allerlei coaches als de kinderop­vang in zo'n zwaar weer zit? We verdragen het niet meer

  Aan wie zeg je als eerste dat je zwanger bent? De crèche. Je zou erom lachen als het niet de pijnlijke waarheid was. De kinderopvang is vaak op de hoogte voor oma en opa vreugdekreten kunnen lossen. Hoe pril die zwangerschap ook is. Hoe onzeker je bent of je dat kindje rond en gezond op de wereld kan brengen. Zo snel moet je zijn vandaag in Vlaanderen. Een plekje bemachtigen? Het is een race waarbij je na het vinden van een plekje de zweetparels van je voorhoofd veegt. Noem het pijnlijke voorweeën.
 2. Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten
  Livios

  Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschil­len­de soorten

  Wie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.