Illias Teirlinck/Belga
Volledig scherm
© Illias Teirlinck/Belga

Grondwettelijk Hof vernietigt eindtermen tweede en derde graad secundair onderwijs: “Een opdoffer”

Het Grondwettelijk Hof heeft donderdag de nieuwe eindtermen voor de tweede en derde graad secundair onderwijs vernietigd. De procedure werd aangespannen door het Katholiek Onderwijs. “De eindtermen werden ontwikkeld door vertegenwoordigers van de koepels, door leerkrachten en door experts - los van de politiek. Vervolgens werden ze zonder één tegenstem goedgekeurd in het Vlaams Parlement. Het is een opdoffer als zelfs deze werkwijze niet meer mogelijk is”, reageert onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). Coalitiepartner CD&V is wel tevreden met de beslissing. “De overladen eindtermen gingen te ver”, vindt voorzitter Joachim Coens.

 1. Praktijkcommissie krijgt extra jaar om eindtermen secundair onderwijs te evalueren

  Praktijk­com­mis­sie krijgt extra jaar om eindtermen secundair onderwijs te evalueren

  De praktijkcommissie die de invoering van de nieuwe eindtermen in het secundair onderwijs moet opvolgen, krijgt een extra schooljaar de tijd om conclusies te trekken. Het einde van dit schooljaar komt te vroeg voor een grondige evaluatie, zo blijkt uit een verslag aan de Vlaamse regering. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts geeft de commissie extra tijd. "Amper acht maanden na de invoering van de eindtermen kun je nog geen eindoordeel vellen", erkent de N-VA-minister.
 2. Van ‘Queer Eye’ tot ‘Queer as Folk’: met deze titels kijkt u helemaal Pride-proof
  TV

  Van ‘Queer Eye’ tot ‘Queer as Folk’: met deze titels kijkt u helemaal Pri­de-proof

  Brussel hing in mei al trots de vlaggen uit, de rest van de wereld volgde in juni en in augustus beleeft de Scheldestad met ‘Antwerp Pride’ traditioneel haar LGBTQ+-hoogmis. Maar een 15-jarige jubileum-editie met alle toeters, bellen, binders en pailletten is niet compleet zonder een even kleurrijk en inclusief tv-lijstje. Want ook vanop de bank kunt u zich vergapen aan op en top queer reeksen die beroeren, ontroeren, entertainen en informeren. Dat de optocht niet zomaar een bandeloos feestje is, maar begon als een opstand voor gelijke rechten en vrijheden leert u in de documentairereeks ‘Pride’ op Disney+. Waarna shows als ‘Queer as Folk’ op STARZPLAY, ‘Our Flag Means Death’ op Streamz en ‘It’s a Sin’ op VRT NU u met een lach en een traan de mensen achter het acroniem tonen.