Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
Volledig scherm
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). © Photo News

Groen wil centrale examencommissie bijsturen, Weyts is tegen: “Niet omdat er veel gebuisden zijn, dat schuld bij examencommissie ligt”

Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) wil dat de examencommissie, waar leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs hun diploma kunnen halen, bijgestuurd wordt. Ze spreekt over een “vangnet met gaten”. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft evenwel geen oren naar de vraag van Groen. “Het is niet omdat er in een bepaalde richting minder geslaagden zijn dat dat te wijten is aan het examen. Het kan ook te maken hebben met de instroom en met de motivatie”, zegt Weyts in een reactie aan Belga.

55 reacties

 • Gino Sinnesael

  1 maand geleden
  Sedert dat de roden en de groenen hun ideaal, de 'multiculturele maatschappij,' willen in plaats stellen, merken we dat in ons onderwijs de lat steeds meer naar beneden getrokken wordt. Vergelijk maar een examen wiskunde en Nederlands met dat van 25 jaar geleden. Om ervan op uw gat (sorry: achterwerk) te vallen!
 • Erik Bervoets

  1 maand geleden
  Ik ken nog een reden waarom de slaagkansen niet zo groot zijn. De laatste dertig jaar zijn door allerlei 'experten' voorstellen gedaan om het onderwijs altijd maar leuk te maken met als gevolg dat je nu geen inspanning meer mag vragen aan de jeugd want het is altijd teveel.
 • JAN KENIS

  1 maand geleden
  Groen is de oppositie dus die hebben niks te vertellen.
 • marc castermans

  1 maand geleden
  Mijnheer Bervoets er is geen regio wereldwijd die meer investeert in onderwijs dan Vlaanderen. Het opdoeken van allerlei organisaties, die hun 'gekleurde' invloed willen hebben binnen onderwijs, zou al veel oplossen. Om te beginnen één net, één administratie, erkende godsdiensten buiten schoolverband houden, gemeenschappelijke lokalen voor LO, enz. Nu loopt ons onderwijs over van bepamperende maatregelen die zelfs contraproductief zijn en het onderwijsniveau naar beneden halen.
 • Marcus Camps

  1 maand geleden
  Dit systeem is er om de gaten van het vangnet van de traditionele opleiding te dichten, niet om er een fijnmazig net onder te leggen. Als zestig procent slaagt van de traditionele uitval, is dit enorm veel lijkt me. Of is het de bedoeling om iedereen aan een middelbaar diploma te helpen via deze 'middenjury' ? Ga het middelbaar diploma nu niet nog meer uithollen tot het geen enkele waarde meer heeft. Het is nu al maar dunnetjes ...