Getouwtrek over de eindtermen in het onderwijs
UpdateDe discussie over de eindtermen in het Vlaamse onderwijs laait opnieuw op. Katholiek Onderwijs Vlaanderen vreest dat de nieuwe eindtermen neerkomen op een "verregaande overheidssturing" en dat de vrijheid van onderwijs wordt ingeperkt. Op politiek vlak krijgt de katholieke onderwijskoepel enkel steun van CD&V.
De N-VA vernietigt het DNA van het katholiek onderwijs
De andere meerderheidspartijen N-VA en Open Vld, maar ook oppositiepartijen Groen en sp.a zijn het niet eens met de kritiek vanuit de Guimardstraat. Zij kaatsen de bal terug. Intussen tikt de klok en wordt het met de dag moeilijker om de nieuwe eindtermen zoals gepland op 1 september 2018 in te voeren.
Het kwam de voorbije dagen tot een clash tussen Lieven Boeve, de directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, en de N-VA. Inzet: de eindtermen in het onderwijs, zeg maar de minimumdoelen die leerlingen moeten bereiken. Die eindtermen zijn verouderd en zijn aan vernieuwing toe.
Maar Lieven Boeve vreest voor een grotere politieke inmenging via de nieuwe eindtermen. "Als ik hoor wat er allemaal in moet komen, vrees ik dat de politiek het onderwijs tot op klasniveau aan het betonneren is. Dat de ruimte er niet meer is voor de school om zelf te doen wat goed is voor de leerlingen", zei hij in De Standaard.
N-VA-onderwijsspecialist Koen Daniëls counterde die kritiek. "Boeve wijst met een beschuldigende vinger naar de overheid als bron van vrijheidsberoving, maar gaat te gemakkelijk voorbij aan de uitgebreide leerplannen die zijn eigen koepel maakt naast alle andere documenten, richtlijnen, websites, nieuwsbrieven, studiedagen...", zo schreef Daniëls in een opiniestuk in De Standaard. Waarop Boeve dan weer antwoordde dat "de N-VA het DNA van het katholiek onderwijs vernietigt".
Politiek
Op politiek vlak krijgt Boeve enkel steun van CD&V. De andere meerderheidspartijen en ook oppositiepartijen sp.a en Groen dringen aan op "herkenbare en concrete eindtermen". "Het is helemaal niet de bedoeling de greep van de overheid te vergroten. We willen net de leerkrachten meer vrijhheid geven en hun expertise waarderen. Het is Boeve zelf die een grotere greep wil krijgen. Maar hij respecteert de rolverdeling niet. Wij bepalen als overheid 'wat' men moet kennen en het is aan het onderwijsveld zelf om te bepalen 'hoe' ze dat doen", zegt Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman.
Ook sp.a-politica Caroline Gennez begrijpt de uitval vanuit de Guimardstraat niet. "Ik snap echt niet waarom Boeve zich aangevallen voelt. Alle andere koepels zijn wel mee. Wij willen alleen de eindtermen actualiseren. Wij willen gewoon dat kinderen ongeacht het net hetzelfde kennen en kunnen. Voor de manier waarop ze dat realiseren blijft er pedagogische vrijheid", aldus Gennez.
Alleen CD&V heeft blijkbaar begrip voor de oproep van Boeve. "Maar wij staan inderdaad vrij geïsoleerd", erkent CD&V-parlementslid Kathleen Helsen. "Wij vinden dat je voldoende ruimte moet geven aan het onderwijsveld om hun expertise in te zetten. Wij willen vertrouwen geven aan de mensen op het veld. De overheid mag minimumdoelen opleggen. Maar je krijgt enkel sterk onderwijs als je sterke mensen hebt en sterke mensen hebben voldoende ruimte nodig", aldus Helsen.
Helsen wijst erop dat coalitiepartner N-VA op andere vlakken altijd aandringt op minder overheidsaansturing, maar in dit geval niet. "In dit debat is het de CD&V die het meeste vertrouwen geeft aan het onderwijsveld en zijn wij het die het minst controlerend willen optreden", zegt de CD&V-politica nog.
Vergadering geannuleerd
Een voor vandaag geplande vergadering tussen de verschillende partijen is geannuleerd. Er wordt gezocht naar een nieuw overlegmoment. Intussen tikt de klokt en wordt het steeds moeilijker om de vooropgestelde timing van 1 september 2018 te halen. Die deadline halen wordt "heel krap", klinkt het.
Gennez: "Daarom doe ik een oproep aan alle betrokken partijen om de strijd en het gekibbel te staken. Laat ons het hebben over de inhoud, de leerlingen en over het verminderen van de planlast".
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV
“Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogsjournalisten
Op het Filmfestival van Oostende is ‘War Junkies' in première gedaan. Een driedelige documentairereeks over “de achterkant van de oorlogsjournalistiek", zoals regisseur Jasper Christiaens het omschrijft bij VTM Nieuws. “We zochten naar fotografen, fixers, cameramannen ... Mensen die anders heel weinig aan het woord komen, maar die wel daarheen gaan, hun job doen en hun leven op het spel zetten om ons te laten zien wat daar gebeurt.” Onder hen ook VTM Nieuws-cameraman Stijn De Smet. “Ik vind het handig dat je als cameraman nog een filter hebt", zegt hij. “Je kijkt niet rechtstreeks, maar door een schermpje. Dat is een vorm van afstand creëren.” -
HLN Shop
Het waterkussen: helpt het jou naar een zalige nachtrust? Of ga je beter voor een ander type kussen?
Het hoofdkussen speelt een sleutelrol bij een kwalitatieve nachtrust. Maar veel geld hoef je daar volgens Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, niet per se aan uit te geven. HLN Shop vroeg hem hoe je dan wel het beste hoofdkussen herkent. -
Jobat
Wil je 100 euro netto meer verdienen? Dan moet je op deze bruto loonsverhoging rekenen
Een loonsverhoging ziet er misschien mooi uit op papier, maar kan bij de eerstvolgende loonfiche best tegenvallen. Tussen het bruto- en nettobedrag van je hoger loon zit namelijk een groot verschil. Jobat.be berekent hoeveel opslag je bruto moet vragen om netto 100 euro over te houden. -
-
Zou jij nog slagen voor het examen wiskunde? Test het hier
Zesdejaars uit het basisonderwijs hebben steeds meer moeite om de lat voor wiskunde te halen, zo bleek deze week uit onderzoek. Hoe zou jij het er nog van afbrengen? Test jouw wiskundekennis met deze voorbeeldvragen uit de eindtermen, de minimumdoelen die leerlingen moeten bereiken. -
Eén op de drie leerkrachten basisonderwijs durft amper Frans te spreken in de klas
Een op de drie leerkrachten in het lager onderwijs geeft aan dat hij of zij het Frans onvoldoende machtig is, of dat de durf om die taal te spreken ontbreekt. Dat blijkt uit de Onderwijsspiegel 2017 die vandaag op het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is voorgesteld. Goed nieuws is er anderzijds voor de algemene vorming in het beroepsonderwijs en het deeltijds beroepssecundair onderwijs (dbso) en het onderwijs van moderne talen in de derde graad van het algemeen secundair onderwijs. Die vakken kregen wel een goede beoordeling in deelrapporten. -
Dalende trend in wiskundekennis twaalfjarigen
Er zit een dalende trend in de wiskundekennis van de Vlaamse twaalfjarigen. Dat blijkt uit een nieuwe peiling. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits gaat de zaak verder onderzoeken. -
"Kennis van Engels van kinderen in zesde leerjaar zeer ongelijk"
De kennis van de Engelse taal is bij kinderen in het zesde leerjaar zeer ongelijk. Dat blijkt uit onderzoek van de Gentse Arteveldehogeschool in 38 Vlaamse basisscholen. De onderzoekers pleiten voor Engelse lessen voor alle kinderen in de basisschool.