Geen afkoelingsweek in lager onderwijs, leerlingen krijgen wel vaste plaatsen: “Virologen bevestigen dat dit de juiste aanpak is”
Er komt geen afkoelingsweek in het basisonderwijs in de week voor de krokusvakantie. Dat is beslist op onderwijsoverleg tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de vakbonden en de virologen. De extra maatregelen die vorige week werden ingevoerd, blijven behouden. Leerlingen in het lager onderwijs krijgen ook vaste plaatsen in de klas en in de refter.
Delen per e-mail
De ongerustheid in het onderwijs neemt al enkele weken toe door de opmars van het coronavirus en de nieuwe varianten. Daarom werd vorige week al besloten een week afstandsonderwijs te organiseren voor leerlingen van het secundair in de week voor de krokusvakantie.
Ook de teststrategie werd aangescherpt. Lagereschoolkinderen die in contact gekomen zijn met een besmet kind worden nu ook als een hoogrisicocontact beschouwd. Mondmaskers zijn in het vijfde en zesde leerjaar verplicht als er een besmetting in die klas is.
Omdat de situatie intussen nog ernstiger is - bijna een op de vijf coronabesmettingen wordt nu vastgesteld bij kinderen en jongeren - drongen extra maatregelen zich volgens de vakbonden op.
Kruisbestuiving
De socialistische vakbond ACOD pleitte ervoor om de afkoelingsweek ook in het basisonderwijs in te voeren, maar minister Weyts en de andere vakbonden waren daar geen voorstander van. Volgens hen moeten daardoor veel kinderen naar de opvang worden gebracht, waardoor er opnieuw meer kruisbestuiving is tussen verschillende bubbels.
Gisterenavond werd wel beslist om naschoolse activiteiten voor kinderen en tieners te laten plaatsvinden in groepen van maximaal tien personen. Aan ouders wordt ook gevraagd om de activiteiten van hun kinderen te beperken tot één hobby of activiteit per week.
In het licht van die beslissing is vandaag op het onderwijsoverleg beslist om geen grote nieuwe maatregelen te nemen. De afkoelingsweek in het onderwijs komt er niet, de huidige maatregelen worden behouden. Wel krijgen kinderen in het basisonderwijs een vaste plaats in de klas en in de refter.
“Dit is de juiste beslissing”
“Zondag hebben we beslist over de teststrategie, gisteren over de buitenschoolse activiteiten”, zegt Weyts aan VTM Nieuws. “De virologen bevestigen dat onze aanpak de juiste is.” Of dit definitief is, wil hij niet zeggen. "Zeg nooit nooit, maar het is wel zo dat de virologen ons geadviseerd hebben dat met alle maatregelen die we al extra genomen hebben, dit veilig georganiseerd kan worden. We gaan ervan uit dat die afkoelingsperiode er enkel komt voor het secundair onderwijs.”
Waarom die afkoelingsweek niet voor het lager onderwijs dan? “Het is voor lager en zeker voor kleuteronderwijs niet eenvoudig afstandsonderwijs te organiseren”, aldus Weyts. “Maar ook vanuit virologisch standpunt is die afkoelingsweek geen goed idee. Die kinderen komen bij lokale opvanginitiatieven terecht, misschien zelfs bij grootouders. Daar zouden die kinderen opnieuw gemengd worden.”
Weyts zegt dat de beslissing genomen is zonder dat hij weet had van het geheime rapport over de Britse variant, dat Het Laatste Nieuws vanavond naar buiten brengt. Op basis van de analyses voorspellen de virologen in het rapport dat we in februari en maart opnieuw naar een erg hoge verspreiding van het virus gaan.
Ook hobby’s in deeltijds kunstonderwijs tellen mee
Ook hobby’s in het deeltijds kunstonderwijs (DKO) tellen trouwens mee voor de buitenschoolse activiteiten waaruit kinderen er voortaan één moeten kiezen, blijkt uit een mededeling van Weyts vanavond.
Er was in de loop van de dag nog enige onduidelijkheid over de plaats van het DKO in de beslissingen dinsdagavond over de buitenschoolse activiteiten voor kinderen en jongeren. Zo was er verwarring over welke activiteiten precies meetellen als hobby en welke niet. Volgens sommigen zouden teken- en muziekscholen niet worden meegeteld.
Maar dat klopt dus niet, verduidelijkt het kabinet-Weyts in de mededeling. “Vermijd de combinatie van het bestaande DKO-aanbod met hobby’s buiten het DKO”, staat daarin.
Wel besliste Weyts in overleg met het onderwijsveld om specifiek voor het DKO de maatregelen die nu al van kracht waren grotendeels te behouden. In het DKO bestaan al langer strenge protocollen, die nauwgezet toegepast worden, klinkt het. Bovendien wordt het DKO niet beschouwd als een ‘gewone hobby’, omdat het tot een diploma leidt en in sommige gevallen ook tot hoger onderwijs.
Dat betekent dat leeractiviteiten voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar zoals voorheen slechts in kleine groepen van maximaal vier leerlingen georganiseerd mogen worden, onder strikte veiligheids- en hygiënevoorwaarden, maar wel binnen indien nodig. Andere buitenschoolse activiteiten voor jongeren vanaf 12 jaar, die tot nu verboden waren, mogen voortaan maar plaatsvinden met een beperking van maximaal 10 personen én buiten.
“De enige wijziging is dat bij de min 12-jarigen de groep beperkt wordt tot maximaal 10 en dat activiteiten zoveel mogelijk buiten georganiseerd worden, in de volle wetenschap dat dit voor sommige activiteiten, zoals piano, niet altijd mogelijk is. In dat geval kan de opleiding nog steeds binnen georganiseerd worden”, zegt het kabinet-Weyts in de mededeling.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM17
Buitenschoolse activiteiten: experts willen verbod binnen, groepjes van 8 buiten
-
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
Druk om scholen te sluiten neemt toe: “Ingrijpen om ramp te vermijden”
Moeten de scholen opnieuw gesloten worden? Die vraag dringt zich nadrukkelijk op, nu steeds meer scholen in quarantaine moeten door een corona-uitbraak. Voor de gerenommeerde Belgische onderwijsexpert Dirk Van Damme valt er geen tijd meer te verliezen: alle scholen moeten dicht. “Je moet vandaag maatregelen nemen om een ramp later te snel af te zijn”, zegt de OESO-expert. -
-
Vlaamse leerlingen scoren alsmaar slechter op wiskunde en wetenschappen: “Onze onderwijskwaliteit is in het gedrang”
Vlaamse leerlingen scoren opnieuw slecht op wiskunde en wetenschappen. Het Vlaamse onderwijs glijdt zo weg naar de internationale middenmoot in het internationale TIMMS-onderzoek dat 58 landen vergelijkt. “Onze onderwijskwaliteit is in het gedrang”, reageert Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) teleurgesteld. Het onderzoek werd in 2019 - nog vòòr de coronacrisis dus - afgenomen bij kinderen uit het vierde leerjaar. -
PREMIUM50
Onze opinie. Als voetballers op het veld kunnen staan dankzij een wekelijkse coronatest, moet dat ook voor leerkrachten kunnen
Is Ben Weyts (N-VA) zich tot op het bot aan het wapenen nu de roep voor een sluiting van de scholen weer klinkt? Geef toe: rillingen lopen over de rug. Flashbacks naar die eerste lockdown doen huiveren. Hoe zwaar, slopend en moedeloos deze tweede lockdown ook aanvoelt, hij staat in schril contrast met de eerste sluiting van maart. Want de scholen zijn (grotendeels) open. Maar kijk: de schoolstrijd is terug. -
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen. -
Gent
“Sluit de scholen nu en geef les in de zomer”: Gentse schooldirecteur heeft het gehad met ‘het opofferen van leerkrachten’
“Ja, de scholen zijn de motor van de pandemie. Mag dat nu eindelijk gezegd worden? Hoe wij moeten werken, dat is niet veilig. Er is maar één oplossing. Sluit de scholen, nú. En haal die lesweken in in de zomervakantie.” Het lijkt een wanhoopskreet, maar directeur Gwen Moerman is boos, razend bijna. “Het gaat steeds over het belang van de kinderen, maar de leerkrachten dan? Wij zijn kanonnenvlees, en de overheid doet niks voor ónze veiligheid.”
245 reacties
Kristof Degros
Sjonny Martero
Simonne Dedeken
Stijn Anthonis
Jozef Vermeir