Examens gaan door op nationale stakingsdag
De Vlaamse universiteiten zijn niet van plan examens uit te stellen tijdens de nationale staking van 30 januari. Ook de meeste hogescholen zullen in principe geen examens verplaatsen. Er kunnen wel vervangexamens komen.
Delen per e-mail
De KU Leuven verwittigde haar studenten via e-mail. De universiteit vraagt hen de nodige maatregelen te treffen om op 30 januari zoals gepland examens te kunnen afleggen. Uitstel krijgen ze immers niet. "Voor mondelinge examens kan evenwel een zekere souplesse worden aan de dag gelegd voor bijvoorbeeld studenten die niet tijdig op bestemming raken."
Ook de Universiteit Gent liet haar studenten per mail weten dat de staking vooraf is aangekondigd en ze dus verwacht worden aanwezig te zijn. Eerder had ook de Vrije Universiteit Brussel om dezelfde reden aangekondigd geen examens te zullen verplaatsen. Voorts weigert ook de UHasselt te schuiven met examens en de Universiteit Antwerpen verwacht haar studenten eveneens op de examens van 30 januari. Voor individuele gevallen kan in Antwerpen wel een vervangexamen georganiseerd worden.
Hogescholen
In de hogescholen wordt iets meer begrip aan de dag gelegd. De Hogeschool Gent stelt dat de examens gewoon doorgaan, maar er kunnen vervangexamens gehouden worden als veel studenten die dag niet komen opdagen. Erasmushogeschool Brussel zoekt een tweede examendag voor studenten die er echt niet geraken. Hogeschool West-Vlaanderen stelt geen examens uit, maar laat studenten met de docent in kwestie afspreken om het examen alsnog af te leggen in de inhaalweek.
Lessius Mechelen weigert te schuiven aangezien de staking niet onverwacht komt. Ze stelt haar studenten wel een slaapplaats ter beschikking in de campus in Antwerpen. Tot slot verwacht ook de Karel de Grote-Hogeschool haar studenten op hun examens. Als dat niet kan, wordt de student echter 'gewettigd' en volgt later een inhaalexamen. (belga/gb)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie
Coöperatieve energieleveranciers: wie zijn ze en betaalt u er ook meer?
De grote namen op onze energiemarkt zijn de meeste mensen wel bekend, maar ook kleinere spelers winnen de laatste jaren aan belang. Zo kiezen veel mensen bewust voor een zogenaamde coöperatieve energieleverancier. Mijnenergie.be legt uit hoe die werken en of er ook een voelbaar verschil is op de energiefactuur. -
PREMIUM63
Lezen en rekenen gaan minder goed: bijna 9 op de 10 leerkrachten lagere school zien leerachterstand in hun klas
-
108
Druk om scholen te sluiten neemt toe: “Ingrijpen om ramp te vermijden”
Moeten de scholen opnieuw gesloten worden? Die vraag dringt zich nadrukkelijk op, nu steeds meer scholen in quarantaine moeten door een corona-uitbraak. Voor de gerenommeerde Belgische onderwijsexpert Dirk Van Damme valt er geen tijd meer te verliezen: alle scholen moeten dicht. “Je moet vandaag maatregelen nemen om een ramp later te snel af te zijn”, zegt de OESO-expert. -
-
PREMIUM
Vraag naar bijlessen meer dan verdubbeld, vooral voor wiskunde en Frans: “Concentreren lukt moeilijk tijdens onlineles”
-
Toelatingsexamens arts en tandarts in juli opnieuw digitaal
De toelatingsexamens voor arts en tandarts zullen in juli opnieuw digitaal worden georganiseerd. Dat meldt minister van Onderwijs Ben Weyts. Ook in de toekomst komt er geen massa-examen op de Heizel meer. -
Sparen volgens de 50-30-20-regel: hoe werkt het?
-
Livios
7 oplossingen voor meer privacy in je tuin
Een groot aandachtspunt - zeker bij nieuwe tuinen - is het vermijden van inkijk. Maar je wil toch geen jaren wachten voor je haag of beplanting voldoende beschutting biedt? Privacy in je tuin op één dag: bouwsite Livios legt uit hoe je dit voor elkaar krijgt.