Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.
Volledig scherm
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. © Photo News

Eindtermen tweede en derde graad secundair onderwijs bijgestuurd: “Leerlingen moeten digitale vaardigheden en ondernemerschap meekrijgen”

De Vlaamse regering heeft de nieuwe eindtermen voor de tweede en de derde graad in het secundair onderwijs principieel goedgekeurd. Dat meldt Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). De eindtermen werden nog bijgestuurd na adviezen van de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) en de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV). Zo is er opnieuw meer aandacht voor digitale geletterdheid.

 1. Leerachterstand door corona blijkt groter dan gedacht. “Leerlingen kunnen dit levenslang meedragen”
  PREMIUM

  Leerachter­stand door corona blijkt groter dan gedacht. “Leerlingen kunnen dit levenslang meedragen”

  De impact van het sluiten van de scholen door de coronacrisis is veel groter dan tot hiertoe werd aangenomen. Kinderen die nu in het eerste middelbaar zitten, hebben een leerachterstand die overeenkomt met het missen van een half schooljaar. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven. Heeft afstandsonderwijs dan niets geholpen? Kan de achterstand ooit nog ingehaald worden? En wat kan je als ouder doen? Experts leggen uit.
 1. Deze leerkracht moet samen met collega’s Vlaams onderwijs verbeteren: “Echt les geven is bijna taboe geworden”
  PREMIUM

  Deze leerkracht moet samen met collega’s Vlaams onderwijs verbeteren: “Echt les geven is bijna taboe geworden”

  Johan De Donder (57) is één van de zeven gewone leerkrachten die in opdracht van Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) de strategie mee mag uittekenen om het tij te keren in ons Vlaams onderwijs. Met 33 jaar ervaring op de teller legt hij de vinger meteen op de wonde. “De afgelopen 20 jaar is er doorgeslagen naar vaardigheden. We mochten zelfs geen theorie meer aanreiken.”
 2. Onderwijs bezorgd over "commercialisering" bijscholingsinitiatieven

  Onderwijs bezorgd over "commercia­li­se­ring" bijscho­lings­ini­ti­a­tie­ven

  De onderwijsverstrekkers maken zich wat zorgen over de "commercialisering" van bijscholingsinitiatieven die de leerachterstand van leerlingen moeten helpen wegwerken. Met uitzondering van de zomerscholen gebeurt die bijscholing en remediëring van leerlingen best op school. Dat hebben Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, en Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!, gezegd in de coronacommissie van het Vlaams Parlement.
 1. Belgische 'Madmax' behaalt zilver op officieus wk breakdance
  Play

  Belgische 'Madmax' behaalt zilver op officieus wk breakdance

 2. Nieuwsgierige walvishaai zwemt naar speedboot
  Play

  Nieuwsgie­ri­ge walvishaai zwemt naar speedboot