Kleuters worden met ballonnen ontvangen op een school. Archiefbeeld.
Volledig scherm
Kleuters worden met ballonnen ontvangen op een school. Archiefbeeld. © Geert De Rycke

Eerste schooldag van een pittig schooljaar. Topman Lieven Boeve: “Ik voel meer spanning dan andere jaren”

Gedaan met juffen op schermen en mondmaskers in de klas. Voor 1,2 miljoen Vlaamse kinderen is het vandaag een leúke 1 september. Maar de rest van het schooljaar kondigt zich wel heel pittig aan, vrezen onderwijstoplui. Niet alleen moet een serieuze leerachterstand bekampt worden, er zijn ook nog het prangende lerarentekort én de nieuwe eindtermen.

5 reacties

 • alain debels

  4 dagen geleden
  Als ik dit allemaal lees zal een dagje spijbelen voor het milieu ook zo erg niet zijn Weyts, wat heb je er anders nu al van terecht gebracht
 • oswald billiet

  2 maanden geleden
  Ik ben een onderwijzer op rust, maar wil echt vandaag de klas weer in. En...zonder invulboeken , maar wél een occasioneel copiëerapparaat , schriften en en echt schrijfwerk. En op het einde van dit schooljaar mogen ze dan eens komen kijken naar de behaalde doelstellingen. En die CO2 meter hoef ik niet. Wél het open fraam.
 • Irena Yperman

  2 maanden geleden
  Veel goede moed kinderen, ouders, leerkrachten, schooldirecties!
 • Walter Bar

  2 maanden geleden
  Als leraar vind ik dit totaal niet. Het is al jaren harken om voldoende leerkrachten te vinden. Volgens OESO hebben we veel leerkrachten, maar 25 - 30 procent werkt ergens anders. Trek die er af en je hebt er veel minder dan de andere landen. Schaf de koepels af en maak één algemene begeleidingsdienst. Je spaart heel wat krachten uit. Zet in op leraren wiskunde, Nederlands, Frans en laat hen enkel dit vak geven- eventueel meer betaald dan de andere leerkrachten.
 • Hassan Oussehmine

  2 maanden geleden
  Ja al die beleidsmakers en mensen die denken dat het zo simpel is. Kom maar , ik sta ondertussen al meer dan 20 jaar in een centrumschool in Gent en ik heb de laatste jare zoveel mensen zien komen en gaan dat houden jullie niet voor mogelijk. Heb veel goede mensen zien gaan gewoon door de manier waarop het beleid omgaat met de leerkrachten. Door mensen zoals de topman van het gemeenschapsonderwijs en zijn dom commentaar over begeesterde leerkrachten die leerlingen raken.
 1. Laptops, internetvergoeding, extra fietsvergoeding: Weyts investeert 188 miljoen euro extra per jaar om leerkrachtenberoep aantrekkelijker te maken
  196

  Laptops, internet­ver­goe­ding, extra fietsver­goe­ding: Weyts investeert 188 miljoen euro extra per jaar om leerkrach­ten­be­roep aantrekke­lij­ker te maken

  Het onderwijs krijgt jaarlijks 188 miljoen euro extra om de onderwijskwaliteit te verbeteren en het lerarenberoep aantrekkelijker te maken. Dat is het onderwijsveld overeengekomen in de nieuwe Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO), die Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de sociale partners maandag ondertekend hebben. Een loonsverhoging voor leraren komt er niet. Het beroep moet aantrekkelijker worden door de investering in ICT-materiaal voor leerkrachten, de invoering van een internetvergoeding en een verhoging van de fietsvergoeding met 40 procent. Twee onderwijsverstrekkers, het OVSG en het Gemeenschapsonderwijs GO!, ondertekenden de tekst niet.
 2. Juline (7) kampt met onzekerheid, maar wordt verrast door Camille D’Hont: “Jij bent een prachtige meid”
  Play
  2

  Juline (7) kampt met onzeker­heid, maar wordt verrast door Camille D’Hont: “Jij bent een prachtige meid”

  In de reeks Kinderwens van HLN worden dromen van kinderen werkelijkheid. Deze week is het de beurt aan Juline, een 7-jarig meisje uit Zwevele. Ondanks haar jonge leeftijd heeft Juline al gekampt met onzekerheid en een laag zelfbeeld. Ze kijkt enorm op naar de personages uit #LikeMe. Ze droomt er dan ook van om een van de acteurs te ontmoeten... In bovenstaande video zie je hoe ze de verrassing van haar jonge leven beleeft.