De belangrijkste reden voor het verschil in budget voor kot- en pendelstudenten zit in de huisvesting: een kotstudent betaalt daarvoor 4.152 euro per jaar extra. De gemiddelde maandprijs voor een privé-kamer met een lavabo met warm en koud water bedraagt 339 euro.
Volledig scherm
De belangrijkste reden voor het verschil in budget voor kot- en pendelstudenten zit in de huisvesting: een kotstudent betaalt daarvoor 4.152 euro per jaar extra. De gemiddelde maandprijs voor een privé-kamer met een lavabo met warm en koud water bedraagt 339 euro. © thinkstock

Centrum voor Budgetadvies berekent: kotstudent kost dit jaar 12.640 euro

De directe en indirecte studiekosten en de leefkosten van een kotstudent die geen recht heeft op een beurs, bedragen voor dit jaar 12.640 euro. Dat heeft het CEBUD, het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek van de Thomas More-hogeschool, berekend. Wie pendelt, is financieel een pak beter af: zo'n niet-beursstudent kost 8.167 euro.

6 reacties

 • Claudia Rosseel

  3 jaar geleden
  Wij wonen gelukkig in de buurt van een universiteit. Zo'n kot is gewoonweg onbetaalbaar.
 • Gino Denil

  3 jaar geleden
  Combineer dat met het verlies aan inkomen dat je zou gehad hebben bij werken en met 4 jaar minder pensioen ontvangen. En je moet tijdens je loopbaan al minstens 150.000 euro netto meer verdienen, 300.000 bruto, met je diploma alleen al om dat te compenseren.
 • Jef Van Soom

  3 jaar geleden
  OBJECTIEF... men moet daar wel het levensonderhoud en,bijkomende kosten van ", apps, smartphones, festivals... ", aftrekken"
 • simon mertens

  3 jaar geleden
  Een dag eten voor iets meer dan 5eur, dat zal België toch niet zijn.
 • steven goossens

  3 jaar geleden
  En 80% van die 'studenten' zouden veel beter af zijn als ze een mooie stiel leerden en hun kost konden verdienen!