CD&V wil flexibelere heropstart van langdurig zieke leerkrachten
Leerkrachten die langdurig ziek geweest zijn, moeten op een flexibele manier weer aan de slag kunnen gaan. Dat vindt Vlaams parlementslid Loes Vandromme (CD&V). Vandaag moet dat meteen voltijds of aan vijftig procent, maar dat is volgens Vandromme vaak onhaalbaar. Leerkrachten moeten op hun eigen tempo weer voor de klas plaatsnemen.
Delen per e-mail
Er zijn verschillende stelsels die langdurig ziek onderwijspersoneel terug richting het onderwijs begeleiden, maar die stelsels zijn volgens Vandromme te log en niet op maat. Zo krijgt de leerkracht na langdurige afwezigheid de keuze om het werk volledig te hernemen of om te starten aan 50 procent van het takenpakket.
"Het probleem met de bestaande stelsels is dat een herstart aan 50 procent enkel kan voor wie al een concrete datum kan geven voor een volledige hervatting. De andere langdurig zieken vallen uit de boot. Op dit moment moet die vergeten groep zelf een flexibele heropstart financieren door voor een stuk onbetaald verlof te nemen", legt ze uit.
Bovendien wil de Vlaamse christendemocrate een heropstart mogelijk maken aan minder dan 50 procent van de tijd. Ze voert het voorbeeld aan van leerkrachten die uit een langdurige kankerbehandeling komen, voor wie meteen aan 50 procent beginnen gewoon te zwaar is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Sneller benoemd, maar ook sneller ontslagen. Hoe reageren leerkrachten zelf? “Niet te snel afscheid nemen van oudere leerkrachten”
Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) zorgt voor een omwenteling in het onderwijs. Jonge leerkrachten krijgen sneller hun vaste benoeming. En de zekerheid geldt niet meer eeuwig. Wie niet goed functioneert, kan sneller ontslagen worden. Het akkoord van de onderwijspartners moet echter eerst nog naar het Vlaams Parlement, waardoor uitstekende leerkrachten ook vandaag nog steeds uit de boot kunnen vallen. -
Energie
Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschakelen: zo bespaar jij op je energiefactuur
Vele kleintjes maken één groot. En dat geldt zeker voor je energiefactuur. Een doorsnee Vlaams gezin (van 2,2 personen) betaalt jaarlijks zo’n 2000 euro aan energie. Die prijs kan je niet alleen onderdrukken met grote investeringen, zoals zonnepanelen of dakisolatie, maar ook met kleine gewoontes zoals wassen op lagere temperatuur of het stopcontact van je computer uittrekken. Wat is daar nu het precieze effect van? Mijnenergie.be zocht het uit. -
Dit is de kostprijs van airconditioning
-
-
"Kinderverzorgers worden niet doeltreffend ingezet in kleuterklassen"
Kinderverzorgers worden vandaag niet doeltreffend ingezet in het kleuteronderwijs. Dat stelt het Centrum voor Vernieuwing in de Basisvoorzieningen voor Jonge Kinderen (VBJK). De benaming 'kinderverzorger' veranderen naar 'kinderbegeleider' kan helpen, maar samen met onderwijsverstrekkers, expertisecentra en steden formuleerde het centrum nog vijf aanbevelingen om iets aan het euvel te doen. -
PREMIUM130
INTERVIEW. Onderwijsexpert Wouter Duyck streng nu scholen sluiten: “Elke dag zonder school is er één te veel”
-
21
Weyts: “CLB’s sturen 10 keer meer dossiers van jongeren rechtstreeks door naar parket”
De Vlaamse Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) hebben van september tot januari tien keer meer dossiers van ‘verontrusting’ overgemaakt aan het parket dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat zei Vlaams minister van Onderwijs, Ben Weyts, op Radio 1. Hij noemde het een “onthutsende vaststelling”. -
HLN Drive
Elektrisch rijden duur? Te weinig laadpalen en modellen? Deze beweringen houden (geen) steek
Elektrisch rijden is duur, het laden neemt veel tijd in beslag,… er heersen heel wat vooroordelen over EV’s. Maar vaak zijn die gebaseerd op conclusies die enkele jaren geleden waarheid waren. Welke vooroordelen over elektrisch rijden houden vandaag nog steek? HLN Drive zocht het uit.