Peuters kunnen beginnen met zindelijkheidstraining vanaf 18 maanden.
Volledig scherm
PREMIUM
Peuters kunnen beginnen met zindelijkheidstraining vanaf 18 maanden. © ThinkStock

Ben Weyts wil dat kinderen sneller zindelijk zijn: “12 peuters in instapklasje, 11 nog in de luiers”

Juffen van instapklasjes verwelkomen na de kerstvakantie een nieuwe generatie 2,5-jarigen, maar weten nu al dat de komende weken geen tijd overblijft voor educatie. “Als er nieuwe kindjes komen, checken we altijd drie zaken: doen de peuters ’s middags nog een dutje, wat eten ze en dragen ze nog een pamper. Van de twaalf kindjes zijn er straks elf die nog in de luiers zitten”, zegt een Oost-Vlaamse kinderverzorgster. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vraagt aan de drie ouderkoepelverenigingen om initiatieven te nemen rond zindelijkheid bij kleuters omdat de problematiek de spuigaten uitloopt.

41 reacties

 • Leonarda Van Opbroecke

  2 maanden geleden
  Zindelijkheid was vroeger toch een vereiste voor het instapklasje ? Geen pampers. Wat is er dan veranderd dat veel kindjes nu niet meer zindelijk zijn?
 • agnes derwich

  2 maanden geleden
  Een kind is de ander niet maar het is perfect haalbaar tegen dat ze 2,5 zijn. Ik was gescheiden in co-ouderschap en zelfs dan... Je moet er wel niet 2 weken voor ze naar school mee beginnen natuurlijk. Ze kunnen al snel beseffen dan op potje gaan de normale situatie is. Je moet dat blijven aanbieden. Dat is een proces van maanden met steeds meer successes. Enkele katoenen luiers kopen helpt ook. Enig ongemak als het nat is werkt motiverend. Die pampers zijn te verslavend comfy.
 • Kimberley Sabbe

  3 maanden geleden
  Voor al die perfecte ouders hier.. Mijn zoontje van 3 is thuis perfect zindelijk, draagt enkel nog een luier om te slapen. Op school wilt hij niet op het potje. Elke dag komt hij met een natte broek in zijn boekentasje naar huis en doet de juf hem dan een luier aan. Zou hij dan ook niet welkom zijn op school terwijl hij thuis wel zindelijk is?!
 • Jacqueline Neirinckx

  3 maanden geleden
  Onze beide kinderen waren op een ongelukje na dag en nacht zindelijk op net 2 jaar. Het was een kwestie van trainen en belonend praten.. Nog laten plassen om 23 uur hielp.
 • Lisette Nelissen

  3 maanden geleden
  Warm ik hier allemaal lees van jonge ouders. Wij gingen ook met twee werken in de jaren 80, voltijds. Toch waren mijn twee kinderen zindelijk op hun tweede. Een weekje training tijdens de paasvakantie was voldoende. De grootouders die door het jaar op de kinderen pasten hadden geen zin in zindelijkheidstraining om dat ze vast tapijt hadden. Ik heb het dus helemaal alleen gedaan en het is gelukt. Waarom zou dat nu anders zijn?
 1. Kippenvel verzekerd: dit zijn de meest huiveringwekkende true crime-docureeksen
  Streamz

  Kippenvel verzekerd: dit zijn de meest huivering­wek­ken­de true cri­me-docureek­sen

  True crime is de laatste jaren een belangrijk deel geworden van het aanbod van de streamingdiensten. Eén ding mag alvast duidelijk zijn: niet alleen in het buitenland worden er ernstige misdrijven gepleegd. Op woensdag 18 mei schoot Streamz ‘True Crime Belgium: Schellebellemoord: De zaak Prosper Van der Borght’ op ons af. Het ideale moment om enkele spannende docureeksen binnen dit genre in onze Kijkgids te bundelen. Passeren de revue: een meesteroplichter, een wereldberoemde moordzaak, een gewetenloze seriemoordenaar en een vreselijk familiedrama.