Ben Weyts (N-VA): "Nu definitieve regeling treffen voor rest van schooljaar"
"Ik denk dat we nu een regeling moeten treffen die definitief is voor de rest van het schooljaar." Dat zei Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts bij het begin van het overleg rond een mogelijke verdere heropening van de scholen.
Delen per e-mail
Weyts zit deze voormiddag samen met de onderwijskoepels en de vakbonden. Ze evalueren de eerste week van beperkte heropening in het onderwijs. In eerste instantie mochten de leerlingen van het eerste, het tweede en het zesde leerjaar in het basisonderwijs en het zesde jaar in het middelbaar onderwijs naar school. Ze bekijken of dat nog kan worden uitgebreid.
Perspectief bieden
"Ik denk dat we echt perspectief moeten kunnen bieden aan zoveel mogelijk kinderen, concreet wil dat zeggen dat we zo veel mogelijk gaan naar een heropening van de scholen", zei Weyts voor het begin van de vergadering. "Ik heb een concreet voorstel dat ik hier op tafel leg en ik hoop dat dat zal beantwoorden aan de vragen die bestaan in Vlaanderen en in het onderwijsveld.”
Weyts is zich naar eigen zeggen bewust van het spanningsveld tussen veiligheid en praktische organisatie. "We weten dat we heel veel vragen van de scholen en na afloop van deze vergadering zullen we nog een tikje meer vragen", zei hij. Een meerderheid van de scholen is volgens hem wel bereid om verder te gaan in de heropening.
De regeling die vandaag wordt getroffen moet volgens de minister definitief zijn voor de resterende vijf weken van het schooljaar.
Boeve: “We moeten perspectief geven”
“Als we van het perspectief van de kinderen uitgaan en daar de virologische inzichten aan koppelen, denk ik dat we perspectief aan iedereen moeten kunnen geven. Dat zal niet hetzelfde perspectief zijn omdat de context ook verschilt”, stelde Lieven Boeve als topman van het katholiek onderwijs.
“De eerste dagen zijn goed verlopen”, klinkt het. “Ik denk dat we dat ook in de evaluatie zullen inbrengen. We weten sowieso dat het tweede en het vierde jaar voor het secundair een vraag is die nog open staat. We weten ook dat de Veiligheidsraad bepaald heeft dat het kleuteronderwijs tot 31 mei dicht blijft. Daarna zouden we toch ook wat bijkomend perspectief kunnen geven.”
“Ook volgend schooljaar nog niet normaal”
Boeve herhaalde zijn hoop om alle leerlingen nog een keer naar school te kunnen laten gaan. “Ik denk dat we moeten bekijken of we het kleuter-, het lager en het secundair onderwijs met die nieuwe inzichten op een gefaseerde manier kunnen aanpakken.”
De directeur-generaal blikte tot slot ook nog vooruit naar het volgende schooljaar. We moeten er volgens hem niet van uitgaan dat op 1 september de scholen weer zullen kunnen openen zoals voor de coronacrisis.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
7% meer studenten verpleegkunde, ook dankzij corona: "Eindelijk wordt beroep niet meer onderschat"
Het mag nog zo'n harde stiel zijn, het aantal studenten verpleegkunde is met 7% gestegen. Niet alleen 18-jarigen, ook werknemers uit een andere sector gooiden hun leven om en kozen voor een carrière aan de zijde van de patiënt. Onder meer dankzij de coronacrisis. -
PREMIUM
Onderwijs staat voor marathonvergadering: heropstart tweede en vierde middelbaar zo goed als zeker, maar wat met lagere en kleuterscholen?
Mogen er terug meer leerlingen naar school? Die hamvraag krijgen de onderwijskoepels, vakbonden en onderwijsminister Ben Weyts straks op hun bord. -
Centrale toetsen voor alle Vlaamse leerlingen vanaf 2023
Een samenwerkingsverband van vijf universiteiten en twee hogescholen gaat centrale toetsen ontwikkelen die alle Vlaamse leerlingen vanaf 2023 op vier momenten in hun schoolcarrière zullen afleggen. Het samenwerkingsverband zal koepeloverschrijdende en wetenschappelijk gevalideerde proeven uitwerken en de scholen vanaf 2023 ondersteunen bij de afname. Voor Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wordt zo "een revolutie" voorbereid. -
-
Schoolstraten leiden naar gezondere luchtwegen
Het autoverkeer aan de schoolpoort aan banden leggen verhoogt niet alleen de veiligheid, maar ook de gezondheid van de leerlingen. Dat schrijven De Standaard en Gazet van Antwerpen vandaag op basis van een onderzoek door onder meer de Vlaamse instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito). -
Weyts wil "rotte appels" onder leerkrachten sneller ontslaan
Het onderwijspersoneel krijgt volgend schooljaar een nieuwe evaluatieprocedure waardoor vooral onderpresterende leerkrachten en directeurs sneller ontslagen kunnen worden. Dat staat vandaag in de kranten van Mediahuis. -
Multimedia Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie. -
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium.
9 reacties
Patrick Van Lersberghe
Rudy Steyleman
Chris Beck
Marc De Winne
Tamzin Andersen