Belgisch onderwijs achtste beste van de wereld
UpdateBelgië bekleedt de achtste plaats in de wereld wat het onderwijs betreft. Dat blijkt uit het PISA-onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) over het jaar 2009. Indien rekening gehouden wordt met economische entiteiten zoals Shangai en Hongkong, zakt ons land naar de elfde plaats. Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet is tevreden, maar waarschuwt voor zelfgenoegzaamheid.
Delen per e-mail
Het klassement is gebaseerd op de analyse van een geschreven tekst door jongeren van 15 jaar. De onderzoekers stellen vast dat landen waar de leerlingen vaak een jaar moeten overzitten, zoals dat in België steeds meer gebeurt, meestal ook slechter scoren.
De beste onderwijssystemen zijn degene waar de slaagkansen van de leerlingen geen verband houden met hun socio-economische achtergrond.
Lezen
De Vlaamse leerlingen scoorden voor leesvaardigheid 519 punten. Vlaanderen scoorde daarmee tussen de 7 en 11de plaats. Het OESO-gemiddelde bedroeg 493.
Shanghai, Korea, Finland, Hongkong, Singapore en Canada vormen de topgroep. Nieuw-Zeeland, Japan, Australië en Nederland deden het niet significant beter dan Vlaanderen.
Eén op acht Vlaamse leerlingen presteert het hoogste vaardigheidsniveau. Vooral op de vaardigheid 'toegang en lokaliseren van informatie' blinkt Vlaanderen uit.
Impact socio-economische situatie
Opvallend voor Vlaanderen is de sterke impact van de socio-economische situatie van de leerlingen op de resultaten. Bijzonder laag is de betrokkenheid tot het lezen. De helft van de Vlaamse 15-jarigen leest alleen om informatie te verzamelen of als het moet. 41 procent vindt lezen tijdverlies, voor 18 procent is lezen de favoriete hobby. Maar ook zij die weinig lezen, scoren hoog. Tussen 2000 en 2009 is de gemiddelde prestatie van de Vlaamse leerlingen gedaald, vooral binnen het TSO en KSO.
Wiskunde
Het Vlaamse resultaat voor wiskunde (537) is uitstekend. Finland is het enige westerse land dat beter scoort (541) maar het verschil wordt kleiner. Vlaanderen staat daarmee wereldwijd tussen de vierde en negende plaats. De top situeert zich in Azië.
Wetenschap
Voor wetenschappelijke geletterdheid scoort Vlaanderen 526. Finland en Estland scoren binnen Europa beter. Azië met Shanghai scoren het hoogst.
Aziatische scores
De studie wijst op de zeer goede resultaten van de Aziatische landen en dat de rangschikking niet noodzakelijk gekoppeld moet worden aan de investeringen in het onderwijs.
Knipperlichten
Minister Smet ziet enkele 'knipperlichten' zoals de opkomst van Azië en de afzwakkende resultaten van de hoogst scorende groep", zegt Smet.
"Ondanks het fantastisch resultaat gaan we er op achteruit. We moeten onze kinderen graag leren lezen en onderzoeken hoe we dit kunnen bevorderen. Daarnaast stel ik vast dat de sociaal economische thuissituatie belangrijk blijft. Ons onderwijs pakt de zwakkere leerlingen niet mee.
Hervorming
Daarom dringt een hervorming van het secundair onderwijs zich op. We mogen niet te vroeg selecteren. In Vlaanderen wordt op 12 jaar gekozen, in Finland pas op 16 jaar. Het onderscheid tussen ASO, TSO en BSO moet worden herzien." Het onderwijs in de Franstalige Gemeenschap is er intussen op vooruit gegaan. (belga/adb/edp)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobs Werken in productie & techniek? Deze profielen zijn gewild
Kijk je in dit nieuwe jaar uit naar een nieuwe baan? Dan maak je een goede kans in productie en techniek. Ondanks de coronacrisis zijn er massaal jobs te vinden in deze elementaire sector. Vacatures raken er ook niet altijd even vlot ingevuld. Jobat.be geeft een overzicht van de meest gevraagde profielen en hoe je je kan heroriënteren. -
Update Pascal Smet: "Ook proffen moeten wat harder werken"
"De grenzen van de productiviteit van wat een individuele professor als taak kan opnemen, worden stilaan bereikt." De Vlaams universiteiten zeggen gezamenlijk dat de uitspraak van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) over het "harder werken" hen tegen de borst stoot. Ze waarschuwen voor besparingen op hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. "De trein richting kenniseconomie zal zonder Vlaanderen vertrokken zijn", luidt het in een repliek aan het adres van de minister. -
UGent ontwikkelt tests die 12- en 14-jarigen moeten helpen bij studiekeuze
De UGent is tests aan het ontwikkelen om 12- en 14-jarigen te helpen bij hun studiekeuze. Dat meldt De Standaard vandaag. Werkgeversorganisatie Voka financiert het project. De onderzoekers werken aan oriëntatieproeven die niet alleen peilen naar klassieke vaardigheden zoals rekenen of lezen, maar ook naar interesses, attitude en motivatie. Daarnaast is er aandacht voor technisch inzicht en motoriek. -
-
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
Wat met de kerstexamens?
Hoe zullen de kerstexamens eruitzien? Die vraag ligt deze week voor op een overleg. Volgens Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs, zouden er weleens veel heroriënteringen kunnen volgen na de examens. -
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs. -
Smet wil alle leerkrachten met masterdiploma ook zo verlonen
Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet wil leerkrachten met een masterdiploma voortaan steeds als master betalen, ook in het lager secundair onderwijs én het lager onderwijs. Dat zei hij op een persconferentie. Een verlenging van de lerarenopleiding voor lager en lager secundair onderwijs zit er voorlopig niet in.