Illustratiefoto.
Volledig scherm
Illustratiefoto. © Photo News

Aantal dossiers over examenbetwistingen gestegen in 2021

In 2021 zijn tot nu toe 1.197 dossiers ingediend bij de Raad voor Betwistingen inzake Studievoortgangsbeslissingen, de vroegere Raad voor Examenbetwistingen. Dat zijn er een pak meer dan het jaar voordien, toen het er 892 waren. 

  1. Minister Ben Weyts voert verplichte starttoetsen in voor vier extra opleidingen

    Minister Ben Weyts voert verplichte starttoet­sen in voor vier extra opleidin­gen

    Studenten die zich inschrijven in de bachelor farmaceutische wetenschappen, de bachelor wiskunde, de bachelor bio-ingenieurswetenschappen en de bachelor fysica / fysica en sterrenkunde moeten vanaf volgend academiejaar verplicht een starttoets afleggen. Het aantal opleidingen met zo’n verplichte starttoets stijgt zo van 8 naar 12 en in de toekomst zullen er nog meer opleidingen bijkomen. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (NVA).
  2. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
    Tweakers

    Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

    De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
  3. Onderwijsinspectie: "Lerarentekort ongetwijfeld dé grootste bedreiging voor onderwijskwaliteit”
    5

    Onderwijs­in­spec­tie: "Lerarente­kort ongetwij­feld dé grootste bedreiging voor onderwijs­kwa­li­teit”

    De grootste bedreiging voor de kwaliteit van het Vlaamse onderwijs is het lerarentekort. Dat stelt de Onderwijsinspectie woensdag in haar jaarverslag. "Het tekort neemt steeds grotere proporties aan en het einde is nog niet in zicht", stelt de inspectie vast. Dat lerarentekort stelt de inspectie wel in een moeilijke positie, omdat het haar taak is om de vinger op de wonde te leggen, maar tegelijk wil ze scholen niet afstraffen voor deze maatschappelijke problematiek. In haar rapport wijst de onderwijsinspectie er ook op dat scholen er steeds moeilijker in slagen om hun onderwijskundig beleid vorm te geven.