80% van de leerkrachten vindt dat niveau van ons onderwijs daalt
Acht op de tien leerkrachten vinden dat het niveau van ons onderwijs zienderogen aan het dalen is. Dat blijkt uit een enquête dat onderzoeksbureau iVOX heeft uitgevoerd in opdracht van Het Nieuwsblad.
De enquête werd ingevuld door 2.920 leerkrachten. Acht op de tien leerkrachten geeft dus aan dat de kwaliteit van ons onderwijs daalt, één op de zes heeft het zelfs over een sterke daling. Zo’n 44 procent van de leerkrachten vindt het niveau nog gemiddeld, 38 procent noemt het niveau hoog.
Leerkrachten in het middelbaar onderwijs zijn nog strenger over de kwaliteit: meer dan één op vijf vindt dat het niveau laag ligt. Bijna 67 procent is van mening dat het makkelijker is geworden om een diploma secundair onderwijs te behalen. Volgens 27 procent wordt de jeugd onvoldoende voorbereid op het “echte leven” na de schoolbanken.
Slechts één op de drie leerkrachten denkt overigens dat de onderwijshervorming op 1 september volgend jaar verbetering zal brengen.
“Kwaliteit ligt nog steeds hoog”
De onderwijsnetten reageren genuanceerd op de resultaten van de lerarenenquête. “We zien toch dat we in PISA (het internationale onderzoek van de OESO naar de vaardigheden van 15-jarige scholieren, red.) en andere peilingen goed scoren en dat de kwaliteit van het onderwijs in Vlaanderen hoog ligt”, zegt afgevaardigd bestuurder van het Gemeenschapsonderwijs (GO!) Raymonda Verdyck. De topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, Lieven Boeve, treedt haar bij. “We mogen niet in de val trappen om te zeggen dat vroeger alles beter was.”
“We weten dat er een aantal knelpunten zijn”, zegt Raymonda Verdyck van GO!. “En we hebben ook al een aantal maatregelen genomen.” Ze verwijst onder meer naar de 27 procent leerkrachten in het secundair onderwijs die volgens de enquête vindt dat de jeugd onvoldoende voorbereid is op het ‘echte’ leven na school. “Op dat vlak vervullen wij een voortrekkersrol met de invoering van de leerlijn actief burgerschap.”
Nieuwe leerplannen
Ook Katholiek Onderwijs Vlaanderen wijst naar zijn nieuwe leerplannen die een oplossing moeten bieden voor de uitdagingen in het onderwijs. Lieven Boeve plaatst ook een kanttekening bij de resultaten van de bevraging van Het Nieuwsblad. “De leerkrachten in de enquête zijn zelf heel genuanceerd. Ze geven aan dat de kwaliteit op sommige punten is verminderd, maar tegelijk op andere vlakken is toegenomen”, klinkt het. “Het is dus geen of-ofverhaal, maar een en-enverhaal.”
De nieuwe eindtermen die vanaf september 2019 van kracht gaan in de eerste graad van het secundair onderwijs, moeten helpen om tot “een nieuw evenwicht” te komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Jonge leraren zijn schoolmoe
Het aantal jonge leerkrachten stokt: in het basisonderwijs is er deze legislatuur een daling van bijna 13%, in het middelbaar bijna 16%. "De belangrijkste reden is werkonzekerheid", zegt oppositiepartij sp.a. Onderwijsminister Crevits spreekt dat tegen. -
Jobat
Bijverdienen: hier kan je terecht en dit loon mag je verwachten
De inflatie is torenhoog: in maart bereikte ze maar liefst 8,31 procent, aldus Belgisch statistiekbureau Statbel. Enkel in maart 1983 kwam de inflatie met 8,92 procent nog hoger uit in ons land. Heb je nood aan een extra financiële injectie om de eindjes aan elkaar te knopen? Dan biedt een bijverdienste mogelijk een uitweg. Jobat.be geeft een overzicht van de opties. -
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
-
2
CD&V wil duidelijk kader voor opvang op school
Vlaams parlementslid Loes Vandromme (CD&V) wil een duidelijk kader waarbinnen scholen personeelsleden of vrijwilligers kunnen inzetten om het middagtoezicht en de opvang op school te garanderen. Veel scholen hebben volgens haar problemen om geschikte mensen te vinden. -
Steeds meer leerlingen preventief geschorst of definitief uitgesloten op school
Een pak meer leerlingen uit het lager onderwijs en de eerste graad van het middelbaar werd vorig jaar preventief geschorst of zelfs van school gestuurd dan het jaar ervoor. En jawel: corona lijkt er voor iets tussen te zitten. -
Spaargids.be
Het geheim om succesvol te sparen? Kenners zweren bij de 50-30-20-methode
Vind je het ook lastig om maandelijks een vast spaarbedrag opzij te zetten? Dan moet je het eens proberen met de 50-30-20-regel. De Amerikaanse senator Elizabeth Warren ontwikkelde die als een gemakkelijke methode om goed te leren budgetteren. Mét succes, want iedereen die het probeert, zegt echt meer geld opzij te kunnen zetten. Spaargids.be legt uit hoe het werkt. -
Startende leerkrachten krijgen sneller hoger loon, kondigt Weyts aan
Meer dan 8.300 beginnende leerkrachten krijgen versneld een loonsverhoging die kan oplopen tot ongeveer 50 euro netto meer per maand. Dat kondigt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts aan. Het gaat om een onderdeel van de cao die de onderwijspartners vorig jaar hebben afgesloten.
42 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJan Kusseneers
Jonas Gent
Dirk Frimout
Heimo Davidts
Frederik Boogaerts