Photo News
Volledig scherm
© Photo News

70 artsen vragen afschaffing mondmaskerplicht op school: “Algemeen welzijn kinderen en jongeren staat sterk onder druk”

CoronavirusIn een open brief aan Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vragen zeventig artsen de mondmaskerplicht op school af te schaffen, zowel voor het lerarenkorps als voor de leerlingen. Ze vragen dat de minister zijn werkwijze onmiddellijk omkeert: geen mondmaskerplicht op school, bescherm enkel de risicogroep en geef enkel het advies dat mensen met een eventueel risicoprofiel in overleg gaan met hun arts.

94 reacties

 • Hassan Oussehmine

  1 jaar geleden
  Johan nu is het omgekeerd. In de klas opzetten en buiten niet. Met als gevolg dat al die gasten keel en hoofdpijn hebben op het einde van de dag.
 • johan van Oevelen

  1 jaar geleden
  @ringo: noemt dat niet opvoeden? Zoals altijd dien je aan je kind dingen te verklarenze niet weten. In de klas waar 1.5m kan worden gewaarborgd moet het mondmasker helemaal niet (1.5m is ok). Tijdens veranderen klassen en speelplaats, masker op (dat is 10 15 minuten dat ze het moeten opzetten 2x en 1x tijdens de middagpauze). ivm algemene welzijn van het kind...wat over diegenen die de economie MOETEN draaiende houden? Jong geleerd is oud gedaan he
 • Yvan Lissens

  1 jaar geleden
  Normaal rekent men op het gezond verstand, maar aangezien men in het verleden de regels al te soepel interpreteerde, is een algehele regel wel nodig. Als je de veiligheidsafstand deftig naleeft, is een masker niet echt nodig, maar dan moet men er zich aan houden.
 • Jacqueline Sels

  1 jaar geleden
  Ik ben 65+ en leerkracht voor 105 leerlingen. Ik wil niet besmet worden, dus mondmasker en afstand houden. Rondlopen in de klas is er ook niet meer bij.
 • Marnix Verschraegen

  1 jaar geleden
  Ik ben lid van de risicogroep als ik iemand zie die de mondmaskerplicht niet volgt dan bel ik de politie, Die mensen zijn een gevaar voor mij. ik draag altijd een mondmasker. Op school de mondmaskerplicht vrijgeven, das zorgen voor een explosie van besmettingen, want een amerikaanse studie bevestigd dat kinderen superverspreiders zijn. Men klaagt nu al dat er meer besmettingen zijn op school dan verwacht. Wacht nog een weekje of 2. En vergeet niet de griep periode moet er nog aankomen !
 1. Weyts wil acuut lerarentekort bestrijden met ‘pakket van 10 maatregelen’, parlementsleden stellen zich vragen bij gang van zaken: “Regeringsvoorstel of gewoon wat losse ideeën?”
  Play
  177

  Weyts wil lerarente­kort bestrijden met ‘pakket van 10 maatrege­len’, parlements­le­den stellen zich vragen bij gang van zaken: “Regerings­voor­stel of gewoon wat losse ideeën?”

  Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts legt 10 maatregelen op tafel om iets te doen aan het acute lerarentekort in het Vlaamse onderwijs. Het gaat om maatregelen waarmee hij zowel de zij-instroom in het onderwijs wil versterken als bepaalde groepen wil “activeren”, zo klinkt het. De N-VA-minister stelde zijn 10 voorstellen woensdag voor in een actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement. De manier waarop zorgde evenwel meteen voor kritiek bij zowel meerderheid als oppositie.
 2. Stevige uitbreiding terugbetaling anticonceptiva sinds vorig jaar: bij deze mutualiteiten krijg je nóg meer terug
  Spaargids.be

  Stevige uitbrei­ding terugbeta­ling anticoncep­ti­va sinds vorig jaar: bij deze mutualitei­ten krijg je nóg meer terug

  Voorbehoedsmiddelen beschermen je gezondheid en dragen bij tot je gemoedsrust. De federale overheid heeft daarom de terugbetaling voor anticonceptiva vorig jaar stevig uitgebreid. Onder meer de pil en het spiraaltje zijn op die manier gratis voor vrouwen tot 25 jaar, terwijl iedereen op een volledige terugbetaling van de morning-afterpil kan rekenen. Maar hoe zit het met andere voorbehoedsmiddelen, en hoe doorslaggevend is de keuze van je mutualiteit? Spaargids.be zoekt het uit.
 1. Juline (7) kampt met onzekerheid, maar wordt verrast door Camille D’Hont: “Jij bent een prachtige meid”
  Play
  3

  Juline (7) kampt met onzeker­heid, maar wordt verrast door Camille D’Hont: “Jij bent een prachtige meid”

  In de reeks Kinderwens van HLN worden dromen van kinderen werkelijkheid. Deze week is het de beurt aan Juline, een 7-jarig meisje uit Zwevele. Ondanks haar jonge leeftijd heeft Juline al gekampt met onzekerheid en een laag zelfbeeld. Ze kijkt enorm op naar de personages uit #LikeMe. Ze droomt er dan ook van om een van de acteurs te ontmoeten... In bovenstaande video zie je hoe ze de verrassing van haar jonge leven beleeft.
 2. Na één week school al her en der klassen in quarantaine: “We gaan véél kinderen testen deze winter”
  PREMIUM

  Na één week school al her en der klassen in quarantai­ne: “We gaan véél kinderen testen deze winter”

  Pas vanaf eind september komt er een automatisch overzicht van coronabesmettingen op scholen, maar na amper één week school is duidelijk dat het virus al flink huishoudt. In zowat alle grote steden zitten er al leraars in quarantaine en moeten klassen overschakelen op afstandsonderwijs. CLB-artsen doen de contactopsporing op school en hebben de handen vol. “Dit schooljaar zullen er constant wel ergens klassen en leerkrachten in quarantaine moeten.”