1. Buitengewone internaten verhuizen van Onderwijs naar Welzijn

  Buitengewo­ne internaten verhuizen van Onderwijs naar Welzijn

  21 buitengewone internaten die nu nog beheerd worden als onderwijsinstellingen zullen ondergebracht worden bij het beleidsdomein Welzijn. Aan de verhuis zijn extra middelen gekoppeld waardoor de circa 1.000 betrokken leerlingen met bijzondere zorgnoden in de toekomst ook meer ondersteuning zullen kunnen krijgen. Dat hebben de ministers van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en Welzijn Wouter Beke (CD&V) beslist. Volgens de twee ministers wordt met de ingreep "na meer dan 30 jaar een historisch ontstane situatie rechtgezet".
 2. Basisschooldirecteurs voelen zich “bekocht” en schrijven open brief aan minister Weyts
  Onderwijs
  59

  Basis­school­di­rec­teurs voelen zich “bekocht” en schrijven open brief aan minister Weyts

  In een open brief aan Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) betreuren de schooldirecteurs van het basisonderwijs dat ze vanaf volgend schooljaar niet kunnen rekenen op de beloofde beleidsondersteuning en hekelen ze wat ze de “regeldrift” en “planlast” van minister Weyts noemen. De minister zelf zegt dat de katholieke basisscholen “op de feiten vooruitlopen” en dat de kwestie besproken wordt in het lopende sociale overleg.
 1. Weyts voorziet extra plaatsen in het buitengewoon onderwijs

  Weyts voorziet extra plaatsen in het buitenge­woon onderwijs

  Er komen extra plaatsen bij in het buitengewoon onderwijs. De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor de oprichting van drie nieuwe scholen en de verbreding van acht andere scholen. Scholen van het buitengewoon onderwijs krijgen ook extra mogelijkheden om hun capaciteit op korte termijn uit te breiden. Er wordt ook op langere termijn werk gemaakt van structureel extra capaciteit in het buitengewoon onderwijs. "We zetten alle zeilen bij om extra plaatsen te creëren", zegt minister van Onderwijs Ben Weyts.
 2. 3.452 studiekiezers hebben al een ijkingstoets afgelegd

  3.452 studiekie­zers hebben al een ijkings­toets afgelegd

  Aan de eerste sessie van de ijkingstoetsen voor het universitair onderwijs hebben vorige week maandag 3.452 studiekiezers deelgenomen. Voor de opleiding industriële wetenschappen is het aantal deelnemers met 46 procent gestegen. Dat hoeft niet te verbazen: voor het eerst moeten de potentiële studenten, die het komende academiejaar de opleiding industriële wetenschappen willen aanvangen, verplicht deelnemen aan de ijkingstoets.
 1. Onderwijskoepels reageren op Leersteundecreet als opvolger van M-decreet

  Onderwijs­koe­pels reageren op Leersteun­de­creet als opvolger van M-decreet

  De Vlaamse regering heeft vrijdag een conceptnota goedgekeurd die de krijtlijnen vastlegt van het Leersteundecreet, dat vanaf het schooljaar 2022-2023 het M-decreet moet vervangen. Volgens minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zullen leerlingen met speciale zorgnoden nog steeds in het gewone onderwijs terechtkunnen, maar zullen de scholen van het gewone onderwijs meer en betere ondersteuning krijgen. De onderwijskoepels zien positieve punten, maar zijn niet onverdeeld positief.
 1. Groen wil zorgtoeslag voor studenten met handicap tot ze afstuderen

  Groen wil zorgtoe­slag voor studenten met handicap tot ze afstuderen

  Groen wil dat studenten met een handicap de verhoogde kinderbijslag, de zogenaamde zorgtoeslag, krijgen tot ze afgestudeerd zijn. Vandaag verliezen zowat 3.000 studenten met een handicap die zorgtoeslag als ze 21 jaar worden. "Op dat moment hebben ze geen eigen inkomen om de vaak grote kosten verbonden aan hun handicap te betalen. Dat moet veranderen", zegt Groen-parlementslid Ann De Martelaer. Ze dient een resolutie in.
 1. Onze opinie. “Laten we het Franstalige voorbeeld volgen: een iets kortere zomervakantie, maar extra vakantie doorheen het schooljaar”
  PREMIUM
  56

  Onze opinie. “Laten we het Franstali­ge voorbeeld volgen: een iets kortere zomervakan­tie, maar extra vakantie doorheen het schooljaar”

  Het Franstalig onderwijs kort de zomervakantie in van 9 naar 7 weken, vanaf het schooljaar 2022-2023. Quelle bonne idée! En geen paniek: die vakantiedagen gaan niet verloren, ze worden gewoon beter gespreid over de rest van het schooljaar. Volgens veel onderwijsexperts is er werkelijk geen zinnig argument om zo’n spreiding niét door te voeren: twee maanden zomervakantie - ooit ingevoerd opdat kinderen hun ouders konden helpen bij de oogst - vergroot de leerachterstand bij kansarme leerlingen en ook voor de anderen is het vaak te lang om zich bezig te houden.
 2. Vlaamse meerderheid wil schooltoeslag garanderen als pleegkind van gezin verandert
  1

  Vlaamse meerder­heid wil schooltoe­slag garanderen als pleegkind van gezin verandert

  Binnen de huidige regeling hebben pleegouders automatisch recht op de schooltoeslag of de studietoelage wanneer een pleegkind minstens een jaar in hetzelfde pleeggezin verblijft. Het gebeurt echter dat de pleegzorg wel langer dan een jaar duurt, maar dat het kind of jongvolwassene, om welke reden dan ook, van pleeggezin verandert. Als dan het recht op een schooltoeslag of studietoelage vervalt, kan dat financieel zwaar wegen op de pleegouders.
 3. Onbekende tiener dreigt op sociale media met schietpartij in VTI Menen: politie in stelling
  Menen

  Onbekende tiener dreigt op sociale media met schietpar­tij in VTI Menen: politie in stelling

  Enkele filmpjes en een foto op Snapchat en Instagram waarin een tiener naar Amerikaans voorbeeld dreigt met een zogenaamde ‘schoolshooting’ in het VTI in Menen, veroorzaken veel ophef bij politie, stadsbestuur en de school zelf. “We hopen dat dit een wansmakelijke, flauwe grap is maar nemen de beelden absoluut heel serieus”, klinkt het. Intussen werd beslist de school vandaag dicht te houden.