Nina Derwael met haar gouden plak.
Volledig scherm
Nina Derwael met haar gouden plak. © BELGA

Zeven medailles en heel wat mooie ereplaatsen: de Olympische Spelen bekeken vanuit Belgisch perspectief

Olympische SpelenDe Olympische Spelen zitten erop voor onze landgenoten. België heeft het uitstekend gedaan. Drie keer goud (Derwael, Thiam en de Red Lions), één keer zilver (Van Aert) en drie keer brons (Abdi, Casse en de teamjumping). In totaal dus goed voor zeven medailles, maar met iets meer geluk hadden dat een pak meer medailles kunnen zijn. Wie eindigde allemaal in de top acht en kreeg een bijhorend olympisch diploma? Een overzicht.

70 reacties

 • Piet Janssen

  2 maanden geleden
  Ik ben eigenlijk heel trots om NL'er te zijn. Klein land met ongeëvenaarde prestaties en niet alleen in de Sport. Woon in Italië en daar kijkt men ook met grote bewondering naar Nederland.
 • gilbert Gijdé

  2 maanden geleden
  ik vind dat de atleten en hun coach vlug tevreden zijn.Akkoord we zijn een klein land,maar het ontbreekt aan de vastberadenheid,om toch een medaille te bekomen.Ik vraag me af ,hoe die hollanders dan dit doen,zijn het de coaches ,de mentaliteit,of iets anders
 • Patrick Brusseel

  2 maanden geleden
  Paulus De Mos, nee met meer geld ga je niet sneller lopen MAAR meer degelijke infrastructuur geeft op termijn meer beoefenaars en meer kansen aan potentiele toppers. Hoeveel jongeren haken niet af in hun sport omdat ze tientallen kilometers ver moeten rijden om hun sport te beoefenen. Veel ouders hebben noch de tijd noch het geld om hun kinderen daar in te steunen.
 • Antoine Vermeulen

  2 maanden geleden
  Sommige van onze afgevaardigde zijn veel te vlug tevreden met hun resultaat en berusten ze daar al snel in. Omkadering is 1 ding, maar de wil om te winnen ontbreekt bij sommige.
 • Corry Van Bogaert

  2 maanden geleden
  Alles begint bij de jeugd , investeer daarin
 1. Papa Derwael hoopt dat regering snel werk maakt van belastingvrije olympische premies: “Wat Nina gedaan heeft, is een unicum”
  Olympische Spelen
  304

  Papa Derwael hoopt dat regering snel werk maakt van belasting­vrije olympische premies: “Wat Nina gedaan heeft, is een uni­cum”

  “Belachelijk. Shame on you”. Zo uitte Nico Derwael, papa van gouden medaillewinnaar Nina Derwael op de Spelen in Tokio, via Facebook zijn onvrede over het nieuws dat de olympische premies in België belastbaar zijn. Of het moet zijn dat de regering alsnog erin slaagt om dit jaar een wet te stemmen om die uitzonderlijk vrij te stellen: “Daar moeten ze dringend werk van maken.”
 2. Japanse atlete krijgt nieuwe gouden medaille nadat
burgemeester erin bijt
  Play

  Japanse atlete krijgt nieuwe gouden medaille nadat burgemeester erin bijt

  De burgemeester van de Japanse miljoenestad Nagoya heeft het hard te verduren gekregen op social media. Tijdens de huldiging van atlete Mio Goto, die goud won met haar softbalteam, beet Takashi Kawamura in de medaille. Een oude truc om te verifiëren of het wel écht goud is. Iets wat volgens vele Japanners niet aanvaardbaar is in coronatijden. Kawamura werd op social media bedolven onder kritiek voor het maken van een ‘microbe-medaille’. De burgemeester bood ondertussen zijn excuses aan en stelde voor om een nieuwe medaille te bekostigen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft ondertussen bevestigd dat Goto een nieuwe gouden plak krijgt - bekostigd door het comité zelf.
 1. PORTRET. Jacques Rogge, een diplomaat uit vervlogen tijden: “Ik was liever ‘Keizer van Herentals’ geweest”
  PREMIUM
  5

  PORTRET. Jacques Rogge, een diplomaat uit vervlogen tijden: “Ik was liever ‘Keizer van Herentals’ geweest”

  Twaalf jaar lang was hij de machtigste Belg van de wereld: Jacques Rogge. De zeiler en dokter die van 2001 tot 2013 voorzitter was van het Internationaal Olympisch Comité, is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij was een leider uit vervlogen tijden, een slimme diplomaat die in de media liefst aan de oppervlakte bleef, en zijn reputatie vooral achter de schermen opbouwde. Mr. Clean werd hij soms genoemd, ook omdat hij de strijd tegen doping aanging. De vlaggen van het IOC zullen overal te wereld vijf dagen halfstok hangen.