Jutta Verkest in actie tijdens de grondoefening in Tokio.
Volledig scherm
PREMIUM
Jutta Verkest in actie tijdens de grondoefening in Tokio. © REUTERS

PORTRET. Jutta Verkest (15) is de allerjongste turnster op de Olympische Spelen en “een vrolijke spring in ‘t veld”, maar ook: “In Congo heeft ze gezien wat voor kansen ze hier krijgt”

Vijftien is ze en sprankelt van vrolijkheid op de mat. Mensen die iets van gymnastiek kennen, zeggen dat Jutta Verkest een groot talent is - dat zal wel, anders haal je als puber de Olympische Spelen niet. Maar misschien kreeg ze haar belangrijkste motivatie wel van haar moeder Mireille (45): “Jutta is in Congo geweest, waar ik ben geboren en opgegroeid. Daar zie je het verschil tussen kansen krijgen in België en de mogelijkheden van kinderen in Congo.”

3 reacties

 • carine GEYSEN JEANPAUL

  2 maanden geleden
  Toffe meid!
 • Patrick Huwel

  2 maanden geleden
  Als ze dit kan volhouden hebben we een nieuwe gouden medaille atlete in de nabije toekomst. Aan de andere kant vind ik dat er te veel jongeren meedoen aan deze Olympische Spelen.
 • GERDA KESTELIJN

  2 maanden geleden
  Prachtig meisje , we steunen je, goeie mind!
 1. “Evengoed zat ik nu op een brommer in Djibouti, was ik dik en verkocht ik sigaretten”: zeven dingen die u nog niet wist over bronzen Bashir Abdi
  PREMIUM
  Olympische Spelen
  73

  “Evengoed zat ik nu op een brommer in Djibouti, was ik dik en verkocht ik sigaretten”: zeven dingen die u nog niet wist over bronzen Bashir Abdi

  Bashir Abdi heeft ons land een zevende medaille bezorgd op de Olympische Spelen. Onze landgenoot (32) kende een bewogen levensverhaal, was ooit zeven jaar lang op de vlucht voor de burgeroorlog in Somalië en kwam uiteindelijk op z'n pootjes terecht in België. Maar er is meer: wist u hoe zijn hechte band met wereldster Mo Farah tot stand kwam? Of dat Abdi als kind vooral voetballer wou worden? En... dat hij bang was voor marathons?
 2. Kleine lettertjes kosten onze olympiërs veel geld: “Vrijdag kregen ze nog vrolijk hun premie uitgereikt op de Memorial, dat smaakt nu zuur”
  PREMIUM
  Olympische Spelen
  148

  Kleine lettertjes kosten onze olympiërs veel geld: “Vrijdag kregen ze nog vrolijk hun premie uitgereikt op de Memorial, dat smaakt nu zuur”

  Van gouden Nina over de Red Lions tot topachtzwemster Fanny Lecluyse: dat zij hun olympische premies in België belast zouden zien, zorgt voor ophef. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) sust door te werken aan een uniforme wet die vrijstelling kan bieden. De timing voor de Tokio-atleten lijkt wél krap. “Anders zullen het meubeltjes van Ikea worden.”