AFP
Volledig scherm
PREMIUM
© AFP

PORTRET. Jacques Rogge, een diplomaat uit vervlogen tijden: “Ik was liever ‘Keizer van Herentals’ geweest”

Twaalf jaar lang was hij de machtigste Belg van de wereld: Jacques Rogge. De zeiler en dokter die van 2001 tot 2013 voorzitter was van het Internationaal Olympisch Comité, is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij was een leider uit vervlogen tijden, een slimme diplomaat die in de media liefst aan de oppervlakte bleef, en zijn reputatie vooral achter de schermen opbouwde. Mr. Clean werd hij soms genoemd, ook omdat hij de strijd tegen doping aanging. De vlaggen van het IOC zullen overal te wereld vijf dagen halfstok hangen.

5 reacties

 • Jan Wuyts

  12 maanden geleden
  J. Rogge, een groot diplomaat én (sport)mens. Een licht dat voorgoed werd gedoofd. Ook in ons landje zouden alle vlaggen halfstok moeten hangen, uit respect. Teveel gevraagd zeker?
 • Ann Verschueren

  12 maanden geleden
  Veel respect voor die man. Waardigheid, klasse typeerde hem. België is armer geworden met het verlies van J.Rogge.
 • Dirk Merckaert

  12 maanden geleden
  Niet alleen een groot diplomaat, maar ook een groot chirurg. En een prachtmens, straalde rust uit. Na mijn knieoperatie, toen het gips werd verwijderd, knielde hij zelf om de veter van mijn schoen dicht te knopen. Velen zouden er een verpleegster bijgeroepen hebben. Goede reis dokter.
 • rené biesemans

  12 maanden geleden
  prachtig man voor privé en de sport we verliezen een groot man
 • William De Ruyck

  12 maanden geleden
  Daar zouden vandaag vele leiders over de ´ganse wereld ´ veel kunnen van opsteken , Eerlijk , Slim en integer Man - Dank U Mr Rogge - met deze Onze Innige deelneming aan zijn Familie en Vrienden .
 1. Poetin looft 'ongekend goede banden' met China, Moskou en Peking kanten zich samen tegen Amerikaanse invloed in Europa en Azië

  Poetin looft 'ongekend goede banden' met China, Moskou en Peking kanten zich samen tegen Amerikaan­se invloed in Europa en Azië

  De Russische president Vladimir Poetin is aangekomen in Peking, waar hij de Chinese leider Xi Jinping heeft ontmoet en de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen zal bijwonen. Dat heeft het Russische persagentschap TASS gemeld. Poetin sprak bij deze topontmoeting over “de ongekend nauwe betrekkingen” tussen beide landen. Hij zei dat de banden van Rusland met China “zich voortvarend ontwikkelen op de weg naar vriendschap en een strategisch partnerschap”.